Средиземноморската кухня се приема като стандарт за здравословно хранене. Миналата година /17 ноември'2010/ ЮНЕСКО призна този модел хранене като нематериално културно наследство на Италия, Гърция, Испания и Мароко и като голям принос към света.
Средиземноморската, още критска диета е известна и всъщност не може да бъде определена като диета в класическия смисъл на думата. Тя представлява по-скоро начин на живот с проста и здравословна храна - зехтин, най-вече зърнени култури, предимно хляб, бобови растения, зеленчуци и плодове и в по-малка степен, сирене, мляко, яйца, риба и малко червено вино с всяко хранене. Хранителната пирамида включва: Плодове и зеленчуци, бобови храни, хляб, картофи, зърнени храни, ядки, макаронени изделия, не мазни сирена и мляко - всеки ден. Пилешко, пуешко, риба, морски продукти, яйца - един път седмично. Червени меса /телешко и говеждо/ - веднъж месечно.
Характерната за средиземноморието технология при приготвяне на различни видове бяла риба логично обединява зеленчуци и маслини - повечето ястия съдържат лук, чесън и домати, зехтин. Това поддържа ниско съдържание на наситени мазнини и диетични фибри. В тази вкусова насока с различни нюанси приготвям често риба и бях предложила в Гответе с мен една рецепта за Пъстърва с маслини и каперси.
Още една традиционна комбинация е добавката на сирене, не само към салати, месо, но и риба - вкусовете са фини и взаимно се обогатяват. Настоящият замисъл е за запечена бяла риба върху канапе от спанак, пресен лук и чесън, резени домати, гранирано с маслини и сирене, полято с малко зехтин и ароматизирано със сух риган. Всички продукти се поставят сурови, задушават се и пекат на фурна в хартиен плик.
Средиземноморската, още критска диета е известна и всъщност не може да бъде определена като диета в класическия смисъл на думата. Тя представлява по-скоро начин на живот с проста и здравословна храна - зехтин, най-вече зърнени култури, предимно хляб, бобови растения, зеленчуци и плодове и в по-малка степен, сирене, мляко, яйца, риба и малко червено вино с всяко хранене. Хранителната пирамида включва: Плодове и зеленчуци, бобови храни, хляб, картофи, зърнени храни, ядки, макаронени изделия, не мазни сирена и мляко - всеки ден. Пилешко, пуешко, риба, морски продукти, яйца - един път седмично. Червени меса /телешко и говеждо/ - веднъж месечно.
Характерната за средиземноморието технология при приготвяне на различни видове бяла риба логично обединява зеленчуци и маслини - повечето ястия съдържат лук, чесън и домати, зехтин. Това поддържа ниско съдържание на наситени мазнини и диетични фибри. В тази вкусова насока с различни нюанси приготвям често риба и бях предложила в Гответе с мен една рецепта за Пъстърва с маслини и каперси.
Още една традиционна комбинация е добавката на сирене, не само към салати, месо, но и риба - вкусовете са фини и взаимно се обогатяват. Настоящият замисъл е за запечена бяла риба върху канапе от спанак, пресен лук и чесън, резени домати, гранирано с маслини и сирене, полято с малко зехтин и ароматизирано със сух риган. Всички продукти се поставят сурови, задушават се и пекат на фурна в хартиен плик.
Бяла риба по средиземноморски
Продукти:
/За една порция /
1 рибно филе от бяла риба
10 - 15 измити листа спанак
½ домат, нарязан на шайби
1 стрък зелен лук, нарязан
½ стрък пресен чесън
5-7 маслини, каламата /черни
50 гр. сирене тип фета
½ к.л. сух риган
1 ч.л. зехтин
1 филенце аншоа с каперси
Мариноване на рибата за 3-4 порции:
½ кубче зеленчуков бульон
¼ ч.чаша бяло вино
1-2 с.л зехтин
лимон, черен пипер на вкус
Рибните филета/размразени, и подсушени ако не са пресни/ се мариноват за около половин час. В оригиналната рецепта не се предвижда предварително мариноване.
За всяка порция:
Върху парче фолио или хартия за печене се намазва малко зехтин. Отгоре се подреждат суровите листа спанак, резените домати и наситнените лук и чесън. Поставя се отгоре и маринованото филе от риба, ролцето аншоа и кубчетата сирене. Поръсва се с подправките, ригана и още малко зехтин. Отстрани се подреждат маслините. В оригиналната рецепта последоватлеността е обратна - първо рибата и отгоре с останалите съставки в посочения ред. Загъва се като пакетче.
