понеделник, 11 май 2009 г.

Арабски джобчета със сирене

Две сестри (zainab & hameeda "meedo") споделят тяхната любов за готвене и печене. Те представят здравословни рецепти за арабска и интернационална кухня. А много ястия са сходни и общи за страните – като смесват традиции и култури, успяват да ги комбинират в една вкусна и вдъхновяващa кухня. Едно тяхно предложение:
Fatayer cremate al joben (delicious cream cheese Fatayer)

Арабски джобчета със сирене




2 1/3 ч. чаши брашно микс от пълнозърнесто, типово и бяло
½ ч. чаша тoпло мляко
3/4 до 1 ч. чаша топла вода/според влажността на брашното/
¼ ч. чаша олио
1 с. л. захар
1 ½ с. л. суха мая
1 ч. л. сол
3 с. л. смлени овесени ядки /замених с 1с.л трици и 2с.л. овесени ядки/
още брашно за омесване и разточване
Пълнеж:
125 гр. крем сирене
1 до 1 ½ ч. чаша нискомаслено кисело мляко
1 яйце /жълтък/
1/2 ч. чаша настъргано сирене чедар / кашкавал или микс от сирена
Черен пипер и риган на вкус
За пълнежа - смесват се продуктите до хомогенна, но не рядка смес /затова и количеството мляко е ориентировъчно и зависи от търговската марка/.

Омесва се за около 10 мин. меко тесто. Оставя се да почива 10 мин. и разделя на 32 топчета. Всяко се приплесква като тънка елипса. В средата се поставя 1-2 ч.л. от сместа. Прегъва се с прихлупване на краищата към средата, като се заострят леко върховете.
Пече се в намазнена тава в загрята на 190 С за около 20 мин. до зачервяване.
Аз ги намазах преди печене с част от белтъка за сместа и поръсих със сусам и ленено семе.

Подходящи за закуска с чаша мляко.


Могат да се сервират с още сирене или с млечен пастет.

Харесахме ги и с чаша вино.

Рецептата е от arabicbites

4 коментара: