понеделник, 4 януари 2010 г.

Кафеени "трюфели" с марципан

Това, че напоследък имам проблеми с компютъра, ме лишава от контакт с голямото интернет семейство. В същото време ми даде възможност за дълги контакти със моето семейство, близки и приятели, за повече четене на хубави книги и гледане на актуални филми.
Естествено приготвях храна и малки глезотийки, но без бързане, "задължителни" фотосесии, писане и проверяване на рецепти. Така осъзнах някаква степен на пристрастеност към интернет публикациите и ми се иска да намаля "темпото". Хареса ми, дано успея...

За "кулинарен старт" на новата 2010 година избрах нещо сладичко, много сладичко - шоколадови 'трюфели" в комбинация с бадемов марципан.
Правя различни варианти, но тези са с подчертано нежен и фин вкус.



Кафеени "трюфели" с марципан

За около две дузини бонбона 'трюфел":

180 гр. тъмен шоколад (най-малко 50% какао)
50 мл. течна сметана /използвах 30%/
30 гр. масло
1 супена лъжица кафеен ликьор (аз използвах Бейлиз)
една малка щипка сол
1 ч.л. инстантно еспресо кафе /на прах/
1/2 с.л. мед

за овалване 100 гр. марципан, готов или от бадемова паста.
или 100 гр. шоколад за глазиране.

Шоколадът се нарязва на дребно и оставя на стайна температура, заедно с маслото се разтопява на водна баня. /Купата с шоколадът да не допира до водата./
Загрява се сметаната до завиране и излива над шоколада, разбърква се до хомогенизиране и добавят ароматите. Хомогенизира се, докато се получи гладка и лъскава смес.
Оставя се отворена, докато се охлади напълно, след това се прибира в хладилник за около 2-4 часа до пълно стягане.
Оформят се сферички и отново прибират в хладилник за стягане за около час.
От марципана се сплескват дискчета и в тях загъват шоколадовите сферички.
Могат леко да се поръсят със захар или с разтопен шоколад.


"Трюфелите" могат да се залеят с разтопен шоколад, както и само марципанова смес - също.


Рецептата е по идея, с благодарност и изменения на "Смокини и бри" /има и илюстрации/.


Опитайте!

11 коментара:

  1. Диани... както винаги ме оставяш с широко отворени очи и облизваща се пред вкусотиите в блога ти :-)
    Както винаги и сега - напълно в твой стил: вкусно, приготвено със сръчност и любов, интересно, изящно аранжирано и очарователно представено!

    Бъди здравa, мила Диани!

    :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасни са ,Дианка,а пък ни липсваш....Но за теб явно се е получило :всяко зло за добро...Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  3. Диани :) липсваш :) Мммда, не е лесно, когато човек има реално и виртуално "семейство" ;) Аз си мисля, че с публикациите се радват и двете, реалното ги оценява направо от извора, а виртуалното по малко по-различен начин. Но си права, че е прекрасно да почетеш, да отделиш малко повече време на най-близките и любими хора :)
    Поздрави!
    P.S. Бонбоните са върховни :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен новогодишен кулинарен старт, Дианка!
    Прекрасни трюфели! Двойно по-прекрасни, ако ги виждаш рано сутрин :)

    И.... така е, всички сме пристрастени, много е хубаво да се усетим навреме, че може би крадем от времето с близките си.
    Усещам се понякога.....Понякога не....

    Хубав ден и прегръдка :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, добре завърнала се :-)

    Трюфелите изглеждат страхотно! Но как иначе, щом са направени от теб :)

    Колкото до зависимостта от интернет, и аз го усещам и гледам да намалям времето прекарвано на компютъра. Има много книги, които искам да прочета и филми, които да гледам, но все не ми остава време :(

    Усмихнат ден ти пожелавам.

    ОтговорИзтриване
  6. Дими,
    Дани,
    Зорница,
    Пепи,
    Тони,
    Благодаря ви!
    Наистина ми липсвахте,
    явно всяка една от нас се опитва да балансира - дано вие успявеате повече!
    Снежен и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Диани, разкошни са! Много стилно поднесени, а снимките са толкова подканващи!
    Прекрасен "кулинарен старт" на новата 2010 година!

    Интернетът за мен е "необходимо зло" :-) Но усетох колко ми липсват близките, когато им бях на гости за празницте и ми се иска да можеше не се лишавам и от тяхното присъствие и от Нета :-)
    Спорна седмица!

    Сърдечен поздрав, Милена

    ОтговорИзтриване
  8. Милена,
    благодаря ти,
    всички сме единодушни -
    и двете!
    Вкусна и творческа нова 2010 година, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Мммм...изкусителка!Изглеждат невероятно...вкусни и красиви!Поздравления Диани!

    ОтговорИзтриване
  10. Нанита,
    благодаря ти!
    Vera,
    thank you!

    ОтговорИзтриване