понеделник, 1 февруари 2010 г.

Винен кебап

Днес, православната църква чества Св. мчк Трифон
- лечител, прославил се с чудесата, които правел.
Българската православна църква отрежда деня за почит към паметта на Свети Трифон - произхожда от област Фригия, която се смята за една от прародините на лозата и виното. Живял праведно и загинал мъченически заради вярата си в Христа.
По българските земи Свети Трифон се тачи като покровител на лозарите, кръчмарите и градинарите. Наречен е Зарезан, защото се празнува в началото на пролетния сезон, когато се започва резитбата на лозята. През 1968 г. след въвеждане на Григорианския календар от Българската православна църква датите на църковните празници се изместват. Свети мъченик Трифон се отбелязва на 1 февруари, а Денят на лозаря - на 14 февруари.
Според етнографи в основата на празника се крие древният култ към Дионисий - бога, когото в древността почитали като покровител на виното, веселието и лозята. Вярвало се, че там, където той мине, хората се научават да отглеждат лозя и да правят вино. В негова чест се празнували т.нар. дионисиади, характерни с буйните си игри и веселие сред природата.

Избрах днес на Трифоновден, за най-подходящ момент за представяне на това ястие. Рецепти за винен кебап има много, това е моята - харесваме я.


Винен кебап

1 кг. месо /крехко телешко,свинско или друго/ нарязано на хапки
2 връзки пресен лук / 3-4 глави стар/
1 ч.чаша ароматно червено вино
1 ч.л. захар
1 с.л. масло
3-4 с.л. олио
1 ч.л. брашно
1 с.л. червен пипер
2 дафинови листа
2-3 зърна бахар
10 зърна черен пипер/меланж
1 връзка магданоз
сол на вкус

Месото, заедно с бялата част на няколко стръка лука се овкусява с черен пипер, около 50 мл. червено вино, магданоз, щипка сол и захар и така престоява един - два часа.
Червено вино 150 мл. се кипва заедно с 1 к.л. захар и ври около 5 мин.,
След това месото се изцежда и подсушава, запържва се на части /за да не изпуска сокове/ в сгорещено масло и олио. Добавя се и позапържва нарязания лук брашното, червения пипер и се залива с врящото червено вино. Добавят му се ароматните съставки, сол, още малко вода и задушава до омекване на месото /аз го приготвям в тенджера под налягане/.


След пълното му увиране се поръсва с магданоз и сервира с картофено пюре или сварен ориз.


Ястието може да се направи и с бяло вино, и гранира с гъбен сос.



Честит празник и наздраве!

17 коментара:

  1. Честит празник, мила Диани! Много апетитно! Чудесно е! Наистина днешният празник и това ястие си хармонират, като добавим и чаша хубаво червено вино...
    Хубав празник! Изпарщам ти моите усмивки в този толкова снежен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Диди,

    Моите комплименти за поредното ти чудесно представяне на поредната ти вкусна рецепта!
    Всеки детайл в чинията е изпипан, за вкуса не се и съмнявам.
    Само ти можеш да украсиш един обикновен кебап толкова изкусително!
    Хубава и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник Диани!Една чудесна рецепта за този ден и прекрасни снимки!Хубава,спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка, това не е винен кебаб! Това е произведение на изкуството! Невероятно е, толкова красиво си го украсила, наслаждавам ти се много на търпението и умението.
    Хубава седмица ти желая и голяма прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  5. Обожавам винен кебап, а твоят изглежда невероятно! Страхотно си сервирала ястието! :-)

    Хубав празник и сърдечен поздрав от мен! :-)

    ОтговорИзтриване
  6. Илина,
    Пепи,
    Нанита,
    Мария,
    Ирина,
    Федора,
    благодаря ви - смутихте ме...
    Изпращам ви цялата позитивна енергия, с която ме заредихте.
    Хубав празник и наздраве, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Честит празник, Диана и наздраве от мен :) Всяко ястие представено от теб е наслада за окото.Благодаря за удоволствието, което ми достави:)

    ОтговорИзтриване
  8. Дани,
    честит празник!
    От сърце благодаря за милите думи.
    Нека усмивки, топлина и уют топлят вечерта ти - наздраве, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Диди, е все съм виждала винен кебап, но такъв уникален като твоя никога, ама никога дори не съм си и представяла...
    Възхищавам се на поднасянето на всяко зрънце ориз в комбинация с великолепието на цялостното ястие!
    Адмирации, приятелко!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Таня,
    благодаря ти за тази,
    добронамерена и позитивна визита.
    Много си мила,
    сърдечен поздрав и целувки, Диана

    Andrea,
    thank you!
    Big hug, Diana

    ОтговорИзтриване
  11. Ottime ricette con una presentazione molto chic. Buona settimana Daniela.

    ОтговорИзтриване
  12. Daniela, thank you very much!
    Glad you like it.
    Regards and nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасно поднесено!Вдъхновяващо!

    ОтговорИзтриване
  14. Е точно тази рецепта търсих. Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  15. Нели,
    Хотел,
    благодаря ви от сърце, ще се радвам, да ви хареса.
    Поздрави и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване