петък, 9 април 2010 г.

Козуначен пудинг с "Нутела"

Тази година имахме много по вид и количество козунаци, и други сладкиши. Хубави, дъхави и сочни. Остана малко козунак, но ... като че и поомръзна - време е, да бъде използван под друга форма. Харесах изразът и идеята на Катя -
'Време е за регенерация :)... ".
Допадат ни във вариант шарлота, но усещам доминиращия вкус на козунака, когато е използван вместо блат в някакъв сладкиш. Търсех нещо ново, което да "приглуши" специфичния козуначен аромат. Има много предложения и рецепти, аз комбинирах от няколко, добавих и от мен - получи се:

Козуначен пудинг с "Нутела"


Продукти:
6 - 8 филии сух козунак /около 1 см. дебелина/
150 гр. шоколадов крем "Нутела"
75 гр. масло
3 яйца
300 мл. прясно мляко
1/2 ч. чаша захар /на вкус/
50 гр. натурален шоколад
кората на 1/2 портокал


Фурната се загрява на 175С. Предвижда се съд за печене на водна баня.
Предвидените съдчета /най-добре индивидуални/се намазват с масло.
Загрява се млякото със захарта и останалото масло.Яйцата се разбиват и към тях се добавя топлото мляко. С непрекъснато бъркане отново се поставя на котлона до затопляне на яйчената смес. Маха се и ароматизира с рендосаната кора на портокала.

Филиите козунак трябва да са сухи /могат леко да се препекат на тост/.
Намазват се с "Нутела" и слепват по двойки като сандвичи.
Нарязват се парчета с големина по желание - може кубчета или по-големи парчета.
Подреждат се в намазнените съдове, между тях се поставят парчета шоколад и заливат с топлата яйчена смес. Оставят се 10-на минути да поемат от течността и поставят в съда за печене на водна баня. Налива се вода 3/4 от височината, покриват се с ал. фолио и пекат около 45 мин.


Изваждат се от фурната и охлаждат още 20 мин. преди сервиране.
Могат да се опекат в индивидуални съдчета.


Преди да се сервират, се поръсват с пудра захар, още "Нутела" или гарнират със сладолед.


Наличието на масло, шоколад и шоколадов крем балансират силния вкус на козунака и се получава хубав и ароматен пудинг. Може да се варира в съотношението козунак-яйчена смес.

23 коментара:

  1. Мдааа, точно днес се сетих за миналогодишните ти тарталети от козунак с ябълки :) и че трябва да направя тези дни.
    А сега предлагаш ново изкушение от козунак и то с шоколад.
    Трудна дилема, Дианка......

    Поздрави и хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  2. Леле, разкош. Невероятно е. Вкъщи не остана козунак, но ще си намеря и направя.

    Още повече, че има и шоколад. ;)

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка,
    толкова козунак хапнах по Великден,
    но твоето предложение е неустоимо:))
    Прекрасен уикенд, с дъх на шоколад!

    ОтговорИзтриване
  4. Добро предложение,Диди!
    Ама у нас козунаци не останаха...
    Весел уикенд! :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Вкусна,лесна и оригинална. рецепта.На всички ни е останал изсъхнал козунак от Великдан.Благодаря Диди за чудесното предложение.

    ОтговорИзтриване
  6. Пного изкушаващ пудинг, с препечена коричка и с този шоколад...ммм, страшно вкусно изглежда! В момента приготвям нещо подобно...
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Много апетитно изглежда, Ди :)
    Мога да си представя какъв портокалово-шоколадов аромат се носи от сладкиша.

    Чудесна рецепта!

    Слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,
    Краси,
    Дани,
    Краси,
    Йоли,
    Русанка,
    Ина,
    благодаря ви, момичета!
    Драго ми е, че ви допада!
    Това е по-различна идея, от по-известната козунак с крем карамел.
    Вкусът също се променя.
    Хубава петъчна вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  9. Снимката с двете чаши и зад тях бурканчето нутела ме разби... нямам козунак останал и не ми се меси :) Но утре ще мина покрай любимата ми фурна на ул.Иван Асен II :) и може и да си купя един от вълшебните им козунаци :)
    Заради снимката :)
    Хубав и слънчев уикенд от мен :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, това ще да е много вкусно! И аз вчера правих козуначен пудинг, но с карамелизирани ябълки, обаче твоя с Нутела-та определо ще е повече по вкуса на моите хора.

    ОтговорИзтриване
  11. Страхотно, изкушаващо и много вкусно предложение, Диани! Неустоимо е!
    Жалко, че нямам козунак, иначе бях готова да хукна към кухнята :-))

    Поздрави и вкусни почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Наистина започвам да съжалявам, ч не направих козунак тая година.. дори и неизяден напълно, след твоите предложения - щеше да е със сигурност!

    Прекрасни идеи и още по-чудесни реализации!

    Комплимент най-искрен от мен, Диани!

    И пожелания за здрави, много нежни, леко сладки, уютни и вкусни, слънчеви пролетни дни :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Зорница,
    благодаря ти!
    Хапни пресен козунак -
    не подценявам вкуса на моята рецепта, но идеята е, как да оплозотворим останалия.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Танита,
    благодаря ти!
    Убедена съм, че с карамелизирани ябълки ще е вълшебен. Ще дойда в твоята тема да погледна.
    Хубаво е, че има разнообразни идеи - слънчев и усмихнат уикенд, Диана

    Ирина,
    благодаря ти!
    А аз ще се радвам да "хукнеш" в кухнята и да приготвиш някое изкушение. Аз харесвам твоите идеи - страхотни са!
    Слънчев и усмихнат уикенд, Диана

    Vera,
    thank you - very glad you like this idea.
    Greetings to you, Diana

    Дими,
    благодаря за милите думи и сърдечни пожелания!
    Нека и твоят уикенд бъде ведър, усмихнат и много тонизиращ, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. I love Nutella and I think I would love this cake. Everything looks so delicious. :)

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, не съм съгласна само с останал сух козунак :)
    На такива като нас, дето никога, ама никога не остава, какво да правим, да не пробваме ли :) При наличието на този шоколад.....
    Ти само идеи давай, за другото не се безпокой :)
    Хубави и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Olá Diana, thanks for your comment, you are so kind... and always surprise me with your fantastic recipes and photos. Wonderful!
    Good weekend.
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  17. Lúcia,
    I like things you do - creative, precise and beautiful!
    Thanks and wish you a nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  18. Пепи,
    аз обожавам пресен козунак и го бих предпочела пред всякаква друга комбинация - това е и смисълът на моя коментар. А, че е вкусно с шоколад - няма съмнение.
    Хубава неделя, Диана

    Andrea,
    Thanks and wish you a nice day, Diana

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка, идвам да се похваля :)
    Пресен, оставих да изсъхне..... направих.
    Разкош е~!
    Много, много ти благодаря за тази чудесна рецепта!
    Хубава вечер и поздрав най-сърдечен!

    ето моя сладкиш

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи,
    аз ти благодаря най-сърдечно за доверието. Убедена съм, че си го приготвила чудесно. Много ще се радвам, да ви се е харесал.
    Хубав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Здравейте.

    Искам да попитам как се процедира с козуначено руло с мармалад, за да не стане прекалено сладко?
    Благодаря.

    Поздрави,
    Илияна Апостолова

    ОтговорИзтриване
  22. Здравейте Илияна, сладостта може да се коригира с използването на по-малко захар -
    по рецептата за пудинга е предвидено 1/2 ч.чаша в яйчената смес,
    но спокойно можете да редуцирате количеството по ваш вкус.
    Сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване