вторник, 17 февруари 2009 г.

Топло шоколадово кафе суфле


Топло шоколадово кафе суфле




Това предложение е комбинация между суфле и лава кейк – пече се, сервира се в чаши и е със сочна сърцевина. Може да се приготви предварително и да се изпече непосредствено преди поднасянето.




Продукти:
1 чаена чаша брашно
200 гр. шоколад полусладък
3 ч.л. лъжички нес кафе на прах
1 1 / 2 ч.л. бакпулвер
120 гр. масло стопено
1 чаена чаша захар
4 големи яйца
1 ванилия
1 щ. сол
1 щ. лим. киселина за белтъците
6 с.л. полусладък шоколадов чипс за поръсване
Пълнеж от "трюфелни" бонбони – аз ги правя така с или без пълнеж – ½ доза. Може да се използва пълнежа на "лава" кейка, с или без череши.
Първо се приготвя пълнежа - „трюфелните ‘ бонбонки, като се замразяват топчетата до пълното им стягане /няколко часа/.
Фурната се загрява на 180 ºС/370F.
Чашките, в които ще се пекат кексчетата се намазват с мазнина и поръсват с брашно.
Приготвя се сместа: шоколада се разтопява с маслото и кафето/на водна баня или МВ.
Разбиват се поотделно жълтъците със захарта и белтъците на 4-те яйца с 1 щ. лимонена киселина.
Жълтъците се прибавят към разтопената смес.
Смесват се брашното с бакпулвера, ванилията, солта и на части се добавят брашно-белтъци, до получаване на обща хомогенна смес.
Наливат се чашките в обем ¾, поставя се в средата непосредствено преди печене замразеното шоколадово топче.
Отгоре се поръсват с шоколадовия чипс.
Пекат се около 20 -25 мин.
Изваждат се от фурната, оставят се във формите още 5 мин.
Това е сладкиш, който се сервира топъл или хладък , поръсен с пудра захар.
Добре се комбинира вкусово с пресен плод и топка сладолед, аз го сервирах с кафе.
Ако ще се сервира по-късно след приготвянето му, то се загрява в МВ за около 20 -30 сек. до втечняване на пълнежа.
Много бърз /ако има налични „трюфели”или бонбони/ десерт, при мен се получиха 6 чашки.
Използвах керамични чаши!



Друга подобна рецепта и шоколадов "лава" кейк.

2 коментара:

  1. Ех, Диани... да му се прияде на човек! Чудесно е суфлето! И идеята за декорация с лъжичките ми допада много.. Поздравления за вкуснотиите, отличното им реализиране и представяне!

    ОтговорИзтриване
  2. Дими,
    благодаря ти от сърце!
    Твоето мнение е много стойностно за мен!

    ОтговорИзтриване