понеделник, 23 март 2009 г.

Постни картофени кюфтета

Най-често асоциация за постно ястие са картофените кюфтета. Мои варианти за приготвяне:


Постни картофени кюфтета /крокети/


Продукти:
около 1 кг. картофи,
½ чаша брашно /слага се на части, като количеството зависи от сорта картофи/
индийско орехче 2 щ., кимион 2 щ., черен пипер, чесън на прах и сол на вкус
Панировка – галета и царевично брашно в равни пропорции, 1 щ.сол. ½ чл. риган. Може и сусам, семчици или корнфлейкс.

Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, пасират и смесват с малко от отварата и брашното /на части/. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Овкусява се с подправките.
С навлажнени ръце се правят кюфтета, съвсем леко се навлажняват и овалват в панировка.
Пържат се в повече мазнина до златисто.

Вариант е добавка към картофената смес на сварени 2-3 стръка праз лук в малко подсолена вода, изцедени и пасирани на пюре.


По идея на millionmenu

И една идея за постни картофени кюфтета с амарант.

Опитайте...

5 коментара:

  1. Диди, постните картофени кюфтета изглеждат умопомрачително! Имайки предвид количеството картофи, ползвано в рецептата, наистина се учудвам как направи повече от 1бр.!

    ОтговорИзтриване
  2. О... Таня,
    много благодаря за уточнението.
    Естествено груба грешка 1 гр.картофи, вместо 1 кг., която корегирах веднага.
    Още веднъж - много благодаря!

    ОтговорИзтриване
  3. Шегата за количеството може би беше неуместна, но наистина съм възхитена от тази рецепта и от умението ти да направиш картофите така слънчеви!

    ОтговорИзтриване
  4. Напротив...
    Благодаря ти,
    но 'заслугата" е на панировката.

    ОтговорИзтриване
  5. Диани и тази рецепта е перфектно изпълнена и илюстрирана. Ще надничам често в постните ти постинги за помощ.

    Леки пости!

    ОтговорИзтриване