сряда, 6 октомври 2010 г.

Крокети

Това са месни крокети, които са приготвени на база гъст бешамелов сос - масло, брашно и мляко/бульон. Малки, вкусни и пикантни хапки - хрупкави отвън и меки отвътре. Крокетът, считан френско изобретение /”за криза”/, по настоящем е популярно предястие или закуска в почти целия свят. Повечето крокети, които съм правила до сега са на картофена основа. Харесваме постните, а и картофените крокети с кренвирши и праз от книгата „Вкусно” рецептите на Ути. Може би ще ги приготвя скоро с крехък праз и новите продукти ‘Стара планина”. Исках да опитам и варианта в испанска версия. Вече ги правя няколко пъти – с пилешко и с рибно месо. Чудесен начин да се използва останало сварено месо /пиле или риба/, както и да се спести време за непосредствено приготвяне, чрез поетапната предварителна подготовка. Основните състави са идентични, времето за публикации постоянно не ми достига, затова и обединих двата варианта в обща рецепта. Подправките позволяват да се балансират и подбират на вкус. Могат и да се изпекат, вместо пържат.



Пилешки крокети


Рибни крокети


Продукти:
3 с.л. масло
3 с.л. брашно
½ ч.чаша /от 200 мл./ мляко
½ ч.чаша бульон /пилешки / рибен/
1 ч.чаша сварено, ситно нарязано пилешко месо /риба
1 ск. чесън /по желание/
1 ч.л. подправка според вида месо - за пиле /напр. Maggi/ или риба,
1 ч.л. микс подправки /магданоз, риган, целина/
1щ. индийско орехче
½ к.л. кимион
½ к.л. червен пипер
сол и черен пипер на вкус

За паниране:
2 малки яйца
1 ч.чаша брашно
1 ½ ч.чаша хлебни трохи
Месото за крокетите – пилешко или рибно предврително се сварява с малко бульон и ароматни подправки. Отцежда се и почиства добре, нарязва се /или пасира/ на ситно. Може да се запържи с малко масло, скилидка чесън и подправки за пиле.
Маслото се разтопява и в него се слагат заоблените лъжици брашно, разбърква се за около минута на средно силен огън, като се внимава се да не покафенее. Постепенно се прибавят се млякото и бульона и с непрекъснато бъркане се вари 4-5 мин. или повече, докато се изглади и сгъсти хубаво. Маха се от котлона и леко охлажда / 10 мин./. Прибавя се свареното и нарязано пилешко или рибно месо. Овкусява се с кимион, индийско орехче, и други желани подправки. Изстудява се около 2 – 3 часа, може и за нощ в хладилника /аз го предпочитам/
От сместа се оформят крокети /8-10 -12 броя, според големината/, които първо се овалват в брашното, после в разбитото яйце и накрая в хлебните трохи. Отново се поставят за охлаждане - във фризер за около 30 мин. преди пържене.
Изпържват се до златисто на маслена баня, отцеждат се и се сервират топли. Ние ги харесахме и студени. Ето и снимките:

Крокети от пилешко месо:



Варена царевица, пастет от червени чушки и фета, комбинирах с пилешките крокети.



Рибни крокети:



Салата Уолдорф и млечен сос сервирах с рибните.




Оригинална рецепта с видео
Опитайте...

20 коментара:

  1. Диди,
    страхотна рецепта!
    Много оригинална, ароматна и вкусна!
    В същото време и ледна за приготвяне!
    Прекрасни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Перфектни са, Дианче! Дори не мога да си представя, че някой може да ги направи по-добре от теб.

