събота, 30 април 2011 г.

Яйца Anglesey, или как да оползотворим останали великденски яйца

Лесна и вкусна идея как да оползотворим останали великденски яйцата - символ на Възкресението, пролетта и възобновлението. Известно е, че от Англия навлиза традицията за писане и рисуване на яйца, разменяне с приятели и близки. И тези дни с огромен интерес светът я следи отново. Новата кралска сватба, където се сбъдва мечта за любов и започва друга - за ново начало на британската монархия...
Аз искам да предложа една рецепта: популярно традиционно уелско ястие - яйца Anglesey. Сварени яйца върху канапе от картофено пюре, залети с със сос и освежени с пресен лук. Харесахме подобна комбинация в рибния пай и бях сигурна, че ще ни допадне.
Ангълси /Anglesey/ е голям остров в Ирландско море, отделен от Северен Уелс. Четох, че плановете на младото кралско семейство били след романтичен меден месец в Австралия да свият гнездо в приказния Ангълси. Двамата избрали Ангълси за първата си публична проява, след като обявили своя годеж.
Самостоятелно вегетарианско ястие или добавка към месо и пържоли е една чудесна комбинация от съставки и вкусове. Съотношенията и пропорциите на картофено пюре, сос и яйца може да варират в обема. Аз промених малко оригиналната рецепта с замяна на праза с пресен лук и чесън, добавяне на кашкавал в картофеното пюре, както и като цяло увеличаване количеството на маслото и кашкавала.


Яйца по уелски Ангълси /Anglesey Eggs/
/Оригиналът е публикуван в традиционни уелски рецепти
Продукти за 4 порции:


8 твърдо сварени и обелени яйца

Картофено пюре, готово или от
½ кг. картофи, обелени, нарязани
25 гр. масло
50-100 мл. прясно мляко /според сорта картофи/
25 гр. кашкавал, настърган
сол и прясно смлян бял пипер
щипка прясно смлян индийско орехче
3 стръка праз*
замених със зелената част на 3-4 стръка пресен лук и ½ стрък пресен чесън
Количеството на пюрето може и да се увеличи.

Сос бешамел
25гр. масло
25 гр. брашно
300 мл. мляко
50 гр. чедър или кашкавал, настърган
щипка прясно смлян индийско орехче
сол и прясно смлян черен пипер

Топинг
4 с.л. галета
25 гр. чедър или кашкавал, настърган
25 гр. масло
сол и прясно смлян черен пипер
розмарин за гарниране

Фурната се загрява на 200С. Съд за печене или индивидуални купички се намазват с масло.
Приготвя се картофеното пюре. Към горещата смес се добавят настъргания кашкавал и нарязаните сурови пресен лук и чесън. Разбъркват се и поставят като основа в намазаните съдове. Отгоре се поставят половинки от сварените и обелени яйца.
За сос бешамел:
Маслото се разтопява в тиган на слаб огън. Прибавя се брашното и се запържва, като се бърка напрекъснато. Налива се млякото и оставя да се сгъсти. Маха се от котлона, добавя се настърганото сирене и се наръсва със сол, черен пипер и индийско орехче. Разбърква се до хомогенизиране и залива върху яйцата.
За топинга се смесват галетата с маслото и настъргания кашкавал и овкусява.
Поръсва се върху соса и пече в загрятата фурна около 15-20 мин. до златисто.


Изважда се , леко се охлажда и сервира топло.


Освен традиционните яйчена салата, пастети и дипове,
тук може да се видят още 145 рецепти и идеи за варени яйца.
 И още една чудесна вариация на Дани.
Опитайте…

29 коментара:

  1. Чудесно и много полезна. Всеки се чуди в един момент какво да ги прави останалите яйца. Много хубави слънчеви снимки Диди. И въобще ястието е прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  2. Страхотна идея,Диди!
    Много усмивки и спокоен уикенд! :))

    ОтговорИзтриване
  3. Толкова красиво поднесено е всичко, Диани, и сигурно вкусно!
    Така красиво да ти е и през уикенда!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасно е и на вид и като идея!
    Лек ден:)

    ОтговорИзтриване
  5. Йоли,
    Краси,
    Мария,
    Бенита,
    Благодаря ви,
    радвам се, че ви допада идеята. Зная, че всеки има свои любими рецепти за използване на варени яйца, но тази е не само тематична, но и вкусна.
    Сърдечен поздрав и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  6. Диди, яйца не са ми останали, но аз няма да чакам следващия Великден за да пробвам рецептата. Иглежда много вкусно.

