петък, 18 юни 2010 г.

Пшенично-ръжен хляб

Това е рецепта за хляб, предложена от Hilmar, в чийто блог се наслаждавам на прекрасно приготвени тестени вкусотии. Тя пише /в груб превод/: "Правенето на хляб е магия. От брашно, вода и сол ... можете да създадете фантастична храна ... и като добавите няколко съставки, вкусовете и видовете са безкрайни." Определя стила за омесване като японски - научила го е от японски експерт на хлебарите и заради мекотата на трохите му.
Хареса ми, вариант с бяло брашно, така и по-здравословният с ръжено и трици. Избрах настоящата рецепта, като я направих с малки изменения.


Пшенично-ръжен хляб


Продукти за 2 хлебчета по 250 гр или за 1 от 500 гр.
/дозата в оригинал е двойна/
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша бяло брашно тип 500
1/2 ч.чаша ръжено брашно
1 с.л. пшеничени трици
1 ч.л. мед
1 к.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
180-200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая /4 гр. бързодействаща суха мая/

1 с.л. зехтин за намaзване /в оригиналната рецепта не се намазва тестото при завиване/
2 с.л. семена/ядки, по избор за поръсване

Технологията е много добре описана и онагледена от Hilmar, така че, аз ще я опиша най-общо.
Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, още мед и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час в затворен съд.
Разделя се на 2 равни части, омесва се отново на топка и оставя за още 30 мин.
Разтегля се внимателно на лента, намазва се със зехтин и завива се руло, което се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва отново около час, до двоен обем.
Може да се намаже с яйце, при мен - не, но избрах леко навлажняване и поръсване с ядки.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за около 30 мин.


Охлажда се върху решетка и нарязва.


Un pan muy muy suave!
Много мек хляб!


Благодаря, Hilmar - чудесен вкус и аромат!
Gracias, Hilmar - gran sabor!

16 коментара:

  1. Wonderful Diana! thank you very much. You are such a sweetie!
    I love the seeds on the top of the bread.
    It looks amazingly soft!
    Have a great weekend!
    xxx

    ОтговорИзтриване
  2. Dear Hilmar,
    I thank you - very much!
    This is a great recipe -
    easy, delicious and very soft bread!
    I coated dough with olive oil and turn roll. Instead of egg, sprinkled with seeds.
    Hugs, Have a great weekend!

    ОтговорИзтриване
  3. Това хлебче изглежда невероятно, а уханието му усещам от тук! :) Обожавам аромата на ръжения хляб. Благодаря за рецептата!

    Руми

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесен хляб!
    Поздравления и благодарности за насладата, която ни предоставяш чрез очите и небцето.
    Великолепна си (както винаги) :)

    Спокоен и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  5. Руми,
    Благодаря -
    много се радвам, че ти харесва.
    Аз също обичам аромата на ръжения хляб.
    Хубава петъчна вечер и усмихнат уикенд, Диана

    Ина, мила -
    благодаря ти!
    С нетърпение очаквам твоето кулинарно завръщане.
    Прегръдка и усмихнати почивни дни, Диана

    Vera,
    thank you very much!
    Hug for you, Diana

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    прекрасно, завъртяно хлебче :)
    И толкова апетитно изглежда!
    Поздрави и хубав, прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошен... през монитора се усеща мекотата чак :)
    Хубав уикенд от мен, Диани :)

    ОтговорИзтриване
  8. Диди,
    страхотен хлаб си ни омесила!
    Изглежда много вкусен и апетитен! Идеално е втасал! Прекрасен хляб!!!
    Поздрави и приятен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  9. Дани,
    Зори,
    Русанка,
    Благодаря ви момичета!
    Наистина рецептите на Hilmar са великолепни. Този хляб не е единствената нейна рецепта, която съм изпробвала. Горещо ги препоръчвам -
    която и да изберете ще останете очаровани.
    Хубави и усмихнати почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Диана, този хляб изглежда много мек и вкусен наистина, а и полезен с по-тъмните брашна и повечето фибри. Живот и здраве ще се пробва. Поздрави и приятни дни от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Мира,
    ще се радвам да ти допадне. Рецептите на Hilmar са чудесни.
    Благодаря и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Изглежда много уханно, меко и здравословно! А снимките са просто подканващи :-)

    Слънчев ден :-)
    Милена

    ОтговорИзтриване
  13. Миленче,
    опитвам се да приготвям наистина по-здравословен хляб. Рецептите са в изобилие, а тези на Hilmar- чудесни.
    Сърдечен поздрав,Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Поздравления!
    Хляба изглежда фантастично!
    Аз също смятам,че месенето на хляб е свещен,магичен ритуал.

    Въпреки,че отскоро имаме машина за хляб,защото не мога да смогвам да меся за ежедневните дажби, ръчното месене винаги е голямо удоволствие за мен и нещо много специално.

    :)

    ОтговорИзтриване
  15. Диди,
    благодаря много!
    Аз също имам специално отношение към ръчното месене на хляб и енергията, вложена в него. Не е новост, че обичам да усещам силата на тестото в ръцете си. А ароматът на праясно изпечен хляб е несравним...
    Хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване