вторник, 13 юли 2010 г.

Коблер с летни плодове

Впечатляващо е изобилието от плодове на пазара - изобилие като количество и разнообразие. Логично е, преобладаващо да присъстват и в летните десерти. Това богатство на вкусове, аромати и цветове, бе чудесна възможност да обединя сладкиш от близки в окраската си плодове. Харесах - праскови и нектарини, кайсии, "райнер' череши и светли джанки. Всички в меки слънчеви тонове към розово, жълто, оранжево - цветове, за които казваме, че 'греят". Мислех за лека тестена подложка и повече плод. Отдавана исках да направя и избрах коблер /cobbler/. Коблер е традиционен американски сладкиш - запечени плодове в собствен сос и бисквитена коричка, като първата публикувана такава рецепта е в "The Kentucky Housewife" - 1839г. Интересна негова разновидност или спорна първооснова е ястието cobbler във Великобритания.
Различен е от крамбъла и пая по отношение състава на тестото.


Коблер с летни плодове

Продукти за 6 порции
4 ч.чаши свежи плодове
/ аз избрах праскови, нектарини, джанки, череши и кайсии/
1/2 ч.чаша захар, според сладостта на плодовете
1 с.л. нишесте
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. масло
канела и ароматен алкохол по желание

Заливка:
1 ч.чаши брашно
11/2 ч.л. бакпулвер
1 к.л. сол
½ ч.чаша захар
50 гр. масло
1/2 ч.чаша прясно мляко
1 разбито яйце

1 с.л. захар за поръсване
1 с.л. филирани бадеми за поръсване
Плодовете се почистват и нарязват на парченца. Смесват се захарта с нишестето, канелата и разбъркват с плодовете. Отгоре се заливат с лимоновия сок и маслото. Поставят се на висока мощност в МВ за около 3 мин, до леко омекване на плодовете.
Разпределят се в индивидуални или общ съд за печене.
Фурната се загрява на 175С.

В кухненски процесор се пулсира на няколко пъти брашното, със захарта, солта и бакпулвера. Добавя се маслото и с още няколко пулсирания се оформя "пясъчна" структура на сместа. Прехвърля се в купа, добавят се яйцето и млякото, и с разбъркване се хомогенизира сместа.
Върху плодовете се поставя от бисквитеното тесто. Количеството не трябва да е много, защото при печене се издува и може да прелее. Пекарска хартия под съда е добра застраховка срещу изцапване.
Поръсва се със захар и бадеми. Пече се в загятата фурна около 30-40мин./според обема/ - до суха клечка в тестото.


Може да се увеличи количеството на брашното, за по-гъста смес и по-плътна бисквитена структура, респ. за по-оформени калдаръмчета -"cobbler".


Въпреки течната плодова основа, над нея тестото се изпича много добре.


Охлажда се около 15 мин. и сервира.


Както при повечето летни десерти, топка сладолед или сорбет е чудесно допълнение.

Много лек, ароматен и свеж десерт. При някои рецепти последователността е обратна. Споменах, че съм избрала жълто-оранжевата окраска на летните плодове. Ще допълня и с вариант на огнените червени. Опитайте...

17 коментара:

  1. Дианка,
    обичам тези "бисквитки" с плодове.
    Аз правих заедно с черешовия сладолед
    и ни хареса!
    А иначе англичаните го правят с месце:)
    Твоето предложение е толкова примамливо цветово и събрало аромата на всички плодове :)
    Прегръдки и прохладна вечер Диани !

    ОтговорИзтриване
  2. Ще опитам, Диди, с удоволствие!
    Много свежо, цветно и вкусно изглеждат!
    Имам въпрос: Чашите огнеупорни ли са? Гледам, че направо в тях си пекла?
    Хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Еее, Дианка... много добре ще ми дойде този коблер в момента :) Чуден е :)
    Усмихнато утре ти пожелавам :)

    ОтговорИзтриване
  4. Дани,
    може би съм пропуснала твоя коблер, а на нас също ни хареса.
    До сега фаворит беше крамбъла, но пък "бисквитките" имат по-мека структура.
    Права си, че англичаните го правят като ястие, затова е и спорът им.
    Благодаря и усмихната вечер, Диана

    Пепи,
    благодаря и ще се радвам да ти хареса!
    За чашите - не са огнеупорни. На кутията пишеше - висококачестено стъкло, но колко може да се вярва...
    По-важното е, че температурата е 175С, за която мисля, че не е много висока. При такива градуси често пека в чаши - НЕ смея, обаче да препоръчвам. И аз очаквам някога да стане фал, но кога ли ще е?
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Зори,
    благодаря много!
    Важно е да има и нещо сладичко.
    Поздрав и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Изглежда невероятно Диани!
    Свежо,цветно и подканващо да се опитва още и още!
    Усмихнат и вкусен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Ето, че пак научих нещо ново и полезно. Определено много повече ми допада този десерт от пайовете. Харесват ми по-леки и въздушни, ако мога така да ги нарека, теста. Комбинацията плод-тесто е по мой вкус, а и ми се струва бързо приготвянето му, което ще рече, че след малко като ида да си взема калпазанчо, после двамата ще творим в кухнята. :)))

    Много нежни и слънчеви снимки!

    Прегръщам те и ти жалая усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  7. All your desserts with fruits are so gorgeous and delicious!! This one is absolutely beautiful. Your pics are amazing.
    I love to come to visit you!
    hugs,

    ОтговорИзтриване
  8. Този десер е прекрасен! Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  9. Много интересен десерт! Досега не съм го срещала. Изглежда много апетитно... И е толкова колоритен!

    ОтговорИзтриване
  10. Beautiful cobbler. You have managed to make a simple dessert look elegant.
    Mimi

    ОтговорИзтриване
  11. Ola Diana, this kind of desert looks refreshing and delicious. I love fruits and here we have a lot of them. The country is very large and we have fruits of almost any kinf of climate. Wonderful images, as always.
    Bye,
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  12. Нанита, благодаря ти!
    Исках и избрах точно тези плодове със слънчев цвят. Допълват се и вкусово, ще се радвам да ти допадне.
    Поздрав и усмихнат ден, Диана

    Ина, прегръдка и от мен!
    Наистина, през лятото този тип десерти е за предпочитане и от мен - повече плод и по-малко тесто.
    Ще се радвам да ти хареса,
    много усмихнат и ведър ден, Диана

    Hilmar,
    Summer has a lot of fruit - light desserts and ice cream.
    Thank you - I love your blog too.
    Greetings and Hugs, Diana

    Благодаря, Дария!
    Много ми е драго, че ти допада. Поздрав и усмихнато лято, Диана

    Благодаря, Голди!
    По-полярен е крамбъл у нас, но той е с маслено тесто. Коблер е с бисквитено и по-въздушен. А плодовете - винаги са чудесно допълнение към десертите.
    Поздрав и усмихнато лято, Диана

    Mimi,Thanks a lot!
    Summer has a lot of fruit - light desserts and ice cream -
    This is simple and easy.
    Greetings and Hugs, Diana

    Lúcia, thank you, very glad.
    I also love our fruit and summer there are many - It is wonderful nature donated to us so.
    Greetings and smile, Diana

    ОтговорИзтриване
  13. Диана, прекрасни са цветовете на тези калдъръмчета. Хареса ми идеята да се преведе името на този сладкиш, който и аз от доста време се глася да направя, но нямам достъп до добър пазар за плодове и се наслаждавам на диня тези дни най-вече :). Поздрави и вкусни летни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. un dessert frais et fruité comme je les aime
    bravo ça doit être succulent
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  15. Tis sounds so good and refreshing ideal for this hot weather. :)

    ОтговорИзтриване
  16. Много свежо и леко предложение!
    Поздравления за чудесните аранжировки и снимки!Страхотна е атмосферата - нежно-лятна!

    :)

    ОтговорИзтриване
  17. Мира,
    чудесна е и твоетото динено десертване.
    Що се отнася до Cobbler, аз също исках да зная значението му в смисъл, четох много и това успях да намеря.
    Благодаря, убаво и свежо лято, Диана

    Fimère,
    Andrea,
    Thanks a lot!
    Summer gives a lot of fresh fruit. Are excellent for dessert in hot weather.
    Greetings and smile, Diana

    Диди, много благодаря!
    За мен е голямо удоволствие да получа похвала и от теб.
    Поздрав, хубаво и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване