Това предложение, с препратка към популярната салата капрезе,
в италиански стил и с мартенско настроение, е още едно потвърждение, че
простата, но добре приготвена храна е истинска наслада за очите и небцето. Идея
за пролетна комбинация от млечна бурата, печени чери домати в зехтин и
подправки, в компанията на ароматно песто с босилек. За начало - основен елемент е топящата се в
устата бурата /burrata итал. масло/. Този вид сирене моцарела, оформено
на торбичка, напълнена с гъста сметана, създава различен, нетрадиционен, плътен и маслен вкус. Следват дълго печените
в ароматен зехтин и уханни подправки чери домати – т. нар. домати конфи /фр.
confire/, като бавното готвене в мазнина създава бариера, не
позволяваща изтичане на течности, а оттам и до загуба на тегло и обем на храната и позволява да се запазят естествените аромати на продуктите. Последно, но не по присъствие е пестото
- дъхавия зелен сос от Генуа, известен като песто дженовезе със свеж, плътен
вкус, класически босилков аромат и наситен цвят. А след като от началото на неговото създаване /1865г./ все още няма крайно
мнение относно най-добра рецепта в пропорции и съставки, начин на приготвяне, сила и аромат - всеки може да го приготви според собствения вкус и предназначение, така
че е възможно да се използва и готово. Препечени филийки селски хляб, няколко маслинки
и филенце аншоа създават цялостен вид и завършват композицията. Ето я:
Продукти:
Сирене бурата
Домати конфи
За гарниране:
препечен хляб
маслини
филе аншоа
черен пипер, меланж
листа свеж босилек
Продукти за печени домати "конфи":
500 гр. чери домати
1 ч. чаша зехтин
3 скилидки чесън
1 ч. л. сол
1 ч. л. захар
1 ч. л. захар
1 ч.л. едро счукан
черен пипер
3 стръка прясна
мащерка
1 ч.чаша =240 ml.
Фурната се загрява на 150-160C градуса.
В тава за печене се
поставят на един ред предварително измитите домати, добавят се зехтин, чесън,
мащерка, поръсва се със сол, захар, и черен пипер, след което се разбъркват
добре. Пекат се в продължение на около 1 час, като се разбъркват от време на
време. Доматите трябва да бъдат печени, но не и преварени. Изваждат се от фурната и прехвърлят в буркан заедно с мазнината, като могат да се съхраняват до
2седмици в хладилник.
Един вариант за подреждане -
в чиния за сервиране се поставя основа от пестото, следва сирене бурата,
около тях или отгоре печени домати.
Препечени филийки селски хляб,
няколко маслинки
и филенце аншоа създават цялостен вид и завършват композицията.
Когато се разреже обвивката на бурата,
изтича гъст, сметанов крем с лек присладък вкус.
Може да се сервира и с паста:
Опитайте...
Това предложение, Дианка, с препратка към вкусовите ми рецептори е толкова неустоимо! От приготвянето, през поднасянето, красивите снимки и твоят естетически начин на презентиране. Поздрави, с пожелания за вълшебен месец март!
ОтговорИзтриванеЕх,Дианка,
ОтговорИзтриванетолкова простичко и толкова лесно и красиво.Наистина простата храна е по - вкусна и по - красива.Но при теб поднасянето на каквото и да е е уникално.Удивлявам се и се възхищавам най - искренно.
Поздрави и усмивки !
Какво колоритно предложение! Страхотно мартенско начало си направила, Диди! На това изкушение не бих устояла :) .
ОтговорИзтриванеСъс сигурност ще го опитаме в къщи :)
Прегръдки и хубав, слънчев март!