Грипното време напомни за необходимостта от зареждане на организма с витамини, минерали и други полезни неща. Тази седмица кухнята ни бе превзета от една глава карфиол – огромна, свежа, с много бели и крехки цветчета. Оползотворих я цялата, но не в туршия, а и понеже постоянно не успявам с времето, обединих предложенията в обща публикация.
Това, че обичаме карфиол, най- често във варинат салата, съм ги писала вече; както и това, че е много полезен, витаминозен, нискокалоричен и че стимулира паметта. Естествено, отново първата идея бе за използване в салата. Съчетанието му с една от най-здравословните храни - морковите, е познато и изключително подходящо. Разнообразих с добавянето на ядки кашу /Anacardium occidentale/- богати на магнезий, фосфор и желязо, витамините В1, В2, В6 и най-вече витамин В9. Макар, че по-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, /отделянето на ядката от черупката е твърде трудоемко/ и популярно като мезе към високоалкохолни напитки, напоследък навлиза тенденцията да се прибавят към ястия и салати. Така тази комбинация се получи питателна, вкусна и ароматна, в същото време - свежа и здравословна
Това, че обичаме карфиол, най- често във варинат салата, съм ги писала вече; както и това, че е много полезен, витаминозен, нискокалоричен и че стимулира паметта. Естествено, отново първата идея бе за използване в салата. Съчетанието му с една от най-здравословните храни - морковите, е познато и изключително подходящо. Разнообразих с добавянето на ядки кашу /Anacardium occidentale/- богати на магнезий, фосфор и желязо, витамините В1, В2, В6 и най-вече витамин В9. Макар, че по-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, /отделянето на ядката от черупката е твърде трудоемко/ и популярно като мезе към високоалкохолни напитки, напоследък навлиза тенденцията да се прибавят към ястия и салати. Така тази комбинация се получи питателна, вкусна и ароматна, в същото време - свежа и здравословна
Салата с карфиол, моркови и кашу
Адаптирана рецепта
Продукти:
1 глава карфиол
1/2 кг. крехки моркови
1/2 ч.чаша кашу
1 стрък копър
2 ч.л. захар
резен лимон
сл на вкус
Дресинг:
1 с. л. масло от кашу
3 с.л. зехтин
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица /по желание/
сол и пипер
За сервиране - сок от резен лимон
Почистеното и накъсано на "розички" зеле се поставя във вряща, посолена и подкиселена с лимон вода, заедно със стрък копър и ч.л. захар. Ври 3-5 или повече минути, до желаната крехкост, ние го обичаме само бланширан. Морковите се обелват, нарязват и също задушават на пара, с ч.л. захар и сол на вкус, до желаното омекване.
Разбиват се продуктите за дресинга. Аз приспособих олио с аромат на кашу, като запържих 1 с.л. едро смлени ядки в 1 с.л. олио.
Поставят се карфиолът в чинии, гарнира се с морковите и залива с дресинга. Поръсва се с ядките, прясно изцеден лимонов сок и сервира.
Останалата част от карфиола бе използвана за френски gratin, по подобие на една друга рецепта - броколи в млечен сос. Идеално допълнение към карфиола е, когато се комбинира с кадифено гладък кремообразен бешамел с разтопени сирена. Вкусно самостоятелно ястие или подходяща гарнитура към риба и меса.
Почистеното и накъсано на "розички" зеле се поставя във вряща, посолена и подкиселена с лимон вода, заедно със стрък копър и ч.л. захар. Ври 3-5 или повече минути, до желаната крехкост, ние го обичаме само бланширан. Морковите се обелват, нарязват и също задушават на пара, с ч.л. захар и сол на вкус, до желаното омекване.
Разбиват се продуктите за дресинга. Аз приспособих олио с аромат на кашу, като запържих 1 с.л. едро смлени ядки в 1 с.л. олио.
Поставят се карфиолът в чинии, гарнира се с морковите и залива с дресинга. Поръсва се с ядките, прясно изцеден лимонов сок и сервира.
Останалата част от карфиола бе използвана за френски gratin, по подобие на една друга рецепта - броколи в млечен сос. Идеално допълнение към карфиола е, когато се комбинира с кадифено гладък кремообразен бешамел с разтопени сирена. Вкусно самостоятелно ястие или подходяща гарнитура към риба и меса.
Карфиол в млечен сос, тип огретен
Базова рецепта с видео
Продукти:
1 глава карфиол, нарязани на парченца
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч. чаша студено мляко или малко повече
1/3 -1/2 ч. чаша кашкавал настърган, топено сирене или микс от разтопяеми сирена
щипка индийско орехче
сол и пипер
стрък копър и магданоз за бланширането
скилидка чесън
още кашкавал или хлебни трохи за поръване
Хлебни трохи:
2 филии бял хляб/ само средата/
1 с.л. магданоз
30 гр. масло
сол и черен пипер на вкус
В кухненски блендер се пасират продуктите, до оформянето им на трохи.
Загрява се фурната до 200 С.
В кипяща подсолена, подкиселена с няколко капки лимонов сок и подсладена с 1 ч.л. захар, вода се бланшират „розичките” карфиол, заедно копъра и магданоза. Бланширането е около 5-7 мин., според крехкостта на зелето. Излива се водата и поставя в студена вода, за да спре варенето /по желание/ и отцеденият карфиол се подрежда в съд за печене.
