четвъртък, 12 август 2010 г.

Постен сладкиш със сини сливи

Колебаех се, дали да публикувам самостоятелна рецепта за този постен сладкиш със сини сливи. Настройвам се вече и за лятна почивка.
Основата за тестото е близка до ягодовата пита, а идеята за обръщането е както при популярните ябълки Tatin. Харесваме сливовия вариан "татин" с непостен блат. Това, за бъдат по-рядко разположени плодовете и да се оформят квадрати е вкусния спомен за шоколадовия сладкиш с кайсии. Получи се рехав постен сладкиш, който гарнирахме с глазирани плодове и още със сливов сорбет. Ето го:



Постен сладкиш със сини сливи


Продукти:
1 ½ ч. чаши /от 200 мл./брашно
1 ч. чаша захар
11/2 ч. л. бакпулвер
1/2 к. л. сол
1 ч.чаша сок от портокал и вода
1/3 ч. чаша олио
1 супена лъжица бял оцет /вместо яйце/
1 с.л. портокалова кора

2-3 с.л. захар
2 с.л. маргарин
½ к.л. канела

5-6 сливи
бадеми за поръсване

Форма за печене 20 х20см.
Стопяват се маргарин и захарта, излива се в тавата.
Сливите се разполовяват и подреждат с отвора надолу върху захарно- маслената смес.
Смесват се брашно, захар, сода и сол в купа. Отмерва се 3/4 чаша портокалов сок, налива се 1 с.л. бял оцет и допълва с вода до ръба на чашата /от 200 мл./ сок. Обединява се с олиото и прибавя към сухата смес. Ароматизира се с портокаловата кора, разбърква се до хомогенизиране и излива внимателно върху сливите.
Пече се около 25-30 мин. до зачервяване и суха клечка.


Охлажда се напълно и обръща, така, че плодовете да останат отгоре.
Реже се на парчета и сервира с глазирани в мед и канела сливи, бадеми.


Или пък сливов сорбет или сладолед /за непостещите/.


В сезона на сините сливи сме. Вече съм писала - изключително полезни, с много лечебни свойства и витамини. Оказват тонизиращо въздействие, подпомагат процесите на възстановяване на организма след тежки физически натоварвания или умствена умора. Повишават дейността на имунната система в борбата със свободните радикали, тъй като имат антиоксидантно действие. А според учените, една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото в 100 г боровинки!

Още постни сладкиши:)

23 коментара:

  1. Диана, благодаря за рецептата за този постен сладкиш. Записвам си я и се надявам да ми се удаде възможност да я направя. Поздрави и приятни приготовления за почивката!

    ОтговорИзтриване
  2. Много сочен сладкиш, Диди! Точно такива обожавам (и въртя с мишката нагоре-надолу, чудейки се дали на снимката със сладоледа не изглежда още по-сочен)
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  3. Диди,
    Много ароматен сладкиш си ни представила!
    Комбинацията мед, канела и сливи е идеална!А като добавим и портокала от тестото ммм...разкош!
    Поздрави и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  4. Обожавам сливови десерти. Това, което ни предлагаш е особено апетитно и в комбинация с любимата ми канела, гарантирано страшно ароматно. Снимките са чудесни, преглъщам. От това колоритно предложение ще се възползвам в най-скоро време.

    Чинийката е много интересна, харесва ми :)

    Прохладна и усмихната вечер, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, обичам сладкиши със сини сливи, а твоят изглежда много апетитен :)
    И снимките са прекрасни!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  6. Пак много интересно предложение! Винаги научавам по нещо ново, когато надниквам тук.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  7. Wow,you are a greate chep your blog is art...i want you to know that your visit in my blog is one of the most importants visits for me and i give so much value,i am almost finish organicing me and i am gonna be again working in my blog,thank you for your visit that is so important for me....Laura.

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, чудесен е сладкиша! :)
    Много свеж и колоритен, а за сорбето нямам думи! Какъв цвят само и то от сливи?!
    Аплодисменти, мила!

