Това е рецепта за хляб, предложена от Hilmar, в чийто блог се наслаждавам на прекрасно приготвени тестени вкусотии. Тя пише /в груб превод/: "Правенето на хляб е магия. От брашно, вода и сол ... можете да създадете фантастична храна ... и като добавите няколко съставки, вкусовете и видовете са безкрайни." Определя стила за омесване като японски - научила го е от японски експерт на хлебарите и заради мекотата на трохите му.
Хареса ми, вариант с бяло брашно, така и по-здравословният с ръжено и трици. Избрах настоящата рецепта, като я направих с малки изменения.
Пшенично-ръжен хляб
Продукти за 2 хлебчета по 250 гр или за 1 от 500 гр.
/дозата в оригинал е двойна/
1 ч.чаша типово брашно
1 ч.чаша бяло брашно тип 500
1/2 ч.чаша ръжено брашно
1 с.л. пшеничени трици
1 ч.л. мед
1 к.л. кафява захар
2 ч.л. сол
1 с.л. зехтин
180-200 мл. хладка вода
10 гр. свежа мая /4 гр. бързодействаща суха мая/
1 с.л. зехтин за намaзване /в оригиналната рецепта не се намазва тестото при завиване/
2 с.л. семена/ядки, по избор за поръсване
Технологията е много добре описана и онагледена от Hilmar, така че, аз ще я опиша най-общо.
Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, още мед и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час в затворен съд.
Разделя се на 2 равни части, омесва се отново на топка и оставя за още 30 мин.
Разтегля се внимателно на лента, намазва се със зехтин и завива се руло, което се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва отново около час, до двоен обем.
Може да се намаже с яйце, при мен - не, но избрах леко навлажняване и поръсване с ядки.
Пече се в предварително загрята фурна на 180С за около 30 мин.
Охлажда се върху решетка и нарязва.
Un pan muy muy suave!
Много мек хляб!
Благодаря, Hilmar - чудесен вкус и аромат!
Gracias, Hilmar - gran sabor!
16 коментара:
Wonderful Diana! thank you very much. You are such a sweetie!
I love the seeds on the top of the bread.
It looks amazingly soft!
Have a great weekend!
xxx
Dear Hilmar,
I thank you - very much!
This is a great recipe -
easy, delicious and very soft bread!
I coated dough with olive oil and turn roll. Instead of egg, sprinkled with seeds.
Hugs, Have a great weekend!
Това хлебче изглежда невероятно, а уханието му усещам от тук! :) Обожавам аромата на ръжения хляб. Благодаря за рецептата!
Руми
Чудесен хляб!
Поздравления и благодарности за насладата, която ни предоставяш чрез очите и небцето.
Великолепна си (както винаги) :)
Спокоен и усмихнат уикенд :)
Bread look very soft!Great my dear!
Руми,
Благодаря -
много се радвам, че ти харесва.
Аз също обичам аромата на ръжения хляб.
Хубава петъчна вечер и усмихнат уикенд, Диана
Ина, мила -
благодаря ти!
С нетърпение очаквам твоето кулинарно завръщане.
Прегръдка и усмихнати почивни дни, Диана
Vera,
thank you very much!
Hug for you, Diana
Дианка,
прекрасно, завъртяно хлебче :)
И толкова апетитно изглежда!
Поздрави и хубав, прохладен уикенд!
Разкошен... през монитора се усеща мекотата чак :)
Хубав уикенд от мен, Диани :)
Диди,
страхотен хлаб си ни омесила!
Изглежда много вкусен и апетитен! Идеално е втасал! Прекрасен хляб!!!
Поздрави и приятен уикенд!
Дани,
Зори,
Русанка,
Благодаря ви момичета!
Наистина рецептите на Hilmar са великолепни. Този хляб не е единствената нейна рецепта, която съм изпробвала. Горещо ги препоръчвам -
която и да изберете ще останете очаровани.
Хубави и усмихнати почивни дни, Диана
Диана, този хляб изглежда много мек и вкусен наистина, а и полезен с по-тъмните брашна и повечето фибри. Живот и здраве ще се пробва. Поздрави и приятни дни от мен :)
Мира,
ще се радвам да ти допадне. Рецептите на Hilmar са чудесни.
Благодаря и хубава неделя, Диана
Изглежда много уханно, меко и здравословно! А снимките са просто подканващи :-)
Слънчев ден :-)
Милена
Миленче,
опитвам се да приготвям наистина по-здравословен хляб. Рецептите са в изобилие, а тези на Hilmar- чудесни.
Сърдечен поздрав,Диана
Поздравления!
Хляба изглежда фантастично!
Аз също смятам,че месенето на хляб е свещен,магичен ритуал.
Въпреки,че отскоро имаме машина за хляб,защото не мога да смогвам да меся за ежедневните дажби, ръчното месене винаги е голямо удоволствие за мен и нещо много специално.
:)
Диди,
благодаря много!
Аз също имам специално отношение към ръчното месене на хляб и енергията, вложена в него. Не е новост, че обичам да усещам силата на тестото в ръцете си. А ароматът на праясно изпечен хляб е несравним...
Хубаво и усмихнато лято, Диана
Публикуване на коментар