неделя, 11 април 2010 г.

Мус с варени яйца и авокадо

Това е променен вариант на рецептата, която приготвих за месечно предизвикателство на форум "Гответе с мен" към тема - Предястия с яйца. Имаше хубави предложения за оползвотворяване на останали великденски яйца. А тази година Дани, Дими, Нанита и Танита изкушават с нови, много оригинални идеи.
Харесваме вкуса на авокадото, полезно е , а и комбинацията с варени яйца ни допадна също. Може би нещо като яйчено гуакамоле, но отъждествяването би било не съвсем точно, затова:

Мус с варени яйца и авокадо



Продукти:
1 малко авокадо
3 сварени жълтъка /или цели яйца
1 ч.л. лимонов сок
2 с.л. майонеза
/замених 1 с.л. зехтин и 1 с.л. рикота/
1 ч.л. горчица
1 с.л. пармезан /настърган/
½ ч.л. захар /кафява/
¼ ч.л. чесън / може и на прах
магданоз/естрагон/ босилек
сол и бял черен пипер на вкус
червен лук
сос табаско /по желание/


Изброените продукти се пасират до желаната гладкост. Могат да се оставят да престоят около 20-на минути, за комбиниране на вкусовете. Ако ще се серира след почече от час, то авокадото се пасира непосредствено преди сервиране и двете смеси обединяват. Така се запазва свежия цвят на авокадото. Чела съм, че ако се остави ядка в сместа, я предпазва от окисляване.


Сервират се върху брускети, хапки, соленки, този път избрах пшенична тортиля. Допълват се вкусово и ги харесахме за предястие или лека вечеря.

17 коментара:

  1. Много хубава рецепта и чудесно поднесен мус с тези пшеничени тортили. Винаги са ми харесвали аранжировките ти - много са стилни.

    Слънчева, усмихната и много спорна седмица, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  2. Прекрасна и оригинална рецепта Диди!
    Сигурно е много вкусно с аромат на чесън, босилек и авокадо. А аранжирането и снимките какго винаги са страхотни.
    Приятетен ден Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. Diana, this looks very delicious and photos are wonderful. :)

    ОтговорИзтриване
  4. O, Диани!

    Ще се възползвам!

    Много вкусно, много..

    Поздравявам те и желая една здрава, хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди това е поредната авокадова вкуснотия!

    Хубав ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Hi Diana, this fruit is so popular here in Brasil, we call it "abacate" here. Everything looks so delicious...
    Wish you a nice sunday.
    Lúcia
    www.fazemosdeconta.com

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасно предложение, Дианка!
    Обичам авокадо и тази комбинация съм сигурна, че ще ни хареса!
    Много стилно аранжиране както винаги; изкусително!
    Хубава, с усмивки и добро настроение, нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  8. Ина,
    Русанка,
    Дими,
    Мария,
    Дани,
    благодаря за милите думи.
    Авокадото е не само вкусен, но благодатен за изпозване плод - няма какво да се сбърка с него. Поема всякакви комбинации и аромати. Имам още и за салатка.
    Хубава неделна вечер и успешна нова седмица, Диана

    Andrea,
    Lúcia,
    I am glad that you like avocados too.
    Recipes with him have a nice taste.
    wish you a nice new week, Diana

    ОтговорИзтриване
  9. Отново предлагаш изкушаващ и лесен за приготвяне мус, Диди!
    Аз вчера привърших великденските яйца, но ще сваря нови - много ми допада рецептата. А в съчетание с тортиля направо изглежда неустоимо вкусно!

    Слънчева и изпълнена с усмивки седмица от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  10. Рецептата е много интересна и със сигурност вкусна, но това което винаги ми прави най-силно впечатление е презентацията - страхотен начин на поднасяне, аранжировка и снимки!

    Хубава и усмихната седмица, Диани! :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Много обичам авокадо, във всякакви вариации...
    но, ние всичко сме си изяли от Великден, и яйцата, и козунаците...добри прасета сме май !

    ОтговорИзтриване
  12. Очарователни малки тортилки с вкусен мус.Все любими неща.Много,много ми харесва.Прегръдка от мен Диди.

    ОтговорИзтриване
  13. Тони,
    Ирина,
    Мария,
    Йоли,
    благодаря ви много!
    Споменах, че е от "Гответе ...", но с леки изменения и много се радвам, че ви допада тази идея.
    Хубава и усмихната седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Диана,много ми допадат рецептите ти с авокадо!Здравословни,ефектни,добре поднесени!И снимките са много хубави!
    Поздрави и спорна седмица!:)

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря Диди,
    Много ме радва твоя коментар и отношението към начина ми на представяне.
    Хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Отново ни очароваш, Дианка!
    Поздравления!

    Всичко изглежда толкова вкусно, и така стилно е поднесено, че за пореден път добивам усещането, че разглеждам кулинарна изложба. Не че не е така, все пак. :)

    Но, я ми дай предложение с какво да заменя това авокадо, или с какво друго да го смеся за да не ми е толкова натрапчив вкуса му?
    Колкото и да е полезен този плод, на мен ми надъхва на сурово яйце и не мога, и не мога да го преглътна. Опитвала съм няколко пъти, с надежда следващият път да се окаже вкусно, но уви!

    Приятен и ползотворен ден ти желая! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  17. Ирма,
    привет и много благодаря за приятелското ти отношение. Радвам, че намираш време да ми пишеш.
    Авокадото го водят универсален плод, който приема ароматите на другите съставки. Предлага се и за десерти. Щях да предложа да намалиш количеството или да го комбинираш с силни аромати, но когато става въпрос за усещане миризма е трудно. Чела съм, че центровете на обонянието и паметта са близки, така че, паметта за мирис е трайна и трудно преодолима.
    Все пак ти правиш много други вкусотии! и след време можеш отново да опиташ.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване