Идеята за фино нарязани, панирани и изпечени картофени кръгчета във форма на картофени тарталети е от книгата Аржентинска кухня /към поредицата “Шедьоври на световната кухня”, която следя/. Нейната кулинарната визитка би трябвало да включва сочни месни специалитети на скара, ястия на основата на царевица и картофи, превъзходни десерти и ароматно вино. В страната е останало малко от кухнята на коренните жители, но здраво застъпила червените меса /най-популярното говеждо/ и зеленчуците, се определя като смесица от "испанска реч и италианска кухня." Беше ми интересно да прочета за инициирана кампания през 1952г., относно популяризиране полезните качества на картофите. Разпространени били милиони екземпляри диплянки с множество рецепти и автор Ева Перон, призната за най-влиятелната жена в историята на Аржентина. Така избрах не месна "париляда" рецепта, а картофените тарталети:
Картофени тарталети
Продукти за 4 порции:
4 средни по големина картофа
1 с.л. масло
1 яйце
½ -1 ч.чаша брашно
Сос бешамел /по основната рецепта/, но аз избрах сметанов сос със сирена и зеленчуци
100 гр. заквасена сметана
100 гр. топено сирене
1 с.л. нишесте
¼ ч.чаша бяло вино
½ ч.чаша задушен/варен грах
½ ч.чаша задушени/варени моркови
¼ ч.чаша задушени броколи
1 с.л. варена царевица
индийско орехче, сол и черен пипер на вкус
Формичките, най-добре за кексчета/мъфини/ се намазват с масло и поръсват с брашно.
Картофите се обелват и нарязват на много фини колелца с дебелина не повече от 1мм.
Яйцето се разбива, докато стане пухкаво и въздушно. Всяко едно картофено колелце се потапя в разбитото яйце, а след това в брашно. Подреждат се по стените на формичките, така че да се застъпват и да стърчат над ръбовете. В получената основа се поставя "дъно" от още едно панирано картофено резенче.
Картофите се обелват и нарязват на много фини колелца с дебелина не повече от 1мм.
Яйцето се разбива, докато стане пухкаво и въздушно. Всяко едно картофено колелце се потапя в разбитото яйце, а след това в брашно. Подреждат се по стените на формичките, така че да се застъпват и да стърчат над ръбовете. В получената основа се поставя "дъно" от още едно панирано картофено резенче.
Фурната се загрява на 200С.
Тарталетките се пекат до златисто и проверяват с клечка за мекота и готовност.
Внимателно се отлепят от стените и изваждат от съдчетата.
Пълнят се с приготвения сос и по желание поръсват с настъргано сирене.
Естествено, плънката може да бъде и друга, хармонираща си вкусово с картофите. Вече готови, ги използвах като основа за запечено сирене с яйце по "шопски", а следващите ще бъдат напълнени с топла салата.
В книгата са гранитура към печено на сол пиле, а аз ги сервирах ги към панирани пилешки рула, пълнени с моцарела и спанак.
Опитайте...
Страхотна идея, Диди!
ОтговорИзтриванеМного оригинални и красиви картофени тарталети!
Чудесни са!
Поздрави и хубава вечер!
Благодаря, Роси!
ОтговорИзтриванеРадвам се, че ти харесват.
Има още много рецепти, които искам да приготвя, но с времето?...
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Дианка, феерия от цветове :)
ОтговорИзтриванеСъздаде ми наслада за очите в това мрачно и неприято време!
Прекрасни снимки и интересно поднасяне!
Поздрав, прегръдки и хубава вечер!
Благодаря, Дани!
ОтговорИзтриванеНаистина много цветно се получи, и като че правех асоциации с карнавала.
Поздрав и усмихната вечер, Диана
Истински разкош, Дианка :) А снимките са толкова красиви и изкушаващи :) Светлината и цветовете - летни :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и хубав неделен ден!
Благодаря, Зори!
ОтговорИзтриванеЯвно очакваме с нетърпение пъстротата на пролетта и лятото. Почти във всеки кулинарен блог предложенията са много колоритни и слънчеви.
Поздрав, прегръдка и хубава неделя, Диана
SÜPER OLMUŞ BAYILDIM BEN BUNLARA ELLERİNE SAĞLIK SEVGİLER...
ОтговорИзтриванеСтрахотни са! Поздравления!
ОтговорИзтриванеДиди, страхотни кошнички са и чудесно изпълнение, както винаги от теб!
ОтговорИзтриванеМного ми допадна идеята и със сигурност ще се възползвам за основа.... на нещо си. Ще го измислим какво да е.
Поздрави и хубав неделен ден на теб!
Много свежо и оригинално! Хареса ми и това, че предлага вариации на пълнежа! И на мен ми харесаха слънчевите снимки, Диани! Май на всички ни липсват малко светлина, топлина и цвят :–)
ОтговорИзтриванеУсмихната неделя :-)
Много кросиво и вкусно изглежда, Диди и толкова цветно!
ОтговорИзтриванеА снимките ти са великолепни!
Прегръдка и пожелание за неделя окъпана в слънчево настроение (напук на времето вън)!
Чудесна идея,Диди.Подходяща за предястие за гости,направо ще им се вземе акъла на хората.Супер е!
ОтговорИзтриванеДи, прекрасно! Много оригинално и вкусно предложение! Снимките са разкошни, както и аранжировката, в която си изключителен майстор :)
ОтговорИзтриванеПоздравления и много усмивки :)
Много красиви, оригинални и със сигурност вкусни са тези тарталеки, Диди! Харесва ми възможността да се импровизира с плънката. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави
These look beautiful and yummy!!
ОтговорИзтриванеHave a sweet Sunday, Diana xx
Диди, винаги, когато надникна при теб, откривам нещо ново и интересно. Много ми допада тази идея. А снимките ти както винаги са супер изкусителни :))
ОтговорИзтриванеТраяна,
ОтговорИзтриванеПепи,
Миленка,
Лети,
Йоли,
Ина,
Ева,
Ели,
благодаря ви за коментарите -
много се радвам, че тази идея от аржентинската кухня ви допада.
Наистина вариантите за пълнеж са разнообразни и много.
Желая на всички ви много настроение и усмихната седмица, Диана
Cafe Portakal,
Saskia,
thanks for the visit and comments.
Greetings and a nice week, Diana
Невероятни са, Диди!!! Страхотна идея и страхотно изпълнение!! И снимките са фантастични! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за посещението и коментара, Мина!
ОтговорИзтриванеРадвам се, успях да разгледам твоя чудесен блог, рецепти и снимки, и да се включа към твоите последователи.
Поздрав и усмихнат ден, Диана
they look so wonderful. :)
ОтговорИзтриване