Петък е, любим ден от седмицата, за мнозина! Край на служебната ангажираност, забързаното ежедневие, надявам се и на студеното време. Нещо сладко, бързо и... калорично за предстоящия уикенд - Браунис с аромат на кафе и боровинки. Рецепти за браунис има различни - по-сухи или по-влажни, с шоколад или какао, с ядки, с плодове. Аз го правя често. Комбинацията от аромати на кафе с боровинка е изненадващо добра, а вече е разработена и като напитка /Green Mountain Wild Blueberry/. За чудесата и полезността на боровинките отново четох тези дни в Лайфстайл от Actualno.com.
Продуктите са обещаващи - шоколад, ядки, хубаво кафе и боровинки /може с пресни, при настоящото снабдяване на големите пазари и хипермаркети ги има почти целогодишно, сухи или замразени/:
Продуктите са обещаващи - шоколад, ядки, хубаво кафе и боровинки /може с пресни, при настоящото снабдяване на големите пазари и хипермаркети ги има почти целогодишно, сухи или замразени/:
Браунис с кафе и боровинки
Продукти:
2 ч.л. силно ароматно кафе
1 ч.л. кафеен ликьор
120 гр. шоколад с висок & какао
120 гр. масло
1 с.л. какао
200 гр. захар
¼ ч.л. сол
2 яйца
60 гр. пресято брашно
½ ч.чаша пресни или сушени боровинки
2/3 ч.чаша нарязани орехи
Кафеен или портокалов ликьор
Фурната се загрява на 200 градуса. Застила се 20x20 см. квадратна тава с алуминиево фолио /хартия за печене/, като се натиска фолиото в ъглите. Разтопява се една супена лъжица масло и намазнява фолиото.
Разтопява се шоколадът , маслото и кафето на водна баня ,на слаб огън. Разбърква се често, докато гладка се изглади и стопи напълно. Премахва се от котлона.
Яйцата, заедно със захарта и ликьора се разбиват. Добавят се към леко охладената шоколадова смес.
Разбърква се солта в брашното и чрез поръсване се хомогенизра всичко, до гланциран вид. Накрая се прибавят боровинките и нарязаните на едро орехи. Леко се обединяват.
Излива се в подготвената тава и се пече за 20 минути. Изважда се от фурната. С помощта на сладкарска четка, се намазва повърхността с ликьор, след което се покрива с алуминиево фолио. Веднага се охлажда в хладилник или в съд с кубчета лед.
Отлежава 5-6 часа, до пълното му изстиване, може от вечерта за другия ден. За да се нареже, се използва влажен назъбен нож /8 големи или 16 малки парчета/. Съхранява се, загънато в алуминиево фолио в хладилника или в плътно затворен съд.
Допълних идеята, да се сервира с още боровинков сос или сладко:
½ ч.чаша портокалов сок
1 ч.л. нишесте с аромат на горски плодове
½ ч.чаша захар
1 с.л. плодов ликьор
1 ч.чаша боровинки
Смесват се портокаловият сок с нишестето и кипва; добавя се захарта и ври на слаб огън до леко уплътняване. Изсипват се боровинките и сместа се вари до сгъстяване. Ароматизира се и охлажда. С подобен сос залях и гриловани свински вратни пържоли.
Тематичен поздрав с една прекрасна песен - Хълмът на боровинките / Blueberry hill/, в изпълнение на знаменития Фатс Домино.
При повече време и желание, още на вълна боровинки, с българския вариант на това заглавие.
Опитайте... Хубав петък и релаксиращ уикенд.
Прекрасно, вълшебно :)
ОтговорИзтриванеХубав уикенд и на теб, Дианка :)
Благодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеBlueberry hill поздрав,
топли и хубави почивни дни, Диана
Диди,
ОтговорИзтриванеприказен, боровинков сладкиш!
Винаги ни представяш нещо ново, свежо и оригинално с пресрасно аранжирани снимки!
Поздрави и приятелски прегръдки!
Благодаря, Роси!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти допада.