    Целувки и много усмихнати почивни дни ти желая! :))

    ОтговорИзтриване
  9. Мира, благодаря ти!
    Хубава и усмихната лятна почивка и за теб, Диана

    Пепи,
    радвам се, че ти допада. С непостен блат би бил още по- апетитен.
    Поздрав и усмихнат уикенд, Диана

    Роси, много благодаря!
    Ароматите обогатяват сливите и компенсират липсата на яйца и мляко.
    Много усмивки и хубави летни дни, Диана

    Ина, благодаря ти, много!
    Мила и позитивна, както винаги!
    Прегръдка и много лятно настроение, Диана

    Phoenix,
    Thanks a lot!
    Greetings and a nice summer, Diana

    Дани, благодаря мила!
    И аз обичам сладкиши със сини сливи, дори и в постен вариант.
    Хубави прохладен уикенд, Диана

    Ели, много ми е приятно -
    благодаря и ще се радвам да е така.
    Поздрав и хубаво лято, Диана

    Laura, hello!
    glad to read that again now write your blog.
    Thanks for the friendly comment, greetings and good summer, Diana

    Ирма,
    много благодаря!
    Радват ме твоите посещения. А в сорбета има и няколко къпини - за цвят.
    Поздрав и хубаво, усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка, хубава и изпълнена с положителни емоции почивка ти желая :)
    Сладкишчето може и да го направя, че имам една прилично голяма торба пълна със сини сливи :)
    Целувки от мен :)

    ОтговорИзтриване
  11. Зори, благодаря ти много!
    Можеш да направиш сливи "татин" - за там ще използваш и по -голямо количество.
    А за почивката е още рано, но вече се настройвам, ще пиша и по-рядко.
    Хубав и усмихнат уикенд, Диана

    Nada,
    Thanks a lot!
    Greetings and a nice summer, Diana

    ОтговорИзтриване
  12. il parait si moelleux ce gâteaux aux pruneaux en plus il est joliment présenté, j'adore
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  13. Vera,
    Fimère,
    Thanks a lot-make me happy!
    Greetings and a nice summer, Diana

    ОтговорИзтриване
  14. Прекрасен сладкиш!
    Възможно ли е вместо бял оцет да се използва ябълков или винен? Не съм приготвяла досега сладкиш с оцет вместо яйце :).

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря много, Анонимен!
    В някои постни сладкиши оцетът има заместващ ефект на яйцата и да,
    може да се използва ябълков оцет.
    Ще се радвам да ви допадне,
    поздрави и хубаво лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Благодаря за отговора Ви, Диана!
    Благодаря Ви, че поддържате такъв прекрасен блог!
    Богоугоден и спасителен пост!

    ОтговорИзтриване
  17. Сърдечна благодарност, Анонимен -
    за пожеланията и милите думи.
    Поздрави, а ако и вие спазвате Богородичния пост,
    лек и спокоен да е, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. много приятен сладкиш! трябва да отбележа, че всички рецепти от тази категория съм ги пробвала и съм очарована, още повече, че малкото ми момиченце също си ги хапва с апетит и това ги прави още по-ценни за мен.
    имам въпрос отностно сладкиша със сливи, както споменах току що го приготвих, но сливите ми се сляха с тестото, т.е. не останаха на повърхността, както е на вашата снимка. може би аз съм допуснала грешка някъде? ще се радвам, ако ми помогнете да я открия :) вкусовите му качества обаче за прекрасни! обичам го!

    ОтговорИзтриване
  19. Анонимен,сърдечна благодарност за обратна връзка, хубавите думи и най-вече добрите резултати. И у дома се харесват постните сладкиши.
    А за сливите - можете да опитате с по-леки /не месести/,както и да гарнирате с глазирани сливи при поднасяне.
    Поздрави и усмихнати дни, Диана

    ОтговорИзтриване