Днешният ден, 16 октомври е избран за Световен ден на хляба /World Bread Day/.
Тази година е неговото 5-издание в очакване на огромна кошница, пълна с хляб от всички краища на света. Ето и моето предложение:
Тази година е неговото 5-издание в очакване на огромна кошница, пълна с хляб от всички краища на света. Ето и моето предложение:
Пълнозърнест хляб с орехи
Закваска /адаптирана от The Neighborhood Bakeshop, Jill Van Cleave/
½ ч.чаша /от 200 мл./ пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша бяло брашно
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
Разбърква се на гъста каша и покрива с стреч фолио.
Оставя се на стайна температура за 10-12 часа.
Тесто:
1 ч.чаша типово брашно
½ чаша пълнозърнесто
½ ч.чаша бяло
1 с.л. несладко какао
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
3 к.л. сол
1 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша едро смлени орехи
1/4 ч.чаша четвъртинки ядки
1 с.л. царевично брашно за поръсване на тавата
Разтваря се останалата 1 / 2 с.л. мая в ½ ч.чаша хладка вода. В голяма купа се пресяват брашната, какаото, млякото и солта. Към тях се прибавя зехтин, мед, разтворената мая и закваската. С миксер се формира меко тесто за около 5 мин., или докато започне да се отделя само от стените на съда.
Изважда се, поставят се орехите и доомесва с още брашно, докато стане гладко и еластично, като пружинира обратно при натиск.
В купа, намазана с мазнина се поставя оформеното на топка тесто, покрива се с фолио и поставя на влажно и топло място да втасва – около1 ½ - 2 часа.
След втасването се омесва отново и поставя в съда за печене, върху хартия за печене, която е поръсена с царевично брашно. Отново втасва още 30-45 мин.
Фурната се загрява на 200С и нея се поставя съд с гореща вода.
С назъбен нож се правят разрези по желание и поставя веднага в топлата фурна. Леко се впръсква вода, която да създаде влага при печенето и съответно по-хрупкава коричка, като това се повтаря няколко пъти. Хлябът се пече първо 10 мин. на 200С, след което се намалява температурата на 180 и пече още 20 мин. до покафеняване и кух звук при почукване.
Изважда се, поставят се орехите и доомесва с още брашно, докато стане гладко и еластично, като пружинира обратно при натиск.
В купа, намазана с мазнина се поставя оформеното на топка тесто, покрива се с фолио и поставя на влажно и топло място да втасва – около1 ½ - 2 часа.
След втасването се омесва отново и поставя в съда за печене, върху хартия за печене, която е поръсена с царевично брашно. Отново втасва още 30-45 мин.
Фурната се загрява на 200С и нея се поставя съд с гореща вода.
С назъбен нож се правят разрези по желание и поставя веднага в топлата фурна. Леко се впръсква вода, която да създаде влага при печенето и съответно по-хрупкава коричка, като това се повтаря няколко пъти. Хлябът се пече първо 10 мин. на 200С, след което се намалява температурата на 180 и пече още 20 мин. до покафеняване и кух звук при почукване.
След неговото изпичане, веднага се вади от тавата и поставя върху решетка за изстиване, минимум 15 мин, за да може влагата да се изпари и от вътрешността и да завърши процесът на печене.
Нарязва се на филии и сервира се хладък.
Ние го похапнахме с меки сирена и червено вино.
И както се казва в българската поговорка- никой не е по-голям от хляба,
Опитайте…
Диди,
ОтговорИзтриванеБлагодаря зя информацията!
Твоят невероятен блог е календар за всички празници и по важни световни събития, свързани с храната!
А този вълшебен хляб с чудесен вкус и аромат направо ми грабна окото!
Аранжировката и снимките, както винаги на на най-високо ниво!
Поздравления и хубава събота вечер!
Ех, много изкусителен хляб и с тези печени орехчета вътре... приказка.
ОтговорИзтриванеКато малка много обичах да ям орехи със солчица (без значение дали са печени или не), отдавна не съм хапвала :)
Не знаех, че днес е хлебен празник. Благодаря за информацията и за хубавите снимки :)
Спокойна и много вкусна вечер :)
Често вечерям така, този хляб задължително ще го направя :)
ОтговорИзтриванеПриятна вечер и хубав утрешен ден от мен, Дианка :)
Amazing bread and pic too...:)
ОтговорИзтриванеДиани, страхотен хляб си направила, като за празник! Всякакви варианти на хляб с орехи обожавам и правя често.
