Тази година имахме много по вид и количество козунаци, и други сладкиши. Хубави, дъхави и сочни. Остана малко козунак, но ... като че и поомръзна - време е, да бъде използван под друга форма. Харесах изразът и идеята на Катя -
'Време е за регенерация :)... ".
Допадат ни във вариант шарлота, но усещам доминиращия вкус на козунака, когато е използван вместо блат в някакъв сладкиш. Търсех нещо ново, което да "приглуши" специфичния козуначен аромат. Има много предложения и рецепти, аз комбинирах от няколко, добавих и от мен - получи се:
Козуначен пудинг с "Нутела"
Продукти:
6 - 8 филии сух козунак /около 1 см. дебелина/
150 гр. шоколадов крем "Нутела"
75 гр. масло
3 яйца
300 мл. прясно мляко
1/2 ч. чаша захар /на вкус/
50 гр. натурален шоколад
кората на 1/2 портокал
Фурната се загрява на 175С. Предвижда се съд за печене на водна баня.
Предвидените съдчета /най-добре индивидуални/се намазват с масло.
Загрява се млякото със захарта и останалото масло.Яйцата се разбиват и към тях се добавя топлото мляко. С непрекъснато бъркане отново се поставя на котлона до затопляне на яйчената смес. Маха се и ароматизира с рендосаната кора на портокала.
Филиите козунак трябва да са сухи /могат леко да се препекат на тост/.
Намазват се с "Нутела" и слепват по двойки като сандвичи.
Нарязват се парчета с големина по желание - може кубчета или по-големи парчета.
Подреждат се в намазнените съдове, между тях се поставят парчета шоколад и заливат с топлата яйчена смес. Оставят се 10-на минути да поемат от течността и поставят в съда за печене на водна баня. Налива се вода 3/4 от височината, покриват се с ал. фолио и пекат около 45 мин.
Изваждат се от фурната и охлаждат още 20 мин. преди сервиране.
Могат да се опекат в индивидуални съдчета.
Преди да се сервират, се поръсват с пудра захар, още "Нутела" или гарнират със сладолед.
Наличието на масло, шоколад и шоколадов крем балансират силния вкус на козунака и се получава хубав и ароматен пудинг. Може да се варира в съотношението козунак-яйчена смес.
Мдааа, точно днес се сетих за миналогодишните ти тарталети от козунак с ябълки :) и че трябва да направя тези дни.
ОтговорИзтриванеА сега предлагаш ново изкушение от козунак и то с шоколад.
Трудна дилема, Дианка......
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Леле, разкош. Невероятно е. Вкъщи не остана козунак, но ще си намеря и направя.
ОтговорИзтриванеОще повече, че има и шоколад. ;)
Дианка,
ОтговорИзтриванетолкова козунак хапнах по Великден,
но твоето предложение е неустоимо:))
Прекрасен уикенд, с дъх на шоколад!
Добро предложение,Диди!
ОтговорИзтриванеАма у нас козунаци не останаха...
Весел уикенд! :-)
Вкусна,лесна и оригинална. рецепта.На всички ни е останал изсъхнал козунак от Великдан.Благодаря Диди за чудесното предложение.
ОтговорИзтриванеПного изкушаващ пудинг, с препечена коричка и с този шоколад...ммм, страшно вкусно изглежда! В момента приготвям нещо подобно...
ОтговорИзтриванеХубава и спокойна вечер!
Много апетитно изглежда, Ди :)
ОтговорИзтриванеМога да си представя какъв портокалово-шоколадов аромат се носи от сладкиша.
Чудесна рецепта!
Слънчев уикенд :)
Пепи,
ОтговорИзтриванеКраси,
Дани,
Краси,
Йоли,
Русанка,
Ина,
благодаря ви, момичета!
Драго ми е, че ви допада!
Това е по-различна идея, от по-известната козунак с крем карамел.
Вкусът също се променя.