    ОтговорИзтриване
  3. Дианка, прекрасно изглеждат крокетите, хрупкави, изкушаващи!
    А споменаването на салатата ме кара да се усмихна:)
    Усмивки и хубави дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Роси,
    Илианка,
    Дани,
    идеята за публикуване на тази рецепта свързах с нейната простота, практичност, поливариантност и по-различна технология на приготвяне.
    Това, че ги правя вече няколко пъти е показателно за вкуса.
    Благодаря ви много,
    драго ми е, че ви допадат.
    Поздрав, топла и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Decono essere asolutamente squisiste queste polpette a base di carne, complimenti. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  6. Салатката и крокетите са чудесно изглеждащи, но снимките са трепач :)))
    Определено ми засвири в стомаха при вида на тези чудесии, толкова стилно поднесени :)

    Хубава седмица, Ди :)

    ОтговорИзтриване
  7. These look incredibly delicious! Your photos are always so beautiful. Have a great day Diana.
    xxx

    ОтговорИзтриване
  8. Майсторско изпълнение, Диани! Крокетите ти са неустоими! И при нас са популярни хапки :-)

    Поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  9. Колко са правилни формите им!
    Съвсем еднакви и много, много апетитни, чудесно предложение за предстоящите почивни дни, Дианка, благодаря!

    ОтговорИзтриване
  10. Обожавам крокети! Диди, твоите са перфектни!
    На мен панировките не ми се получават много добре и поради тази причина не съм се престрашавала да правя крокети, но твоите ме запалиха и може да се престраша ;)
    Салатката също изглежда много апетитна, сега ще й погледна рецептата...

    ОтговорИзтриване
  11. Диана, благодаря за рецептата много ми допадна и веднага приготвих крокетите. На вид не ги докарах като твоите, но пък са чудесно мезе за винцето! Наздраве!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка, обичам крокети всякакви, ще опитам и тези :)
    Снимките и сервирането - прекрасни :)
    Хубав утрешен ден от мен :)

    ОтговорИзтриване
  13. Thanks so much Daniela,
    I'm glad you like!
    Greetings and nice weekend Diana

    Благодаря много Ина,
    радвам се, че ти харесват -
    винаги позитивна и много мила!
    Поздрав и хубав уикенд, Диана

    Yetur,
    Thanks for your visit and comment.
    Greetings and nice weekend Diana

    Милена,
    и аз четох, че са много популярни при вас. Може би имаш твоя рецепта - ще се радвам да я споделиш.
    Благодаря, поздрав и усмихнат уикенд, Диана

    Благодаря, Пепи.
    Лесно се моделират тези форми, защото сместа е гъста, а и вече оформени, отлежават във фризер.
    Поздрави и хубава среща, Диана

    Ели, благодаря много!
    Панировката е малко по-различна - вместо завършаващите брашно или галета, използвам хлебни трохи. Те създават повече обем, имат по-хубав вид, а и поемат по-малко мазнина.
    Поздрав и хуабв уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Благодаря, Павлети!
    Прочетох, че си имала проблем с гъстотата на сместа - или брашното е било по-малко /лъжиците не са равни, а леко заоблени/ или пък по-малко е вряла и сгъстила сместа. На видеото се вижда гъстотата, а и аз съм спомена - хубаво сгъстяване.
    Поздрав и хубава вечер, Диана

    Благодаря, Зори!
    Ще се радвам да ти допаднат.
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Крокетите изглеждат перфектно!Всичките!
    Обичам да ги похапвам,но не и да ги правя.Представянето им тук е толкова впечатляващо,че направо ще ми промени отношението,да знаеш:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  16. Знам, че е стара публикация, но сега си наваксвам с пропуснатото. Крокети те са страхотни. Изглеждат бпжествени! Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  17. Диди,
    Маги,
    Благодаря ви!
    Много ме радвате! Технологията на приготвяне позволява по-добро оформяне, а вкусът зависи от желанието.
    Поздрави и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Чуднички , чуднички ми се получиха.
    С бялото месо на едно голямо пиле нахраних трима мъже , че и аз опитах.
    А панировката с пресни трохи е направо вълшебна.

    Благодаря , Дианче!

    ОтговорИзтриване
  19. Много благодаря за доверието, Вили!
    Радвам се, че са ви се харесали,
    а тази панировка и аз много обичам.
    Поздрав и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване