Впечатляващо е изобилието от плодове на пазара - изобилие като количество и разнообразие. Логично е, преобладаващо да присъстват и в летните десерти. Това богатство на вкусове, аромати и цветове, бе чудесна възможност да обединя сладкиш от близки в окраската си плодове. Харесах - праскови и нектарини, кайсии, "райнер' череши и светли джанки. Всички в меки слънчеви тонове към розово, жълто, оранжево - цветове, за които казваме, че 'греят". Мислех за лека тестена подложка и повече плод. Отдавана исках да направя и избрах коблер /cobbler/. Коблер е традиционен американски сладкиш - запечени плодове в собствен сос и бисквитена коричка, като първата публикувана такава рецепта е в "The Kentucky Housewife" - 1839г. Интересна негова разновидност или спорна първооснова е ястието cobbler във Великобритания.
Различен е от крамбъла и пая по отношение състава на тестото.
Коблер с летни плодове
Продукти за 6 порции
4 ч.чаши свежи плодове
/ аз избрах праскови, нектарини, джанки, череши и кайсии/
1/2 ч.чаша захар, според сладостта на плодовете
1 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
канела и ароматен алкохол по желание
Заливка:
1 ч.чаши брашно
11/2 ч.л. бакпулвер
1 к.л. сол
½ ч.чаша захар
50 гр. масло
1/2 ч.чаша прясно мляко
1 разбито яйце
1 с.л. захар за поръсване
1 с.л. филирани бадеми за поръсване
Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Смесват се захарта с нишестето, канелата и разбъркват с плодовете. Отгоре се заливат с лимоновия сок и маслото. Поставят се на висока мощност в МВ за около 3 мин, до леко омекване на плодовете.
Разпределят се в индивидуални или общ съд за печене.
Фурната се загрява на 175С.
В кухненски процесор се пулсира на няколко пъти брашното, със захарта, солта и бакпулвера. Добавя се маслото и с още няколко пулсирания се оформя "пясъчна" структура на сместа. Прехвърля се в купа, добавят се яйцето и млякото, и с разбъркване се хомогенизира сместа.
Върху плодовете се поставя от бисквитеното тесто. Количеството не трябва да е много, защото при печене се издува и може да прелее. Пекарска хартия под съда е добра застраховка срещу изцапване.
Поръсва се със захар и бадеми. Пече се в загятата фурна около 30-40мин./според обема/ - до суха клечка в тестото.
Може да се увеличи количеството на брашното, за по-гъста смес и по-плътна бисквитена структура, респ. за по-оформени калдаръмчета -"cobbler".
Въпреки течната плодова основа, над нея тестото се изпича много добре.
Охлажда се около 15 мин. и сервира.
Както при повечето летни десерти, топка сладолед или сорбет е чудесно допълнение.
Много лек, ароматен и свеж десерт. При някои рецепти последователността е обратна. Споменах, че съм избрала жълто-оранжевата окраска на летните плодове. Ще допълня и с вариант на огнените червени. Опитайте...
Дианка,
ОтговорИзтриванеобичам тези "бисквитки" с плодове.
Аз правих заедно с черешовия сладолед
и ни хареса!
А иначе англичаните го правят с месце:)
Твоето предложение е толкова примамливо цветово и събрало аромата на всички плодове :)
Прегръдки и прохладна вечер Диани !
Ще опитам, Диди, с удоволствие!
ОтговорИзтриванеМного свежо, цветно и вкусно изглеждат!
Имам въпрос: Чашите огнеупорни ли са? Гледам, че направо в тях си пекла?
Хубава вечер :)
Еее, Дианка... много добре ще ми дойде този коблер в момента :) Чуден е :)
ОтговорИзтриванеУсмихнато утре ти пожелавам :)
Дани,
ОтговорИзтриванеможе би съм пропуснала твоя коблер, а на нас също ни хареса.
До сега фаворит беше крамбъла, но пък "бисквитките" имат по-мека структура.
Права си, че англичаните го правят като ястие, затова е и спорът им.
Благодаря и усмихната вечер, Диана
Пепи,
благодаря и ще се радвам да ти хареса!
За чашите - не са огнеупорни. На кутията пишеше - висококачестено стъкло, но колко може да се вярва...
По-важното е, че температурата е 175С, за която мисля, че не е много висока. При такива градуси често пека в чаши - НЕ смея, обаче да препоръчвам. И аз очаквам някога да стане фал, но кога ли ще е?
Поздрав и хубава вечер, Диана
Зори,
благодаря много!
Важно е да има и нещо сладичко.
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Изглежда невероятно Диани!
ОтговорИзтриванеСвежо,цветно и подканващо да се опитва още и още!
Усмихнат и вкусен ден!
Ето, че пак научих нещо ново и полезно. Определено много повече ми допада този десерт от пайовете. Харесват ми по-леки и въздушни, ако мога така да ги нарека, теста. Комбинацията плод-тесто е по мой вкус, а и ми се струва бързо приготвянето му, което ще рече, че след малко като ида да си взема калпазанчо, после двамата ще творим в кухнята. :)))
ОтговорИзтриванеМного нежни и слънчеви снимки!
Прегръщам те и ти жалая усмихнат ден :)
All your desserts with fruits are so gorgeous and delicious!! This one is absolutely beautiful. Your pics are amazing.
ОтговорИзтриванеI love to come to visit you!
hugs,
Този десер е прекрасен! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеМного интересен десерт! Досега не съм го срещала. Изглежда много апетитно... И е толкова колоритен!
ОтговорИзтриванеBeautiful cobbler. You have managed to make a simple dessert look elegant.
ОтговорИзтриванеMimi
Ola Diana, this kind of desert looks refreshing and delicious. I love fruits and here we have a lot of them. The country is very large and we have fruits of almost any kinf of climate. Wonderful images, as always.
ОтговорИзтриванеBye,
Lúcia
Нанита, благодаря ти!
ОтговорИзтриванеИсках и избрах точно тези плодове със слънчев цвят. Допълват се и вкусово, ще се радвам да ти допадне.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
Ина, прегръдка и от мен!
Наистина, през лятото този тип десерти е за предпочитане и от мен - повече плод и по-малко тесто.
Ще се радвам да ти хареса,
много усмихнат и ведър ден, Диана
Hilmar,
Summer has a lot of fruit - light desserts and ice cream.
Thank you - I love your blog too.
Greetings and Hugs, Diana
Благодаря, Дария!
Много ми е драго, че ти допада. Поздрав и усмихнато лято, Диана
Благодаря, Голди!
По-полярен е крамбъл у нас, но той е с маслено тесто. Коблер е с бисквитено и по-въздушен. А плодовете - винаги са чудесно допълнение към десертите.
Поздрав и усмихнато лято, Диана
Mimi,Thanks a lot!
Summer has a lot of fruit - light desserts and ice cream -
This is simple and easy.
Greetings and Hugs, Diana
Lúcia, thank you, very glad.
I also love our fruit and summer there are many - It is wonderful nature donated to us so.
Greetings and smile, Diana
Диана, прекрасни са цветовете на тези калдъръмчета. Хареса ми идеята да се преведе името на този сладкиш, който и аз от доста време се глася да направя, но нямам достъп до добър пазар за плодове и се наслаждавам на диня тези дни най-вече :). Поздрави и вкусни летни дни!
ОтговорИзтриванеun dessert frais et fruité comme je les aime
ОтговорИзтриванеbravo ça doit être succulent
bonne journée
Tis sounds so good and refreshing ideal for this hot weather. :)
ОтговорИзтриванеМного свежо и леко предложение!
ОтговорИзтриванеПоздравления за чудесните аранжировки и снимки!Страхотна е атмосферата - нежно-лятна!
:)
Мира,
ОтговорИзтриванечудесна е и твоетото динено десертване.
Що се отнася до Cobbler, аз също исках да зная значението му в смисъл, четох много и това успях да намеря.
Благодаря, убаво и свежо лято, Диана
Fimère,
Andrea,
Thanks a lot!
Summer gives a lot of fresh fruit. Are excellent for dessert in hot weather.
Greetings and smile, Diana
Диди, много благодаря!
За мен е голямо удоволствие да получа похвала и от теб.
Поздрав, хубаво и усмихнато лято, Диана