    ОтговорИзтриване
  7. Страхотно предложение! Жалко, че късно виждам рецептата. Снощи хапнахме последните яйчица.:) Да минат няколко дена поне и ще я пробвам:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Красота!!! Много апетитно изглежда, и макар да нямам сварени великденски яйца, ще си сваря, за да разнообразя трапезата ни :)
    Благодаря за поредното удовлоствие, което ни сервира :)

    Слънчев уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасно поднесена рецепта :)
    Дианка, достойна е да я предложиш на младото кралско семейство!!!!
    Вчера се насладих на красивата церемония и на точността на англичаните по минути!!!
    Прегръдки и слънчев, цветен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  10. Много идейно и вкусно ! :)
    Поздрави и приятен уикенд ! :)

    ОтговорИзтриване
  11. Поднесени и приготвени, като за кралската трапеза, Диани! Много настроение, светлина и цветове има в снимките. :)
    Сърдечни поздрави с пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  12. Чудесна идея, много красвиво поднесена!Хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  13. Диана,
    благодаря ти за информацията. Не съм знаела, че уелсците имат и рецепти :) В повечето случай англичаните нямат национална кухня, а всичко е взаимствано оттук - оттам. Снимките ти са много хубави и слънчеви!

    ОтговорИзтриване
  14. В нас не останаха яйца за оползотворяване, но с удоволствие бих приготвила тази рецепта :-) Много ми хареса предложението и няма как да не се впечатля при такава елегантна презентация!

    Хубава неделя, Диани! :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, страхотна и много полезна идея за след празниците!
    За поднасянето - както винаги, перфектно!
    Поздрави и хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, чудесна рецепта и то не само за оползотворяване на оставащите след Велиден яйца! Ще е много вкусно, сигурна съм.
    А снимките са много апетитни и слънчеви :)
    Пожелания за хубава и ведра неделя!

    ОтговорИзтриване
  17. Чудесно ястие, Диди!
    Здравословно и вкусно!
    Много хубава идея за съчетание на картофено пюре с яйца!
    Прекрасно аранжирани снимки!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  18. Great idea Diana, I think we all have too many leftover eggs from Easter. These kinds of recepis are great help, thank you.
    Everything looks very delicious, and photos are lovely as always. :)

    ОтговорИзтриване
  19. Mного вкусна идея, Дианка :)
    Ще си я запиша, нищо че нямам останали яйца от Великден :)
    Прегръдка и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  20. Hi Diana, I was travelling. I spend the Easter Time in Buenos Aires, Argentina. What a beautiful and charmming city. Now I'm back to delight me with your recipes and beautiful pictures.
    Have a nice day,
    Lúcia

    ОтговорИзтриване
  21. Моите свършиха още на втория ден, но винаги може да сваря. Идеите ти са прекрасни иизпълнението им-брилянтно. Толкова свежо изглежда!

    ОтговорИзтриване
  22. Диди, винаги толкова апетитно и красиво поднасяш всичко! Страхотно предложение и страхотни снимки!
    Поздрави и хубав ден :)

    ОтговорИзтриване
  23. Благодаря на всички ви от сърце-
    Петя,
    Sweetness,
    Ина,
    Дани,
    Маг,
    Ева,
    Траяна,
    Дани,
    Милена,
    Пепи,
    Лети,
    Роси,
    Зори,
    Марта,
    Ели,
    Много се радвам, че тази идея ви допада. Ще ми бъде приятно и да ви допадне на вкус.
    Наистина повечето великденски яйца вече са привършили, но предполагам, че се досетихте за връзката с така красивото и популярно събитие.Заслужаваше си изчакването:)
    За мен това бе и повод да прочета повече за традициите на този край.
    Много усмивки и хубава седмица ви желая, Диана

    Vera,
    Andrea,
    Lúcia,
    Thank you very much, glad that you like this idea.
    Sincerely, happily travel Lucia,
    nice and smiling day, Diana

    ОтговорИзтриване
  24. Чудесна идея!Непременно ще я опитам.
    Спорна и усмихната седмица Диани!

    ОтговорИзтриване
  25. Много апетитно,изкушаващо и ефектно поднесено,Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  26. Que posr más maravilloso nos dá pas y amor al mundo entero,que bueno es tu blog ,las recetas son muy buenas dignas de copiarlas,me encanta todo,cariños y abrazos,me quedo por quí,gracias por encontrarte,cariños.

    ОтговорИзтриване
  27. Нанита,
    Еликсир,
    Аз много благодаря за хубавите коментари и ще се радвам да ви се хареса тази идея.
    Поздрави и прегръдки, Диана

    Stefania,
    Rosita,
    I thank you very much for the visit and friendly comments.
    'll be glad you like this idea.
    Greetings and hugs, Diana

    ОтговорИзтриване