събота, 16 октомври 2010 г.

Световен ден на хляба - пълнозърнест хляб с орехи

World Bread Day 2010 (submission date October 16)

Днешният ден, 16 октомври е избран за Световен ден на хляба /World Bread Day/.
Тази година е неговото 5-издание в очакване на огромна кошница, пълна с хляб от всички краища на света. Ето и моето предложение:



Пълнозърнест хляб с орехи


Закваска /адаптирана от
The Neighborhood Bakeshop, Jill Van Cleave/
½ ч.чаша /от 200 мл./ пълнозърнесто брашно
½ ч.чаша бяло брашно
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
Разбърква се на гъста каша и покрива с стреч фолио.
Оставя се на стайна температура за 10-12 часа.

Тесто:
1 ч.чаша типово брашно
½ чаша пълнозърнесто
½ ч.чаша бяло
1 с.л. несладко какао
½ с.л. суха мая /1/2 пакетче от 7 гр. на д-р Йоткер/
½ ч.чаша хладка вода
1 с.л. мед
1 с.л. зехтин
3 к.л. сол
1 с.л. сухо мляко
½ ч.чаша едро смлени орехи
1/4 ч.чаша четвъртинки ядки

1 с.л. царевично брашно за поръсване на тавата

Разтваря се останалата 1 / 2 с.л. мая в ½ ч.чаша хладка вода. В голяма купа се пресяват брашната, какаото, млякото и солта. Към тях се прибавя зехтин, мед, разтворената мая и закваската. С миксер се формира меко тесто за около 5 мин., или докато започне да се отделя само от стените на съда.
Изважда се, поставят се орехите и доомесва с още брашно, докато стане гладко и еластично, като пружинира обратно при натиск.
В купа, намазана с мазнина се поставя оформеното на топка тесто, покрива се с фолио и поставя на влажно и топло място да втасва – около1 ½ - 2 часа.
След втасването се омесва отново и поставя в съда за печене, върху хартия за печене, която е поръсена с царевично брашно. Отново втасва още 30-45 мин.
Фурната се загрява на 200С и нея се поставя съд с гореща вода.
С назъбен нож се правят разрези по желание и поставя веднага в топлата фурна. Леко се впръсква вода, която да създаде влага при печенето и съответно по-хрупкава коричка, като това се повтаря няколко пъти. Хлябът се пече първо 10 мин. на 200С, след което се намалява температурата на 180 и пече още 20 мин. до покафеняване и кух звук при почукване.



След неговото изпичане, веднага се вади от тавата и поставя върху решетка за изстиване, минимум 15 мин, за да може влагата да се изпари и от вътрешността и да завърши процесът на печене.


Нарязва се на филии и сервира се хладък.


Ние го похапнахме с меки сирена и червено вино.

И както се казва в българската поговорка- никой не е по-голям от хляба,
Опитайте…



23 коментара:

  1. Диди,
    Благодаря зя информацията!
    Твоят невероятен блог е календар за всички празници и по важни световни събития, свързани с храната!
    А този вълшебен хляб с чудесен вкус и аромат направо ми грабна окото!
    Аранжировката и снимките, както винаги на на най-високо ниво!
    Поздравления и хубава събота вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Ех, много изкусителен хляб и с тези печени орехчета вътре... приказка.
    Като малка много обичах да ям орехи със солчица (без значение дали са печени или не), отдавна не съм хапвала :)

    Не знаех, че днес е хлебен празник. Благодаря за информацията и за хубавите снимки :)

    Спокойна и много вкусна вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. Често вечерям така, този хляб задължително ще го направя :)
    Приятна вечер и хубав утрешен ден от мен, Дианка :)

    ОтговорИзтриване
  4. Диани, страхотен хляб си направила, като за празник! Всякакви варианти на хляб с орехи обожавам и правя често.
    Много усмивки и топлина за уикенда ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, прекрасен хляб!
    А поднесен в този апетитен вид с орехи, сиренца и червено вино, едва ли някой може да му устои!
    Прегръдки и хубава,уханна вечер!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря, от сърце, Роси!
    Видях, че и ти си направила едни страхотни гевречета.
    Хлябът е вкусен, с препечена коричка и мека вътрешност с аромат на орехи, без да е сладък.
    Поздрав, прегръдка и усмихтато утро, Диана

    Ина,
    и аз обичам орехи, обичам ги и сурови, както повечето ядки. В това хлебче има запечени отвън и почти смлени - вътре.
    Благодаря, ти
    много усмивки, хубава вечер и неделя, Диана

    Много ще се радвам да допадне на вечерята ти, Зори!
    Приятна събота, ведра и спокойна неделя, Диана

    Благодаря, Мария,
    и аз ще погледна твоите орехово-хлебни предложения.
    Поздрав и хубави почивни дни, Диана

    Дани, хубав празник.
    Видях, че и ти си го почела със страхотни кифлички.
    Поздрав, прегръдка и усмихнато утро, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Изглежда много изкушаващо, особено с това сиренце накрая!

    ОтговорИзтриване
  8. Какъв страхотен хляб си спретнала Диди!
    Изглежда страхотно!!!
    Вземам си едно парченце с мед за закуска :)

    ОтговорИзтриване
  9. Здравей Дианка, хлябът ти е божествен. Аууу така ми се поприхапва, поне едно крайче. Страхотен е, Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  10. Не знаех, че има и ден на хляба. Твоето предложение е просто вълшебно, Диани! Особено онази снимка с платото сирене и вино е особено приканваща :-) Навява уют и топлина.

    Усмивки и поздрави, Милена

    ОтговорИзтриване
  11. Отново любимо съчетание и удоволствие за сетивата при теб, Диана !
    Всъщност първият хляб, който правих се оказа по твоя рецепта, която с времето се превърна в чуден микс с идеята на Зори за закваска с мед и кисело мляко :)
    Поздрави и усмихната неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  12. Привет , Диана!

    Бях изгубила следата , но ароматът на този хляб ми помогна да намеря пътечката.

    Снощи почти заспах във вкусното ти царство, а исках още, и още , и още....
    Ще наваксам , защото нищо не е за изпускане.

    Ведър и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  13. Много интересна рецепта! Няма начин да не го опитам! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Така е ,никой не е по-голям от хляба.А твоите хлябове винаги са така изкушаващи.Ох,и този медец,така апетитно потекъл ...ужасно съм гладна в момента Дидиииииииии...

    ОтговорИзтриване
  15. Ау, ау, ау, ще го сънувам с отворени очи днеска тоя хляб и ще го приготвя непременно скоро!
    Последната снимка...ммм...

    ОтговорИзтриване
  16. Ох,направо ми замириса на топъл хляб!
    Чудесен е ,Диди,както и снимките!
    Успешна нова седмица! :))

    ОтговорИзтриване
  17. Руми,
    Мария,
    Маги,
    Милена,
    Ива,
    Вили /добре си дошла!/,
    Катя,
    Йоли,
    Весела,
    Краси,
    Благодаря ви ,
    момичета за милите коментари. Наистина никой не е по-голям от хляба и е чудесно, че има ден, посветен изцяло на него.
    Много се радвам, че това предложение ви допада, на нас много ни хареса.
    Поздрави и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Разкошен хляб и прекрасни снимки !
    Страхотна си , Диана !
    Поздрави и хубава седмица . :)

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря, от сърце, Сабина!
    Поздрави, усмихната седмица и за теб, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. I love bread with walnuts. Yours looks fabulous! Thank you for participating in World Bread Day.

    ОтговорИзтриване
  21. Thanks so much for your visit and appreciative comment, Zorra!
    I am happy to participate in this initiative.
    I wish much success and great ideas,
    greetings, Diana

    ОтговорИзтриване
  22. Ето това ще опитам! Заканвам се да го замеся:)

    ОтговорИзтриване