събота, 18 юли 2009 г.

Сладоледен терин

И днес бе горещо - много горещо, и при нас ... още сладолед.
Този път във форма на терин. Обичам да ги правя - различни ароматни слоеве от плодов и сметанов сладолед.
Комбинациите и импровизациите са различни -
с портокал, ягоди, смесени - в къщи се харесват.



Сладоледен терин

/По рецепта, която бях предложила за месечно предизвикателство в "Гответе с мен..."/

Продукти:
За подложката:
Падишпаново руло готово или от:
3 яйца
3 с.л. захар
3 с.л. брашно
1 ч.л. вода и аромат на вкус.
Изпеченото руло след леко охлаждане се намазва
с конфитюр по желание.

За сладоледа:
200 гр. заквасена сметана
1 к.ч. пудра захар /на вкус
100 гр. бял шоколад
50 гр. масло
смес за сладолед 80 гр /или суха сметана/
150 мл. кондензирано мляко /или прясно
за овкусяване:
20 гр. бял шоколад
20 гр. филирани ядки
50 гр. шоколад /черен или млечен/
2 с.л. портокалов фреш за шоколадовия слой
по 100 мл. пасирани със захар на вкус плодови фреш пюрета
череши, пъпеш, кайсия с праскова или др.
Заквасена сметана се разбива на крем с пудра захар.
Белият шоколад се разтопява с маслото и добавя към сметаната.
Разбива се суха смес за сладолед /или суха сметана/, но с ¾ от указаното количество /напр. 150мл. - вместо 200 мл. / с кондензираното мляко.
Двата крема се смесват, след което разделят на равни части /най-често на 3/, които се ароматизират с плодови фреш пюрета. Пасирани пресни плодове със захар – някъде по около 100 мл.,а ако се желае засилено плодово присъствие – увеличава се количеството му. Консистенцията не трябва много да се втечни (защото ще кристализира повече).
Допълнително на аромат и цвят може да се подсили с инстантни прахчета за сок “степчета” – количество по желание /аз в зависимост от марката на сока използвам от ½ до 1 чаена лъжичка/.
В съд /най-често с правоъгълно или трапецовидно сечение/ се подреждат трите реда.
След всеки ред се рендосва на едри парчета бял шоколад и поръсва с ядки.
Ако сместа е по - рядка се замразяват слой след слой.
Най - отгоре се подреждат нарязаните ивици рула по желание.
Замразява се за 4-6 часа. При сервиране се обръща и реже на филии със затоплен нож.
Ароматите са по желание като вид и количество, аз съм избрала летни цветове – череша, кайсия, праскова, портокал и шоколад. Вариант за сметанов и шоколадов слой от тук.



Гарнират се с още шоколад, плодове и сметана.
Може да се сервира и по отделно:


12 коментара:

  1. О, Дианка, за такава сладоледена фантазия нямам нужда от горещо време! Неустоимо сладоледено изкушение!
    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  2. Дани,
    Милена,
    Много благодаря момичета!
    Усмихнато неделно настроение ви желая, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Искам пък! ... ех!

    Ведра и успешна нова седмица, Диани :-)

    ОтговорИзтриване
  4. И друг път съм го казвала и сега пак - ти си сладоледена кралица :) И аз като Милена не бих отказала от твоите сладоледи по всяко време :) Успешна нова седмица, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  5. Дими,
    Зорница,
    Благодаря и заповядайте,
    при нас почти винаги има сладолед.
    Хубава и усмихната седмица за вас!

    Vera,
    Thanks very & successful weeks

    ОтговорИзтриване
  6. Моята царица на сладоледите.Няма друга като теб.

    ОтговорИзтриване
  7. Йоли,
    благодаря!
    Има като мен,
    има по-добри от мен,
    има много по-добри...- и ти си там!
    Хубава седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Възхитена съм! Имам нужда от разхлаждане!:) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотно лятно изкушение за жегите! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  10. Дария,
    Мими,
    поздрав сърдечен и
    прохладна лятна вечер от мен!

    ОтговорИзтриване