събота, 18 септември 2010 г.

Обикновен гръцки хляб

Логично след ваканция в красива Гърция да предложа нещо в този стил. Гърция има кулинарна традиция повече от 4000 години, а старогръцката кухня се характеризира съc скромност, естествени вкусове и е основана на т. нар. " средиземноморска триада": пшеница, зехтин и вино.
Думата "гастрономия" има старогръцки корен и произлиза от думата гγαστήρ (gastér) "стомах", и νόμος (номос) "знания" или "право". Интересен факт е, че древните гърци се считат за едни от първите, съставяли готварски книги. Приема се, че първата готварска книга в света е гръцко дело – нейният автор Архестратос /Archestratos/ я е съставил през 330 г. пр.Хр.
Исках да започна с нещо типично, но в същото време съм приготвяла някои от популярните им хлебните изделия - плоски питки, питки с маслини, питки джоб, сусамени гевречета. Избрах най - обикновен пшеничен хляб, такъв, който ухае неустоимо в почти всяка гръцка пекарна.


Обикновен гръцки хляб /horiatiko-psomi, χωριάτικο ψωμί/

Продукти:
1 с.л. суха мая /или 14 гр., 1/3 кубче прясна мая/
60 мл. хладка вода
30 гр. брашно
31/2 чаши брашно /типово или смес/
1/2 супена лъжица сол
1 с.л. мляко
1 с.л. зехтин
1 супена лъжица мед
1 ч.чаша вода /от 200мл./

1 с.л. мазнина за купата

В малка купа се разтваря маята в хладка вода. Бавно се добавя 1 / 4 чаша брашно и се разбърква, докато всички бучки брашно са разтворени, за да образуват гъста течност. Оставя се да „бухне” около 15-20 минути.

Пресява се останалото брашно със солта, поставя в голяма купа и оформя кладенче в центъра. Добавя се зехтин, мед, мляко, смес мая и 1 чаша от водата в кладенеца. С постепенно поемане от брашното се замесва меко тесто. Омесването може да се извърши и по-модерно – с приставки за тесто и миксер.
Поставя се тестото в леко намаслена купа и преобръща, докато всички страни на тестото са леко намазани с масло. Покрива се купата с 3 платнени домакински кърпи /салфетки/: една суха, една навлажнена с топла вода (влажна кърпа и изстискана) и пак суха. Поставя се на топло място и се оставя около 1 - 1,5 часа.

Върху набрашнен плот се поставя втасалото тесто и меси за 5-6 минути и оформя в желаната формата /кръгла, продълговата или франзела/. Отново се покрива с 3 чисти кърпи /в средата една влажна/ и оставя на топло място, за да втасва още в продължение на 40 мин до час.

Загрява се фурната до 220C.
За по-дебела кора, се прорязват върхове на хляба в 3 или 4 места .
Пече на скара непосредствено под средата на фурната за 30-35 минути, до зачервяване и кухо звучене, при почукване на дъното на хляба.


Когато хлябът e готов, се изважда от фурната и се охлажда на решетка.


Нарязва се, след охлаждане.


Много ароматен, хрупкав и много истински. Остава само добавка на зехтин и маслини.


Опитайте...

7 коментара:

  1. This bread looks great! A very white and delicious crumble.
    ^_^
    Have a nice day!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, толкова апетитен и уханен хляб си ни предложила :)
    Прияде ми се циганска баница!
    Прегръдки и спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Страхотен хляб, Диди!
    Ухаещ, с хрупкава препечена коричка!
    Благодаря за интересната статия за гръцката гастрономия! Научих много нови неща!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Oooo, само това мога да кажа :)
    Прекрасен, усещам уханието му :)

    ОтговорИзтриване
  5. О, Диана, добре завърнала се от почивка! Отбелязах си чийзкейка, но като видях този хляб, не можах да не изкоментирам. Изглежда чудесен. Записвам си рецептата и ти благодаря за нея. Сега трябва просто да го направя. Поздрави и хубав почивен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Thanks Hilmar,
    idea of a simple Greek style bread - crunchy and delicious.
    Greetings and a nice Sunday, Diana

    Дани,
    аз обичам обикновен хляб,
    а този е с хрупкава коричка и мека вътрешност. Наистина ухаее.
    Благодаря, поздрав и много усмивки, Диана

    Роси,
    благодаря ти!
    Аз не преполагах за факта, относно първата кулинарна книга. беше ми интересно, затова предложих и на вас. А типичният хляб за една страна е много значим. Това, че е страхотен е повече е ясно.
    Поздрав и слънчева неделя, Диана

    Зори,
    обожавам уханието на пресен хляб, обичам и препечена коричка - този хляб обединява и двете.
    Благодаря, прегръдка и много усмивки, Диана

    Благодаря за посрещането, Мира!
    Хубаво е у дома и сред приятели. Ще се радвам, да допадне и на теб, поздрав и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване