неделя, 24 януари 2010 г.

Пилешки филенца с портокал, мед и мащерка

Тази рецепта не е нова, приготвям пилешко филе така от години. Панирането е с ясна технология на приготвяне. Независимо от типа й - единична или двойна, тя успява да запази месото сочно и крехко. Не ми допада обаче, е поемането на повече мазнина в получената обвивка. В последните години се налага т. нар. японска панировка, която образува по-големи пори. Така в нея остава по-малко олио при пърженето и готовата храна не е толкова мазна. Известна е като 'panko". "Панко" е направена от хляб без кора, като по този начин тя има пухкава, аерозолна текстура. В повечето случаи се смила в блендер и подсушава във фурна. Резултатът ни харесва, правила съм го и при панировка на риба. Този път използвах вариант за паниране в прясно приготвени и свежи /незапечени/ хлебни трохи.


Пилешки филенца с портокал, мед и мащерка

Продукти:
500 гр. пилешко филе
1 ч.чаша свежи хлебни трохи,
2 яйца
брашно и ароматни подправки

Марина:
1 кубче пилешки бульон стрит
1 с.л. мед
3-4 с.л. олио
1 с.л. соев сос
1 с.л. бяло вино
сок на 1 голям портокал и/или сок на ½ лимон
1 ч.л. мащерка /сега суха/
1 ск. чесън на ситно или сух
черен пипер меланж - на вкус

Пилешкото филе се маринова. Аз използвам 12-24 часова марината.
Отцеждат се, овалват се в брашно, разбити яйца и накрая в осолена и овкусена панировка от хлебни трохи. Пържат в мазнина, смес от масло и олио.


С тази марината филенцата могат да се загънат с бекон и изпекат на скара.


Сервирах ги с песто от броколи и медено-горчичен сос:
100гр. майонеза
1 с.л. мед
1 с.л. фина горчица

Опитайте...

7 коментара:

  1. Страхотно изглежда и звучи като вкусотия :)

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря ти, Райка!
    Радвам се и на твоето посещение!
    Поздрав и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Много апетитно! Обичам пилешко с цитрусови аромати и привкус. Изглежда много вкусно!
    :)

    ОтговорИзтриване
  4. Отново ново, чудесно предложение, Диди!
    При това от любими - пилешко филе с мед, цитрус........

    Хубава и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, ти си непресъхващ извор с информация! Благодаря ти, че я споделяш с нас!

    Прегръщам те :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Няма как да не опитаме, Диани при този аромат на портокал. Обичам аромат на плод при приготвяне на месо :) Топла и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  7. Кеми,
    Пепи,
    Тони,
    това е рецепта,
    която съм я писала в "Гответе...".
    Различна е панировката и ни допада много.
    Успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване