Приема се, че чиизкейкът е десерт, издържал проверката на времето в продължение над 4000 години и е запазил своето място на фаворит сред десертите. За него се пише, че като добър източник на енергия е бил даван на състезателите по време на първите Олимпийски игри, /776 г. пр. Хр./, и както чрез римляните по-късно, завоюва все повече нови територии и разновидности. Независимо, че е на основа сирене, яйца и сметана, едва ли има друг десерт с така много разширен диапазон в съставките. Искаше ми се да прикача някои линкове, предложенията са наистина много, но Дани и Лети са сред най-често изкушаващите ни. Стиловете са многобройни и регионални, но най-често обобщаващ елемент е наличието или отсъствие на печене. Този вариант е за индивидуални порции чийзкейк в чашки, печени в микровълнова печка.
Възможността да се използва микровълновата фурна не само за пуканки и претопляне на ястия, отдавна е преминала границата в нашата кухня. Всеки има свое мнение относно приложението й. Използвам я за приготвяне на риба, сос, сладкиши.
Идеята за чийзкейк ми се стори удачна, защото по време на печене сместа ще се уплътнява. Времето за приготвяне е минимално: разбъркване на необходимите продукти, печене още няколко минути и следва най-дългата част – изчакването за охлаждане. Докато продължи вечерята, сладкишът ще изстине. Избрах и по-различен вариант за бисквитената основа с поръсване преди сервиране. Стегната и гладка структура, запазен свеж вкус и аромат, попадат в графата – хубав десерт в последния момент, в случая за двама, така и го нарекох:
Възможността да се използва микровълновата фурна не само за пуканки и претопляне на ястия, отдавна е преминала границата в нашата кухня. Всеки има свое мнение относно приложението й. Използвам я за приготвяне на риба, сос, сладкиши.
Идеята за чийзкейк ми се стори удачна, защото по време на печене сместа ще се уплътнява. Времето за приготвяне е минимално: разбъркване на необходимите продукти, печене още няколко минути и следва най-дългата част – изчакването за охлаждане. Докато продължи вечерята, сладкишът ще изстине. Избрах и по-различен вариант за бисквитената основа с поръсване преди сервиране. Стегната и гладка структура, запазен свеж вкус и аромат, попадат в графата – хубав десерт в последния момент, в случая за двама, така и го нарекох:
Бърз MW чийзкейк в чашки
/рецептата е адаптирана по Cheesecake in a mug/
/рецептата е адаптирана по Cheesecake in a mug/
Продукти / една голяма чаша или 2 по-малки чашки/:
1 белтък
6 с.л. крема сирене
4 с.л. сметана заквасена
4 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте
Плънка:
1 с.л. малини, използвах замразени
1 с.л. шоколадови капки
aромат на ванилия, лимон или кафе
Топинг:
2 маслени бисквитки
няколко лешника
1 белтък
6 с.л. крема сирене
4 с.л. сметана заквасена
4 с.л. захар
1 ч.л. лимонов сок
1 ч.л. нишесте
Плънка:
1 с.л. малини, използвах замразени
1 с.л. шоколадови капки
aромат на ванилия, лимон или кафе
Топинг:
2 маслени бисквитки
няколко лешника
Разбиват се белтък, заедно със сметаната, сиренето, захарта, нишестето и лимонов сок, докато сместа стане плътна и пухкава.
Налива се в порционни чаши, около ¾ от обема и поставят малини, шоколад, кафе или друг аромат.
Поставят се в микровълновата фурна и пекат при следната мощност и време:
Технология за печене:
Микровълнова фурна се настройва на средна мощност /50% за печка от 1350W/ за 2 минути. Оставя се да престои в продължение на 2 минути, след което на средна мощност за още 1 минута. Важно е да не заври! Проверява се повърхността, ако е леко стегнала, е достатъчно, защото ще се уплътни допълнително при изстиването. Оставя се да престои около няколко минути и се охлажда.
При по-голям обем на чашата, количеството или броя, времето ще се увеличава с още минута или повече, по същата технология и според мощността на фурната.
Преди сервиране се рендосват бисквитите и лешниците, смесват се и поръсва чийзкейка.
Гарнира се с плодове или шоколад, по желание.
Налива се в порционни чаши, около ¾ от обема и поставят малини, шоколад, кафе или друг аромат.
Поставят се в микровълновата фурна и пекат при следната мощност и време:
Технология за печене:
Микровълнова фурна се настройва на средна мощност /50% за печка от 1350W/ за 2 минути. Оставя се да престои в продължение на 2 минути, след което на средна мощност за още 1 минута. Важно е да не заври! Проверява се повърхността, ако е леко стегнала, е достатъчно, защото ще се уплътни допълнително при изстиването. Оставя се да престои около няколко минути и се охлажда.
При по-голям обем на чашата, количеството или броя, времето ще се увеличава с още минута или повече, по същата технология и според мощността на фурната.
Преди сервиране се рендосват бисквитите и лешниците, смесват се и поръсва чийзкейка.
Гарнира се с плодове или шоколад, по желание.
Опитайте...
Mmm Diana, I love cheesecake and this one looks good. Definitely a must try. :)
ОтговорИзтриванеСупер са станали! Направо ми ухае на малини лято!Браво!
ОтговорИзтриванеСлънчева седмица от мен!
Дианка, отново ме плени :)
ОтговорИзтриванеСнимките са толкова изкусителни,
чашките са от любимите ми стари сервизи, а малинките подканящи...
Поздрав, прегръдки и хубава вечер!
Не използвам микровълнова фурна и поради този факт само ще се любувам на твоите кулинарни изкушения в чашки, Диди! Изглеждат невероятно, а сигурна съм, че са много вкусни. :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и пожелания за хубава вечер!
Thanks, Andrea!
ОтговорИзтриванеGreetings and a hug, Diana
Благодаря ви,
Траяна,
Дани,
Ева,
идеята за печене в МВ ускорява процеса и дава чудесен резултат.
Естествено, всеки има свое мнение относно използването й.
Хубава и усмихната вечер, Диана
Прелестни са в тези чаши! И изглеждат толкова уханни, сервирани с малините! Вълшебство в чашка! :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Сърдечно благодаря, Миленка!
ОтговорИзтриванеМалините успяват задоволително да запазят вида и аромата си при замразяване. Комбинацията на чийзкрем и малини ми е любима. Е, с пресни ще бъдат много по-уханни.
Поздрав и много усмивки, Диана
Диди,
ОтговорИзтриванеМного вкусно предложение и много практично, предвид бързината на приготвяне, не на последно място - и много красиво аранжирано!
Благодаря ти за милите думи и отношение!
Прегръдка!
Рецептата е прекрасна. Аз използвам микровълновата фурна и с удоволствие ще я пробвам. С замразени ягоди предполагам, че също ще стане. Поздрави!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесва, Лети!
ОтговорИзтриванеАз приемам твоите предложения за чийзкейкове като едни от най-разнообразните, креативни и майсторски изпълнени рецепти.
Благодаря ти,
поздрави и хубав уикенд, Диана
Благодаря, Катя!
Аз следя и харесвам твоите предложения за МВ. Ще се радвам този десерт да ви допадне и с ягоди, макар че отделят малко повече вода при размразяване. Аз ще го приготвя отново с боровинки.
Поздрави и усмихнат ден, Диана
Как обичам, ако знаеш....А това тук е прекрасно нещо, Диани!
ОтговорИзтриванеПоздрави и вкусен уикенд!
Ох, ох, и с малини, а да не говорим колко си харесах сервиза....мммм, супер!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Ди :)
Дианка, прекрасно предложение! Лесно и бързо! И както винаги прекрасно поднесено!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Зашеметяващо!Отново чудесно предложение Диани!Вкусен уикенд!
ОтговорИзтриванеЧудесна рецепта - бързо, лесно и много вкусно! Напоследък все бързи нещица спретвам вкъщи, така че това ще се включи към менюто ни :)
ОтговорИзтриванеМного усмивки: Ина
Прекрасна рецепта, Диди!
ОтговорИзтриванеМалинките са като истински!
А снимките...нямам думи!
Страхотна ароматна, лесна и бърза рецепта!
Поздрави и хубава вечер!
Мария,
ОтговорИзтриванеИва,
Зори,
Нанита,
Ина,
Роси,
Благодаря ви, момичета.
Явно много ни липсва лятото...
Много се радвам, че тази бърза идея ви допада.
Поздрави и много усмивки, Диана
Диди, много оригинално и интересно предложение! Нямам МВ, но това не ми пречи да се любувам на великолепно изглеждащите "чийзкейк" чашки :))
ОтговорИзтриванеВъзхищавам се на безграничната ти фантазия при украсата, Диди!
Усмивки и най-добри пожелания от мен. :)