ОтговорИзтриванеМного усмивки и топлина за уикенда ти желая!
Дианка, прекрасен хляб!
ОтговорИзтриванеА поднесен в този апетитен вид с орехи, сиренца и червено вино, едва ли някой може да му устои!
Прегръдки и хубава,уханна вечер!
Благодаря, от сърце, Роси!
ОтговорИзтриванеВидях, че и ти си направила едни страхотни гевречета.
Хлябът е вкусен, с препечена коричка и мека вътрешност с аромат на орехи, без да е сладък.
Поздрав, прегръдка и усмихтато утро, Диана
Ина,
и аз обичам орехи, обичам ги и сурови, както повечето ядки. В това хлебче има запечени отвън и почти смлени - вътре.
Благодаря, ти
много усмивки, хубава вечер и неделя, Диана
Много ще се радвам да допадне на вечерята ти, Зори!
Приятна събота, ведра и спокойна неделя, Диана
Благодаря, Мария,
и аз ще погледна твоите орехово-хлебни предложения.
Поздрав и хубави почивни дни, Диана
Дани, хубав празник.
Видях, че и ти си го почела със страхотни кифлички.
Поздрав, прегръдка и усмихнато утро, Диана
Изглежда много изкушаващо, особено с това сиренце накрая!
ОтговорИзтриванеКакъв страхотен хляб си спретнала Диди!
ОтговорИзтриванеИзглежда страхотно!!!
Вземам си едно парченце с мед за закуска :)
Здравей Дианка, хлябът ти е божествен. Аууу така ми се поприхапва, поне едно крайче. Страхотен е, Поздрави :)
ОтговорИзтриванеНе знаех, че има и ден на хляба. Твоето предложение е просто вълшебно, Диани! Особено онази снимка с платото сирене и вино е особено приканваща :-) Навява уют и топлина.
ОтговорИзтриванеУсмивки и поздрави, Милена
Отново любимо съчетание и удоволствие за сетивата при теб, Диана !
ОтговорИзтриванеВсъщност първият хляб, който правих се оказа по твоя рецепта, която с времето се превърна в чуден микс с идеята на Зори за закваска с мед и кисело мляко :)
Поздрави и усмихната неделя от мен!
Привет , Диана!
ОтговорИзтриванеБях изгубила следата , но ароматът на този хляб ми помогна да намеря пътечката.
Снощи почти заспах във вкусното ти царство, а исках още, и още , и още....
Ще наваксам , защото нищо не е за изпускане.
Ведър и усмихнат ден от мен!
Много интересна рецепта! Няма начин да не го опитам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеТака е ,никой не е по-голям от хляба.А твоите хлябове винаги са така изкушаващи.Ох,и този медец,така апетитно потекъл ...ужасно съм гладна в момента Дидиииииииии...
ОтговорИзтриванеАу, ау, ау, ще го сънувам с отворени очи днеска тоя хляб и ще го приготвя непременно скоро!
ОтговорИзтриванеПоследната снимка...ммм...
Ох,направо ми замириса на топъл хляб!
ОтговорИзтриванеЧудесен е ,Диди,както и снимките!
Успешна нова седмица! :))
Руми,
ОтговорИзтриванеМария,
Маги,
Милена,
Ива,
Вили /добре си дошла!/,
Катя,
Йоли,
Весела,
Краси,
Благодаря ви ,
момичета за милите коментари. Наистина никой не е по-голям от хляба и е чудесно, че има ден, посветен изцяло на него.
Много се радвам, че това предложение ви допада, на нас много ни хареса.
Поздрави и хубава нова седмица, Диана
Разкошен хляб и прекрасни снимки !
ОтговорИзтриванеСтрахотна си , Диана !
Поздрави и хубава седмица . :)
Благодаря, от сърце, Сабина!
ОтговорИзтриванеПоздрави, усмихната седмица и за теб, Диана
I love bread with walnuts. Yours looks fabulous! Thank you for participating in World Bread Day.
ОтговорИзтриванеThanks so much for your visit and appreciative comment, Zorra!
ОтговорИзтриванеI am happy to participate in this initiative.
I wish much success and great ideas,
greetings, Diana
Ето това ще опитам! Заканвам се да го замеся:)
ОтговорИзтриване