понеделник, 18 октомври 2010 г.

Една глава карфиол

Грипното време напомни за необходимостта от зареждане на организма с витамини, минерали и други полезни неща. Тази седмица кухнята ни бе превзета от една глава карфиол – огромна, свежа, с много бели и крехки цветчета. Оползотворих я цялата, но не в туршия, а и понеже постоянно не успявам с времето, обединих предложенията в обща публикация.
Това, че обичаме карфиол, най- често във варинат салата, съм ги писала вече; както и това, че е много полезен, витаминозен, нискокалоричен и че стимулира паметта. Естествено, отново първата идея бе за използване в салата. Съчетанието му с една от най-здравословните храни - морковите, е познато и изключително подходящо. Разнообразих с добавянето на ядки кашу /Anacardium occidentale/- богати на магнезий, фосфор и желязо, витамините В1, В2, В6 и най-вече витамин В9. Макар, че по-рано смятали кашуто за лакомство за богатите, /отделянето на ядката от черупката е твърде трудоемко/ и популярно като мезе към високоалкохолни напитки, напоследък навлиза тенденцията да се прибавят към ястия и салати. Така тази комбинация се получи питателна, вкусна и ароматна, в същото време - свежа и здравословна



Салата с карфиол, моркови и кашу

Адаптирана рецепта
Продукти:
1 глава карфиол
1/2 кг. крехки моркови
1/2 ч.чаша кашу
1 стрък копър
2 ч.л. захар
резен лимон
сл на вкус

Дресинг:
1 с. л. масло от кашу
3 с.л. зехтин
1 с.л. пресен лимонов сок
1 ч.л. горчица /по желание/
сол и пипер

За сервиране - сок от резен лимон
Почистеното и накъсано на "розички" зеле се поставя във вряща, посолена и подкиселена с лимон вода, заедно със стрък копър и ч.л. захар. Ври 3-5 или повече минути, до желаната крехкост, ние го обичаме само бланширан. Морковите се обелват, нарязват и също задушават на пара, с ч.л. захар и сол на вкус, до желаното омекване.


Разбиват се продуктите за дресинга. Аз приспособих олио с аромат на кашу, като запържих 1 с.л. едро смлени ядки в 1 с.л. олио.


Поставят се карфиолът в чинии, гарнира се с морковите и залива с дресинга. Поръсва се с ядките, прясно изцеден лимонов сок и сервира.

Останалата част от карфиола бе използвана за френски gratin, по подобие на една друга рецепта - броколи в млечен сос. Идеално допълнение към карфиола е, когато се комбинира с кадифено гладък кремообразен бешамел с разтопени сирена. Вкусно самостоятелно ястие или подходяща гарнитура към риба и меса.

Карфиол в млечен сос, тип огретен



Базова рецепта с видео

Продукти:
1 глава карфиол, нарязани на парченца
2 с.л. масло
2 с.л. брашно
1 ч. чаша студено мляко или малко повече
1/3 -1/2 ч. чаша кашкавал настърган, топено сирене или микс от разтопяеми сирена
щипка индийско орехче
сол и пипер
стрък копър и магданоз за бланширането
скилидка чесън
още кашкавал или хлебни трохи за поръване

Хлебни трохи:
2 филии бял хляб/ само средата/
1 с.л. магданоз
30 гр. масло
сол и черен пипер на вкус
В кухненски блендер се пасират продуктите, до оформянето им на трохи.

Загрява се фурната до 200 С.
В кипяща подсолена, подкиселена с няколко капки лимонов сок и подсладена с 1 ч.л. захар, вода се бланшират „розичките” карфиол, заедно копъра и магданоза. Бланширането е около 5-7 мин., според крехкостта на зелето. Излива се водата и поставя в студена вода, за да спре варенето /по желание/ и отцеденият карфиол се подрежда в съд за печене.
Разтопява се маслото със скилидката чесън на умерена температура. Изважда се чесънът и се поръсват 2 с.л. брашно и запържва около 2 минути, до златисто. Бавно се налива студеното мляко и оставя ври, докато сосът започне да се сгъстява, около 5 минути. Поставят се кашкавалът /топеното сирене и сирената/ изчаква да се разтопи и хомогенизира. Ако е много гъст се долива още малко мляко. Добавят се ароматите - индийско орехче, сол и черен пипер на вкус. Изсипва се сосът върху цветното зеле и се поръсва с още кашкавал или хлебни трохи.


Пече се около 15 минути, докато сиренето се разтопи и зачерви топинга. Оставя се да изстине 5 минути преди сервиране.


Аз го предложих към задушена в МВ скумрия с лимон.



Опитайте...

13 коментара:

  1. Ooo, карфиол :) Обичам!
    Запеченият вариант ще пробвам още тези дни :)
    Прегъдка от мен, Дианка и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  2. Дианка, не съм много по карфиола :)
    Но след това представяне, ще се замисля сериозно!
    Хубава и усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Много съм се чудила въобще има ли някой, който да не харесва карфиола? Аз го консумирам всякак ,пресен, задушен, паниран, на супа, в основно.....виж, десерт само не съм правила от него :)))
    И с кашу не съм пробвала, чудничко предложение, Диана, прегръдка и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  4. Диди,
    Много обичам карфиол!
    Най-много в сурово състояние!
    Твоята салата изглежда много примамливо!
    Запечен тип огретен, също много ми хареса!
    Страхотни, страхотни снимки!
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря ви -
    Дани,
    Зори,
    Ива,
    Роси.
    Аз също го обожавам суров, бланширан, запечен, паниран - всякак.
    И какво се оказва, че само Дани не е любител на карфиола. Но всички обичаме топлото приятелско отношение - желая ви хубава и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Ауу! Дианка, това е фантастично!!! И тез цветове ...прелест!
    Непременно ще се пробват и двете рецепти :) Благодаря ти, мила!
    Аз пък тези дни се боря с две големи глави броколи ;)
    Спокойна и уютна вечер! Целувки!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    благодаря че ме подсети за карфиолчето. Една приятелка го приготвя с цветно зеле, моркове и накъсани розички карфиол на салатка. Става много вкусно, трябва да се пробва някой ден. Поздрави за теб :)

    ОтговорИзтриване
  8. О, карфиол! И аз го обичам приготвен всякакъв начин, но най-вече суров :) Предложенията ти са неустоими и ще се опитат скоро, Диди!
    Харесах и хляба с орехи, и ябълките с камембер, да видим кога ще ги опитаме и тях.

    Спорен и усмихнат ден!
    :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Тук е много цветно, светло и не на последно място отново много вкусно!
    Харесват ми предложенията и снимките - прелест!
    За декорацията, ти си знаеш, че си ненадминат майстор :)

    Усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  10. Ирма,
    Дани,
    Тони,
    Ина,
    много се радвам, че почитателите на карфиола сме толкова много, а както разбирам и на броколите. Очаквам и вашите предложения - есента е прекрасна в цветове, вкусове и аромати.
    Поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. идеално предложение, карфиола ако не е на трушия, трудно допада на всички.

    ОтговорИзтриване
  12. Райна,
    карфиолът на салата също е предпочитан, защото може да се варира с вкуса на дресинга. В млечния сос, може да се допълнят с броколи, моркови и по този начин да не се натрапва и преобладава.
    Благодаря, поздрав и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  13. ИЗЯДОХ СИ ПРЪСТИТЕ-БУКВАЛНО...ЩЕ ВИ СЛЕДЯ ОТБЛИЗО

    ОтговорИзтриване