Разтопява се маслото със скилидката чесън на умерена температура. Изважда се чесънът и се поръсват 2 с.л. брашно и запържва около 2 минути, до златисто. Бавно се налива студеното мляко и оставя ври, докато сосът започне да се сгъстява, около 5 минути. Поставят се кашкавалът /топеното сирене и сирената/ изчаква да се разтопи и хомогенизира. Ако е много гъст се долива още малко мляко. Добавят се ароматите - индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Изсипва се сосът върху цветното зеле и се поръсва с още кашкавал или хлебни трохи.
Пече се около 15 минути, докато сиренето се разтопи и зачерви топинга. Оставя се да изстине 5 минути преди сервиране.
Аз го предложих към задушена в МВ скумрия с лимон.
В кипяща подсолена, подкиселена с няколко капки лимонов сок и подсладена с 1 ч.л. захар, вода се бланшират „розичките” карфиол, заедно копъра и магданоза. Бланширането е около 5-7 мин., според крехкостта на зелето. Излива се водата и поставя в студена вода, за да спре варенето /по желание/ и отцеденият карфиол се подрежда в съд за печене.
Разтопява се маслото със скилидката чесън на умерена температура. Изважда се чесънът и се поръсват 2 с.л. брашно и запържва около 2 минути, до златисто. Бавно се налива студеното мляко и оставя ври, докато сосът започне да се сгъстява, около 5 минути. Поставят се кашкавалът /топеното сирене и сирената/ изчаква да се разтопи и хомогенизира. Ако е много гъст се долива още малко мляко. Добавят се ароматите - индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Изсипва се сосът върху цветното зеле и се поръсва с още кашкавал или хлебни трохи.
Пече се около 15 минути, докато сиренето се разтопи и зачерви топинга. Оставя се да изстине 5 минути преди сервиране.
Аз го предложих към задушена в МВ скумрия с лимон.
Опитайте...
Ooo, карфиол :) Обичам!
ОтговорИзтриванеЗапеченият вариант ще пробвам още тези дни :)
Прегъдка от мен, Дианка и усмихната седмица :)
Дианка, не съм много по карфиола :)
ОтговорИзтриванеНо след това представяне, ще се замисля сериозно!
Хубава и усмихната вечер!
Много съм се чудила въобще има ли някой, който да не харесва карфиола? Аз го консумирам всякак ,пресен, задушен, паниран, на супа, в основно.....виж, десерт само не съм правила от него :)))
ОтговорИзтриванеИ с кашу не съм пробвала, чудничко предложение, Диана, прегръдка и хубава вечер от мен!
Диди,
ОтговорИзтриванеМного обичам карфиол!
Най-много в сурово състояние!
Твоята салата изглежда много примамливо!
Запечен тип огретен, също много ми хареса!
Страхотни, страхотни снимки!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря ви -
ОтговорИзтриванеДани,
Зори,
Ива,
Роси.
Аз също го обожавам суров, бланширан, запечен, паниран - всякак.
И какво се оказва, че само Дани не е любител на карфиола. Но всички обичаме топлото приятелско отношение - желая ви хубава и успешна нова седмица, Диана
Ауу! Дианка, това е фантастично!!! И тез цветове ...прелест!
ОтговорИзтриванеНепременно ще се пробват и двете рецепти :) Благодаря ти, мила!
Аз пък тези дни се боря с две големи глави броколи ;)
Спокойна и уютна вечер! Целувки!
Дианка,
ОтговорИзтриванеблагодаря че ме подсети за карфиолчето. Една приятелка го приготвя с цветно зеле, моркове и накъсани розички карфиол на салатка. Става много вкусно, трябва да се пробва някой ден. Поздрави за теб :)
О, карфиол! И аз го обичам приготвен всякакъв начин, но най-вече суров :) Предложенията ти са неустоими и ще се опитат скоро, Диди!
ОтговорИзтриванеХаресах и хляба с орехи, и ябълките с камембер, да видим кога ще ги опитаме и тях.
Спорен и усмихнат ден!
:-)
Тук е много цветно, светло и не на последно място отново много вкусно!
ОтговорИзтриванеХаресват ми предложенията и снимките - прелест!
За декорацията, ти си знаеш, че си ненадминат майстор :)
Усмивки :)
Ирма,
ОтговорИзтриванеДани,
Тони,
Ина,
много се радвам, че почитателите на карфиола сме толкова много, а както разбирам и на броколите. Очаквам и вашите предложения - есента е прекрасна в цветове, вкусове и аромати.
Поздрави и много усмивки, Диана
идеално предложение, карфиола ако не е на трушия, трудно допада на всички.
ОтговорИзтриванеРайна,
ОтговорИзтриванекарфиолът на салата също е предпочитан, защото може да се варира с вкуса на дресинга. В млечния сос, може да се допълнят с броколи, моркови и по този начин да не се натрапва и преобладава.
Благодаря, поздрав и хубав ден, Диана
ИЗЯДОХ СИ ПРЪСТИТЕ-БУКВАЛНО...ЩЕ ВИ СЛЕДЯ ОТБЛИЗО
ОтговорИзтриване