петък, 22 януари 2010 г.

Песто от броколи

Леките петъчни вечери ни допадат. Исках нещо здравословно с - броколи. Този път вариант на песто или дип.
В комбинация с тортелини, или сухар и сирене - допадна ни.



Песто от броколи

Продукти /за около 1,5 чаши песто/:
2 чаши свежи цветчета броколи
1/2 връзка магданоз /босилек
2-3 скилидки чесън
1/4 чаша ядки - кедрови, орехови или други (запечени)
1/4 чаша настърган пармезан /Parmigiano Reggiano/
2 с.л. сирене рикота /замених със синьо сирене/
2-4 с.л. студено пресован зехтин
черен пипер и сол на вкус

Сварени на пара броколи или в средно кипяща вода/булюн се добавят броколите и варят в продължение на 3 минути - докато леко омекнат. Веднага се потапят в ледено студена вода, за да запазят светло зеления цвят.изцеждат се отново и прехвърлят в купата на блендер, оборудван с метален нож.
Добавя се магданоз, чесън, ядки, пармезан и сиренето. Пулсира се 6-8 пъти, докато сместа образува едра структура - Не пюре!
Включва се отново, поливайки зехтин. Когато сместа достигне желаната консистенция, се спира, може да се сервира веднага, или се съхранява в херметически затворена кутия в хладилник до една седмица.

Забележка: Може да се наложи, да не се използва цялото количество зехтин.
Аз увеличих количеството на синьото сирене.


Оригинална рецепта.Опитайте...


10 коментара:

fedora каза...

Каква е тази красота?! Невероятно стилно, елегантно и още един куп все такива синоними, които в момента ми се губят от възхита. Много, ама страшно много ми харесва поднасянето и задължително ще се пробва рецептата.
Поклон пред таланта ти

Dani каза...

Обичам броколи, за синьо сирене да не говорим... Така, че това е моята нова рецепта :)Топъл уикенд, Дианка:)

Toni каза...

Отново чудесно предложение, Диди! Много обичам броколи, но за жалост никой друг у нас не го харесва. Ще пробвам да им го поднеса по този начин :)

Топли, вкусни и много усмихнати почивни дни!

Nanita каза...

Изглежда много апетитно и е поднесено изключително красиво!Поздравления Диани!Усмихнат и ведър уикенд!

di_ani каза...

Ина,
чувствам се смутена...
Сърдечни благодарности за одобрителния коментар и похвали .
Много хубав и усмихнат уикенд ти желая, Диана

Дани,
Нанита,
радвам се, че ви допада тази
идея за приготвяне на броколи.
Топъл и усмихнат уикенд, Диана

Тони,
благодаря ти.
Искам да ти спомена,
че се усеща вкуса на броколите.
Хубави почивни дни, Диана

Краси каза...

Много интересно предложение,Диди!
Лошото е,че у нас много не ги тачат броколите...
Но ще го направя за себе си... :-)

Спокоен уикенд!
Краси

Dimitrana S. каза...

Чудесно!

Диани, поздравления и искрено възхищение за ентусиазма, енергията, сръчността и любовта, с което приготвяш и представяш храната!

Уютен и вкусен уикенд, прегръдка от мен :-)

di_ani каза...

Краси,
наистина е трудно да се приготвя нещо, което не е предпочитано в семейството. Но пък има толкова много обичани от всички храни...
Благодаря ти, топъл и хубав ден, Диана

Ех, Дими ...
да, опитвам се и чрез храната да изкажа своето отношение към близките ми хора.
Сърдечна благодарност -
тоята взаимна симпатия и топли чувства ме правят щастлива.
Бъди здрава и усмихната, Диана

Andrea каза...

Wonderful photos Diana, and recipe sounds perfect. :)

di_ani каза...

Andrea,
thanks a lot!
Greetings and hugs, Diana