Продукти:
около 1 кг. картофи,
½ чаша брашно /слага се на части, като количеството зависи от сорта картофи/
индийско орехче 2 щ., кимион 2 щ., черен пипер, чесън на прах и сол на вкус
Панировка – галета и царевично брашно в равни пропорции, 1 щ.сол. ½ чл. риган. Може и сусам, семчици или корнфлейкс.
Картофите се сваряват обелени с малко вода и сол. Горещи се изцеждат, пасират и смесват с малко от отварата и брашното /на части/. Трябва да се получи смес удобна за оформяне. Овкусява се с подправките.
С навлажнени ръце се правят кюфтета, съвсем леко се навлажняват и овалват в панировка.
Пържат се в повече мазнина до златисто.
Вариант е добавка към картофената смес на сварени 2-3 стръка праз лук в малко подсолена вода, изцедени и пасирани на пюре.
По идея на millionmenu
И една идея за постни картофени кюфтета с амарант.
5 коментара:
Диди, постните картофени кюфтета изглеждат умопомрачително! Имайки предвид количеството картофи, ползвано в рецептата, наистина се учудвам как направи повече от 1бр.!
О... Таня,
много благодаря за уточнението.
Естествено груба грешка 1 гр.картофи, вместо 1 кг., която корегирах веднага.
Още веднъж - много благодаря!
Шегата за количеството може би беше неуместна, но наистина съм възхитена от тази рецепта и от умението ти да направиш картофите така слънчеви!
Напротив...
Благодаря ти,
но 'заслугата" е на панировката.
Диани и тази рецепта е перфектно изпълнена и илюстрирана. Ще надничам често в постните ти постинги за помощ.
Леки пости!
Публикуване на коментар