четвъртък, 16 юли 2009 г.

Карамелизирани праскови със сметанов сладолед

В средата на лятото и годишните горещници сме. Какво по-добре за разхлаждане от сладолед и плодове.


Карамелизирани праскови със сметанов сладолед

За 4 порции:
2-3 праскови /нектарини/
2 с.л. масло
3 с.л. захар
1 с.л. мед
1 с.л. лимонов сок
3 с.л. вода

Стопяват се захарта с маслото, мед и лимонов сок във водата до кипване.
Поставят се почистените праскови и запържват до златисто. Намалява се силата на котлона и на слаба температура се пошират за около 5-8 мин., според зрелостта на плода.
Обръщат се и още 2 мин.задушават, откъм кората.

Изваждат се,и към получения сос се добавя 1 с.л. сметана.
Прасковите се аранжират в чиния със сметановия сладолед, поливат се със соса и сервират горещи.
Може да се добавят и други плодове, както да се увеличи и количеството, и да се поръси с пудра захар.


Рецепта за сметанов сладолед съм предложила с растителна сметана. В горещото време, леко киселият вкус на заквасената, ни допада повече. Това е вариант:

Сметанов сладолед със заквасена сметана:

200 гр. заквасена сметана /или по 100 гр. кисело мляко и сметана/
100 гр. суха сметана
150 мл. прясно мляко
1 к. чашка пудра захар/ на вкус/
50 гр. бял шоколад
25 гр. масло

Стопява се шоколадът с маслото и 25 мл. прясно мляко.
Разбива се сухата сметана с 2/3 от предвиденото в упътването количество мляко.
Шоколадът се смесва със сметаната, пудрата захар, разбърква се леко и към тях се прибавя разбитата суха сметана.
Поставя се в машина за сладолед или направо замразява.


Знаете, че ценя авторското право, така че: Рецептата, с мои изменения, е от сайта на шоколади LINDT.

3 коментара:

  1. Чудесна снимка, аранжировка и страхотна рецепта Ани! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  2. Мими,
    така ме усмихна тоят коментар, след натоварения петъчен ден!
    Благодаря ти от сърце!
    Целувки, Диана

    Vera,
    hug&kiss, Diana

    ОтговорИзтриване