За да продължа с опитите си в прилагането на варената закваска /tangzhong метод/, избрах този път вариант на пълнозърнест хляб, в характерния японски стил хляб Hokkaido. Чела съм, да определят "Tangzhong" като тайна съставка, използвана в Япония, за получаване на мек, пухкав и пружиниращ хляб, който запазва свежестта си за няколко дни. Използването на пълномаслено 3,6% прясно мляко Hokkaido, /който прилага специална млечна формула, считана за ноу хау/ подобрява вида, структурата и качествата му. Технологията при приготвяне на бял хляб с мляко и руловидно оформяне е станала популярна като хляб в японски стил. Приготвям подобен, но по-различен и без предварителна закваска, - Пшенично-ръжен хляб, а по японска рецепта - "мраморни" кифлички с шоколадов пълнеж, така че имах очаквания за резултата:
Адаптирано, с изменения от Corner Café - Japanese-Style White Bread Loaf 波特吐司
Продукти:
1 ч.чаша /от 240мл./ бяло пшеничено брашно
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша пълнозърнесто брашно
7 гр. суха мая
1 ч.л. мед
1/3 ч.чаша варена закваска /Tangzhong/
2/3 ч.чаша хладка вода
1/3 ч.чаша мляко
2 с.л. масло
1 ч.л. сол
1 с.л. сухо мляко
Технологията за приготвяне е аналогична , както и при другите теста с такава закваска:
Смесват се сухите съставки /брашната, сол, мая, сухо мляко/ с течните – мед, вода, мляко и закваска tangzhong. Поставят се в съд за миксер и с приставки за тесто се омесва меко и еластично тесто. Добавя се разтопеното масло и месенето продължава до неговото усвояване.
Интересен начин за проверка готовността на омесване е т. нар. „тест мембрана” – Изважда се малка част от тестото, която леко се разтяга навън във всички посоки да се образува тънък слой от "мембрана". Ако си тесто все още не е достигнал този етап, продължава месенето.
Окръгля се тестото, прехвърля се в леко намазана купа и покрива с фолио. Оставя се в продължение на 40-60 минути (при стайна температура), докато тестото се удвои по размер. Следва тест на тесто, за готовност – с набрашнен пръст, се пробива дупка в центъра на тестото, докато достигне до дъното. Ако дупката остава, тестото е готово.
Разделя се тестото на 5 части. Оформя се всяка част като топка и се покрива с фолио да почива за още 10 минути (при стайна температура). След това всяко топка се приплесква, прегъва по диагонал и оформя овално, като крайчетата се прищипват плътно. Разточват се ленти, които се навиват на рула. Ако тестото е много лепкаво за да се направят, може да се поръси брашно.
Поставят се в съд за печене с трапецовидно сечение /за кекс/, който е намазнен и оставят да втасват за още 45 минути. След като е удвоил обема си, се намазва по желание с разбит белтък и поръсва със семена.
Поставя за печене в предарително загрята фурна ма 175-180С. Пече се около 30-40 мин. до златисто. Може още горещ да се намаже с още малко масло.
Изважда се от фурната, и охлажда върху решетка.Интересен начин за проверка готовността на омесване е т. нар. „тест мембрана” – Изважда се малка част от тестото, която леко се разтяга навън във всички посоки да се образува тънък слой от "мембрана". Ако си тесто все още не е достигнал този етап, продължава месенето.
Окръгля се тестото, прехвърля се в леко намазана купа и покрива с фолио. Оставя се в продължение на 40-60 минути (при стайна температура), докато тестото се удвои по размер. Следва тест на тесто, за готовност – с набрашнен пръст, се пробива дупка в центъра на тестото, докато достигне до дъното. Ако дупката остава, тестото е готово.
Разделя се тестото на 5 части. Оформя се всяка част като топка и се покрива с фолио да почива за още 10 минути (при стайна температура). След това всяко топка се приплесква, прегъва по диагонал и оформя овално, като крайчетата се прищипват плътно. Разточват се ленти, които се навиват на рула. Ако тестото е много лепкаво за да се направят, може да се поръси брашно.
Поставят се в съд за печене с трапецовидно сечение /за кекс/, който е намазнен и оставят да втасват за още 45 минути. След като е удвоил обема си, се намазва по желание с разбит белтък и поръсва със семена.
Поставя за печене в предарително загрята фурна ма 175-180С. Пече се около 30-40 мин. до златисто. Може още горещ да се намаже с още малко масло.
А за мекота на хляба, приготвен по тази технология вече съм писала.
Опитайте...
Японски или не, царица си на хляба!
ОтговорИзтриванеСпорна и слънчева седмица, Диани!
Мария
Дианка, нямаш милост :) НЕВЕРОЯТЕН хляб :) Ще се пробва тази закваска и това е :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и усмихната нова седмица!
Дианка, превъзходно се е получило :)
ОтговорИзтриванеТолкова апетитно изглежда!
Вече се решавам да опитам!
Прегръдки и хубава вечер!
Ха, точно такъв гледах преди малко в друг сайт и се заричах :)))
ОтговорИзтриванеДи, невероятно добре изглежда този хляб!
Дани май беше правила нещо подобно или поне с такава форма ...
Лека и сладки сънища от мен :)
Диди, съвършен е този хляб, няма да отлагам повече, ще изпробвам варената закваска! Благодаря ти, за споделената рецепта, ароматния хляб, приготвен и поднесен от майсторските ти ръце, с много финес и любов!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и пожелания за успешна, изпълнена с усмивки нова седмица!
Диди,
ОтговорИзтриванеКаква коричка само има този хляб, а за мекичката сърцевина вътре не ми се мисли, защото веднага ми се ще да се пресегна за парченце!
Чудесна е тази рецепта, а снимките са великолепни!
Големи хлебни изкушения намирам днес из много от кулинарните блогове, някаква хлебна треска ни е обзела май :)
Ведра нова седмица ти пожелавам от сърце!
Диди,
ОтговорИзтриванечудесни хлебчета!
Малки и симпатични!
С мляко, руловидна форма и с варена закваска напълно в японски стил!
Поздрави и приятелски прегръдки!
Тези снимки ги приемам като сериозна покана да запретна и аз най- накрая ръкави :-) Резултата от тази закваска е наистина зашеметяващ, Диани! А снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеСлънчев ден :-)
Дани, хлябът ти е разкошен! Явно всички сме на хлебна вълна тези дни!
ОтговорИзтриванеПоздрави
Маги
Ммм, чудесен е! Ще опитам да го направя в новата си придобивка - хлебопекарната :)
ОтговорИзтриванеСнимките са разкошни!
С пожелание за усмихнат ден :)
Мария,
ОтговорИзтриванеЗори,
Дани,
Ива,
Ева,
Лети,
Роси,
Миленка,
Маги,
Ина,
благодаря ви от сърце, много сте мили. Ще се радвам да ви допадне тази технология и получения хляб.
Явно домашното приготвяне на хляб става все по-популярно и гарант за чистота и качество на вложените продукти. Очаквам и вашите предложения в новите хлебопекарни.
Хубава вечер и вкусна хлеба треска, Диана
ÇOK GÜZEL OLMUŞ BU EKMEKLER...
ОтговорИзтриванеSEVGİLER...
Thanks, Cafe Portakal!
ОтговорИзтриванеRegards and nice day, Diana