Хубав уикенд, поздрав с песен и
сърдечна прегръдка, Диана
Диана, с теб сме били на една вълна днес :-))
ОтговорИзтриванеЧудесен е твоят браунис!
Хубав и усмихнат уикенд ти желая! :-)
Дианка, слушам прекрасната песен и ти казвам, че така ме сгря в тази студена вечер с толкова шоколад и прекрасни снимки!
ОтговорИзтриванеАко знаеш откога ми се похапва :))
А рецептата за соса и пържолите ме плени/ ясно е защо/
Прегръдки и пожелание за топъл и ароматен уикенд!
Вълшебен е!Вкусен и слънчев уикенд Диани!
ОтговорИзтриванеИзглежда вълшебно! Направо греховно шоколадово :-) Разкошни снимки, Диани!
ОтговорИзтриванеВесел уикенд :-)
Ох,Диди...ако можеше и да си взема парченце сега с кафето... :))
ОтговорИзтриванеСтрахотно вкусно изглежда!
Лек ден и спокоен уикенд!
Тъкмо писах на Ирина, че днес нещо сте се наговорили да ме изкушавате и двете с моя любим Браунис...ама така ми се пада, като не правя, поне ще се кефя на монитора!
ОтговорИзтриванеСтрахотна комбинация и в твоя Браунис от любими продукти....
Слънчево настроение!
Мария
Красота! Чудесна идея за боровинковото допълнение към браунито :). Благодаря и за музикалния поздрав :)
ОтговорИзтриванеПриятни и слънчеви почивни дни!
Думи ня-мам просто!
ОтговорИзтриванеМммм...
Изкуващо и красиво напълно в твой стил, Диани! Благодаря за вкусната рецепта!
ОтговорИзтриванеПоздрави сърдечни и много :-)))
Уютна и слънчева неделя!
Ха, Диана, днес явно е денят на браунитата :). Как да устои човек на нещо с кафе и боровинки! Много свеж постинг. Добавям рецептата към колекцията браунита. Поздрави и по-топъл уикенд и на теб!
ОтговорИзтриванеРазкошотия е тоя бряунис Диди!
ОтговорИзтриванеА да знаеш как ми се прияде от боровинковото сладко...
Уф, пак нещо блокира в блогер и се пише трудно...
Лека нощ, Диди!
Çok leziz ve iştah açıcı bir görüntüsü var ellerinize, emeğinize sağlık.
ОтговорИзтриванеSaygılar.
Ди, страшно шоколадово и много сочно, точно по мой вкус.
ОтговорИзтриванеПоследната снимка е невероятно съблазняваща :)
Набелязала съм си няколко твои рецепти, да видим кога ще успеем да им се насладим :)
Хубава нова седмица :)
От всички вариации на шоколадови сладкиши, единственото което харесвам са браунис. В гомбинация с някакво сладко от berry-та този сладкиш е просто неустоим! Твоят вариант изглежда много сочен и мисля да го пробвам още тези дни. Децата обичат да похапват такива неща за закуска и много ми допадат подобни рецепти:)
ОтговорИзтриванеЧудесен сладкиш придружен от чудесна песен!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Диди!
Сърдечни поздрави с пожелание за вкусна и усмихната седмица :-)
Направо ще припадна пред екрана от тази шоко-наслада.
ОтговорИзтриванеПак неустоимо предложение! Парченцето на последната снимка има да го мисля...
ОтговорИзтриванеЗаписвам си рецептата, непременно ще го пробвам!
Хубава нова седмица :))
E' un ricetta deliziosa, brava ciao
ОтговорИзтриванеМили дами,
ОтговорИзтриванепърво да се извиня за късния отговор,
но тези дни се борех с неприятните симптоми на есенния грип.
Много мило и приятно ми стана от всички ваши хвалебни думи. Стоплихте душата ми.
Ирина,
Дани,
Нанита,
Милена,
Краси,
Мария,
Мира,
Илианка,
Дими,
Мира,
Мария,
Ина,
Руми,
Тони,
Весела,
Ели,
Ще се радвам да ви допадне!Благодаря ви! От сърце!
Fuat Gencal,
Stefania,
thanks a lot for your comments!
Sincerely, Diana