Един лек десерт за домашен уют и слънчево настроение - бърз, лесен, с ярък и
наситен шоколадов вкус, копринена гладкост и фин цитрусов аромат. За разлика от
традиционните варианти на шоколадови мусове с яйца, тук киселото мляко позволява да се открои вкуса
на шоколада и да се освежи с нежното плодово ухание на клементините. В
допълнение е щедро полят с ароматен сос
и гарниран с малко запечени бадемови ядки за хрупкава нотка, ванилова сметана за
обем, няколко бисквитки - това е...
И това е моето предложение, празничен нюанс за блога, с
което искам да отбележа и 10-години на Опитайте…. Колебаех се, към коя колекция рецепти в блога да добавя
нова: за бонбони, сладкиши и торти, или предястия
/за постите скоро/, но избрах темата шоколад и шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини. Преди
10 години започнах списването на "Опитайте" в седмицата за вино
и любов, с вдъхновение и ентусиазъм, подкрепена от чаровната Илианка и първите окуражителни коментари
на Вики, Дими, Йоли, Мими, Милена, Зори, Дани, Vera. Открих нови и
интересни блогове, много уютни "лични местенца", стойностни
познанства и приятели... и днес, няма да
пропусна да изкажа на всички, които четат, коментират и споделят „Опитайте” … Благодаря!
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...
Ще се радвам, да продължим да опитваме заедно...
Шоколадов мус с йогурт и сос от клеметини
Продукти за 2 порции
100 гр. черен шоколад, мин. 50% какао
¼ ч.чаша течна сметана
½ ч.чаша гръцки йогурт, с висока масленост
1 ч.л. клементини сос
1 ч.л . бренди
1 с.л. мед
Кипва се сметана и с нея се залива 100 гр. шоколад, фино
нарязан, оставя за няколко минути, след което се разбърква до поемане и леко
охлаждане. Към получения шоколадов ганаш
се добавят гъстият гръцки йогурт, сос и мед,
като се разбърква до хомогенизиране. Ароматизира се с бренди или друг желан аромат /ванилия, канела/. Може
веднага да се порционира или да се изчака да стегне за около час /може и за
нощ/ в хладилник.
1 ч.чаша =240 мл.
Сос с клементини
6 бр. клементини, обелени и почистени
½ малък портокал
с.л. лимонов сок
с.л. бренди
ч.л. ванилия
½ ч.чаша захар
ч.л. нишесте
с.л. мед
кора от ½ портокал
Клементините и ½ портокал, обелени и почистени, се пасират
заедно с захарта и лимоновия сок, и
прецеждат. Поставят се в съд за готвене, поръсва се с рендосаната кора на ½
портокал и на средна температура, къкрят около 10-15 минути до уплътняване на
соса. Нишестето се размива с малко сок и добавя към сместа, а след кипване се
поставят и сегментите от плода. Оставя за още 1-2 минути, ароматизира се с
ванилия, 1 с.л. бренди и 1 с.л. мед. Изваждат се резените плод, а сосът и се прехвърля в съд за съхранение /до няколко
дни в хладилник/ и поднасяне. Полученият сос е вкусен е
както топъл, така и студен.
За поднасяне :
½ ч.чаша разбита сметана
¼ ч.чаша запечени бадемови ядки
2 с.л. кандирани клементини /от соса/
2-3 с.л. сос клементини
портокалова кора
бисквитки, по желание
В чаша се поставя от шоколадовия мус, добавя се разбита
сметана,
гарнира се с бадеми и залива щедро със сос.
Няколко бисквитки са едно
добро допълнение към десерта.
Опитайте...
10 години стил, изящество и красота!
Поздравления, Дианка!
За мен е удоволствие и радост за очите всяка твоя публикация!
О, много благодаря, Хриси, Много мило!
ОтговорИзтриванеОт специалист, майстор и естет като теб,
такъв поздрав и комплимент е особено ценен!
Сърдечни поздрави, хубава и успешна седмица!
Разкош, Дианка, разкош! До най-малкия детайл!
ОтговорИзтриване