сряда, 6 януари 2010 г.

Йорданово - Иванова капама

Споменавала съм, че няколко поколения мъже в нашето семейство са кулинари, добри кулинари - с усет, желание, а явно и наследствени умения. Тези дни са светли и именниците много. Това е рецепта за семейната мъжка Йорданово - Иванова капама, която естествено правим за тези празници.

Избрах тaзи моя снимка, защото преди време бе любезно "заимствана" в листовка на веригата магазини Т-Маркет.

Йорданово - Иванова капама



½ средна кисела зелка
За около 3 кг месо – свинско /плешка и гърди/, телешко, пилешко, сурово пушена наденица:
Намазка:
2 глави кромид лук; 5 -6 скилидки чесън, 2 печени червени чушки, бахар3 зрънца, черен пипер меланж 1 ч.л., кимион 1 ч.л, целина 1 с.л., чубрица 1 ч.л., захар 1 ч.л., олио 1 кафяна чашка, сол на вкус. Всички съставки се смилат на паста / с пасатор/ и намазват нарязаните на порции меса. Глинен гювеч се застила със зелеви листа, поставя се телешко, нарязано кисело зеле, запържен ориз, свинско месо, зеле, пилешко. В междините се запълва с парчета наденица. Залива се с около 200 мл. червено вино – отгоре зелеви листа и фолио под капака или замазано с тесто.


Пече се около 1 час на 250 гр. С и 2, 5 – 3 часа на 180.



Хубаво вино, топла питка и весело настроение са задължителни допълнения.
Опитайте и наздраве!

13 коментара:

Еoc каза...

Диани, чудесно предложение :) Мммм... толкова апетитно...
Да са живи и здрави именниците!
Поздрави и хубави празници!

Йоланта Делибозова каза...

Честит имен ден на Иван,Диди.Да ти е жив и здрав и много да те радва.Пожелавам му в семейството му винаги да има тази топлина и уют,която винаги му е дарявала майка му.

Toni каза...

Звучи страхотно!
Задължително следващият път ще я приготвя по този начин. Сега дояждаме капамата от 31.12 :-D

Поздрави :-)

di_ani каза...

Зорница,
Тони,
Благодаря ви,
капамата е от типа ястия без "представителна визия",
но с неповторим аромат и вкус.
Хубав и усмихнат ден, Диана

Йоли мила,
от сърце благодаря за хубавите пожелания!
Нека децата ни бъдат здрави и щастливи,
това топли и радва майчините ни сърца.
Целувки, Диана

Dimitrana S. каза...

Прелест! - как по друг начин да събера и обобщя мислите си?! :-)))

Сърдечен поздрав, Диани и поцелание за здраве и щастие!

di_ani каза...

Дими,
благодаря от сърце!
Здраве и щастие да радват и твоите дни, Диана

ghost13 каза...

Чудесна е чак ми се прияде, представям си колко е ароматна и вкусна.
Сърдечен поздрав и много топли прегръдки!
Лати

Andrea каза...

This sounds very delicious. :)

di_ani каза...

Лати,
благодаря ти,
Хубав и усмихнат ден, Диана

Andrea,
...
Hugs& kiss, Diana

Ивейн каза...

По моя роден край е нетрадиционно ястие, но е крайно време да се опитам да го приготвя, още повече името му съответства на повода :)За следващата година ще да е, но преди това - една генерална репетиция!
Хубав празник (макар и късно) и шастлива Нова година!

di_ani каза...

Ивейн,
ще се радвам да ви допадне.
Здраве и щастие да усмихват и теб, Диана

Анонимен каза...

Това е рецептата --- ЕВАЛА наистина станв прекрасна БРАВО. Не очаквах толкова вкусно да се получи.

di_ani каза...

Много благодаря за доверието.
Радвам се, че ви е харесал и вкусът, а това е най-важното!
Сърдечен поздрав и щастливи зимни празници, Диана