Хубава петъчна вечер, Диана
Снимката с двете чаши и зад тях бурканчето нутела ме разби... нямам козунак останал и не ми се меси :) Но утре ще мина покрай любимата ми фурна на ул.Иван Асен II :) и може и да си купя един от вълшебните им козунаци :)
ОтговорИзтриванеЗаради снимката :)
Хубав и слънчев уикенд от мен :)
Дианка, това ще да е много вкусно! И аз вчера правих козуначен пудинг, но с карамелизирани ябълки, обаче твоя с Нутела-та определо ще е повече по вкуса на моите хора.
ОтговорИзтриванеСтрахотно, изкушаващо и много вкусно предложение, Диани! Неустоимо е!
ОтговорИзтриванеЖалко, че нямам козунак, иначе бях готова да хукна към кухнята :-))
Поздрави и вкусни почивни дни!
I love this great pudding,very nice photo !
ОтговорИзтриванеНаистина започвам да съжалявам, ч не направих козунак тая година.. дори и неизяден напълно, след твоите предложения - щеше да е със сигурност!
ОтговорИзтриванеПрекрасни идеи и още по-чудесни реализации!
Комплимент най-искрен от мен, Диани!
И пожелания за здрави, много нежни, леко сладки, уютни и вкусни, слънчеви пролетни дни :-)
Зорница,
ОтговорИзтриванеблагодаря ти!
Хапни пресен козунак -
не подценявам вкуса на моята рецепта, но идеята е, как да оплозотворим останалия.
Хубав и усмихнат уикенд, Диана
Танита,
благодаря ти!
Убедена съм, че с карамелизирани ябълки ще е вълшебен. Ще дойда в твоята тема да погледна.
Хубаво е, че има разнообразни идеи - слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Ирина,
благодаря ти!
А аз ще се радвам да "хукнеш" в кухнята и да приготвиш някое изкушение. Аз харесвам твоите идеи - страхотни са!
Слънчев и усмихнат уикенд, Диана
Vera,
thank you - very glad you like this idea.
Greetings to you, Diana
Дими,
благодаря за милите думи и сърдечни пожелания!
Нека и твоят уикенд бъде ведър, усмихнат и много тонизиращ, Диана
I love Nutella and I think I would love this cake. Everything looks so delicious. :)
ОтговорИзтриванеДиди, не съм съгласна само с останал сух козунак :)
ОтговорИзтриванеНа такива като нас, дето никога, ама никога не остава, какво да правим, да не пробваме ли :) При наличието на този шоколад.....
Ти само идеи давай, за другото не се безпокой :)
Хубави и слънчеви почивни дни!
Olá Diana, thanks for your comment, you are so kind... and always surprise me with your fantastic recipes and photos. Wonderful!
ОтговорИзтриванеGood weekend.
Lúcia
www.fazemosdeconta.com
Lúcia,
ОтговорИзтриванеI like things you do - creative, precise and beautiful!
Thanks and wish you a nice day, Diana
Пепи,
ОтговорИзтриванеаз обожавам пресен козунак и го бих предпочела пред всякаква друга комбинация - това е и смисълът на моя коментар. А, че е вкусно с шоколад - няма съмнение.
Хубава неделя, Диана
Andrea,
Thanks and wish you a nice day, Diana
Дианка, идвам да се похваля :)
ОтговорИзтриванеПресен, оставих да изсъхне..... направих.
Разкош е~!
Много, много ти благодаря за тази чудесна рецепта!
Хубава вечер и поздрав най-сърдечен!
ето моя сладкиш
Пепи,
ОтговорИзтриванеаз ти благодаря най-сърдечно за доверието. Убедена съм, че си го приготвила чудесно. Много ще се радвам, да ви се е харесал.
Хубав и усмихнат ден, Диана
Здравейте.
ОтговорИзтриванеИскам да попитам как се процедира с козуначено руло с мармалад, за да не стане прекалено сладко?
Благодаря.
Поздрави,
Илияна Апостолова
Здравейте Илияна, сладостта може да се коригира с използването на по-малко захар -
ОтговорИзтриванепо рецептата за пудинга е предвидено 1/2 ч.чаша в яйчената смес,
но спокойно можете да редуцирате количеството по ваш вкус.
Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана