В деня на св. Марина типично бързо и лятно предложение:
Запечени “сандвичи” с качамак и гриловани зеленчуци
За качамака /полентата/:
100 гр. инстантен /грис/ качамак
2 ч.чаши пилешки бульон
2 с.л. настърган пармезан
2 с.л. масло
черен пипер, чесън и босилек на вкус
За мариноване на зеленчуците:
1/3 ч.чаша зехтин
1/2 с.л. балсамов оцет /най-добре бял/
2 скилидки чесън
черен пипер, сол и мащерка на вкус
1 патладжан
1 тиквичка
2-3 домата
1/3 ч.чаша меко козе сирене/ кашкавал
100 гр. моцарела
Качамакът /полентата/ се сварява в прецеден пилешки бульон, според упътването на опаковката. След сгъствянето му, се добавят маслото, пармезана и подправките.
Налива се на тънък слой /около1,5см./ в намазнен съд – един или индивидуални шоли. Оставя се около час, два да стегне.
Подготвят се зеленчуците за мариноване:
Патладжанът, доматите и тиквичката се нарязват се резени. Патладжаните се изкисват в солена вода за 20мин., отцеждат се и поставят в купа, като се заливат с марината. Престояват около час.
Загрява се грил тиган или скара. Намазнява се и изпичат от двете страни на средна температура маринованите зеленчуци. Държат се на топло.
Фурната се загрява на 175С или в Мв на грил печене.
Подреждане на “сандвичите’’:
Диск качамак, парче моцарела, рендосан кашкавал, зеленчуци, отново сирена и качамак, зеленчуци … Височината на “сандвичите” е по желание. Отгоре се завършва с домат и рендосан кашкавал. Запичат се до омекване на сирената и сервират.
Могат да се подредят в индивидуални шоли и запичането да стане в тях, като така са по-стабилни, както и само с патладжани.
Сервират се извадени с още домати и патладжан.
По идея на bigoven.
Ароматна и цветна фантазия :) Дианка, хубави събота и неделя от мен!
ОтговорИзтриванеАаа... Дианка, много вкусно! Ммм..
ОтговорИзтриванеХубав уикенд ти желая :-)
Зорница,
ОтговорИзтриванеДими,
благодаря ви!
Приятни и спокойни почивни дни и за вас,
Целувки Диана
Дианка, много креативно и цветно предложение! Снимките са както винаги много впечатляващи!
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена
Страхотно. Обожавам качамак.А и патладжан.Много хубава рецепта,Диди.Благодаря.
ОтговорИзтриванеМилена, Йоли,
ОтговорИзтриванене крия, че вашият одобрителен коментар ме радва и то много!
Благодаря ви от сърце, Диана
Милена,
очаквам с нетърпение твоите нови идеи!