неделя, 25 октомври 2009 г.

Броколи с млечен сос

Като съм започнала със силните храни, не мога да пропусна броколите.
Освен класиката със задушаване за салати и гарнитури, една идея за поднасяне, поляти със сос от сметанa, мляко и сирена.


Броколи с млечен сос

Продукти:
500 -800 гр. броколи
4-5 моркова по желание
1 гл. карфиол по желание
свеж магданоз за гарниране

За соса:
50г. масло
1 скилидка чесън
1 1/2 с.л. брашно
1 1/4 ч.чаша прясно мляко
1/2 ч.чаша сметана
50 гр. гауда /или кашкавал
50 гр. синьо сирене /по желание/
1 с.л. настърган пармезан
1 с.л. дижонска горчица
сол и черен пипер на вкус

Bроколите, накъсани на "цветчета",моркови и карфиол по желание се задушават на пара или микровълнова. Поддържат се топли.
Разтопява се маслото и добавя чесънът. Бърка се за около 30 сек. и поставя брашното на тих огън за около 2 минути. Постепенно се налива млякото и разбърква до гладкост. Оставя се да ври, с разбъркване за около 3 минути или докато сосът се сгъсти.
Прибавят се рендосаните сирена и заквасена сметана, овкусена с дижонската горчица Разбърква се до гладкост и овкусява със сол и черен пипер на вкус.

Полива се част от сосът върху задушените зеленчуци, а останалият сос отделно и гарнира с пресен магданоз.


Вкусен вариант е да се запекат в умерена фурна до златисто.


Подходящи са и като самостоятелно ястие,и като гранитура към риба , пиле.

6 коментара:

  1. Това е един от сосовете ,който много често правя.Понякога поставям само сирената и мляко ,или сметана като заливка.Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Да, Дани,
    харесвам и аз такива вариантни рецепти и приложения.
    Хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Свежо и цветно предложение,което много ми харесва!Хубава вечер Диани и слънчева седмица!

    ОтговорИзтриване
  4. Нанита,
    благодаря ти -
    хубав и слънчев ден,
    и за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. :) Да, точно това бе едно от първите неща, които трябваше да се науча да ценя в Германия.
    И тук много се прави, но с класичски сос-бешамел и е много приятно.
    Сметаната и горчицата обаче звучат наистина интересно, и следващият път обезателно ще ги добавя.

    И да, във фурната с кашкавалче отгоре се получава наистина една малка фантазия! А ако пък разбъркаш отдолу и мъничко шунка, става просто вълшебно!

    Ах да, щах да забравя!

    Няколко капки лимонче закръглят вкуса идеално! ;)

    Хмм...колко е часът? Май огладнях вече. :)

    ОтговорИзтриване
  6. О, Драго
    поредният ти талант -
    да се изразяваш така поетично.
    Щастлива съм от твоят коментар тук.
    Благодаря ти, Диана

    ОтговорИзтриване