Поставя се в тавичка и пече около 20-25 минути при температура 200 ° С или докато рибата е готова.
Препоръчва се за сервиране зелена салата, по традиционен вкус биха подхождали картофи, аз избрах гриловани зеленчуци.
Поставя се в тавичка и пече около 20-25 минути при температура 200 ° С или докато рибата е готова.
Препоръчва се за сервиране зелена салата, по традиционен вкус биха подхождали картофи, аз избрах гриловани зеленчуци.
Много леко, здравословно и вкусно ястие.
Опитайте...
Диди, тиквичките мога и да прескоча, но рибката много ми харесва така приготвена :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Дианка, вкусно, полезно и изкусително предложено!
ОтговорИзтриванеСърдечни прегръдки и усмихната
седмица!
Рибата изглежда наистина чудесно!При първа възможност ще изпробвам рецептата:).
ОтговорИзтриванеРазбира се, Пепи,
ОтговорИзтриванеможе и без гъбите, и без тиквичките.
Бърза е за приготвяне и ще се радвам да ти хареса.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Дани!
Опитвам се да предложа в къщи нещо по-леко между празниците.
Поздрав и прегръдка с много усмивки, Диана
Аелис,
благодаря и ще се радвам този начин на приготвяне да ти хареса.
Хубава нова седмица, Диана
Mмммм... чудесно. Много обичам това съчетание на вкусове.
ОтговорИзтриванеПрегръдка, Дианка и хубава нова седмица!
Диди,
ОтговорИзтриванечудесно, здравословно и вкусно ястие!
Така приготвена рибата, много ми допадна и непременно ще я пробвам!
Поздрави и хубава вечер!
Великолепно ястие, поднесено с характерния за теб майсторство и финес, Диди! Обичам риба и често я приготвям в хартия за печене. Допада ми много рецептата и със сигурност ще я изпробвам.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави с пожелания за успешна нова седмица!
Зори,
ОтговорИзтриванекомбинацията от риба и зеленчуци е класическа, а добавката на сирене е и по мой вкус.
Благодаря и хубава нова седмица, Диана
Благодаря, Роси!
Много ще се радвам да ти допадне.
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
Eто това вече съвсем ми пасна на диетата! Обожавам рибка и всичко друго, което си поставила в чинията!Непременно ще я сготвя!:)
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Това е страхотно вкусно,цветно и здравословно предложение,Дианка!
ОтговорИзтриванеС грилованите тиквички е супер!
Поздрави!
И на мен много ми допада! Адски апетитно изглежда и с това запечено сиренце отгоре - ммм, фантазия!!!
ОтговорИзтриванеОтново много, много хубави снимки :)
Успешен ден, Ди :)
Звучи ми страхотно тази рецепта и въобще цялата философия на този тип кухня. Благодаря че сподели. Усмивки от мен!
ОтговорИзтриванеДиана, страхотно предложение отново намирам в твоя блог!:) Много и интересна информация, красиво поднесено ястие - направо ми запърха стомаха. Чудесни снимки!:)
ОтговорИзтриванеОпределено ще опитам!:)
Хубав ден!:)
Много апетитно предложение, Диани! И поднесено с толкова финес! Рибата присъства редовно в нашето меню, но така приготвена също би ни харесала :-)
ОтговорИзтриванеСърдечно поздрави,
Милена :-)
Благодаря ви,
ОтговорИзтриванеТраяна,
Еликсир,
Ина,
Лина,
Кокона,
Милена,
Много ме зарадвахте, че оценихте това предложение. Идеята ми бе повече за стойностната и много полезна средиземноморска кухня, и нейното световно признание.
Опитайте - леко, здравословно и вкусно ястие.
Ще се радвам да ви допадне,
поздрави и много усмивки, Диана
Поздрави, Дианка! :)
ОтговорИзтриванеЕй това е моята рецепта - лека, здравословна, ароматна и мнооого средиземноморска :) За разлика от Пепи, мен ме грабнаха от пръв поглед тиквичките, а с най-голямо удоволствие прескачам аншоата. Така и не се научих да я приемам, но пък маслинките ги хапвам "като семки" :)
Целувки, мила!
Много благодаря, Ева и
ОтговорИзтриванеблагодаря, Ирма,
много се радвам, че ви допада това предложение - и аз обожавам зелении във всякакви форми.
Поздрави и хубави майски дни, Диана
Diana, everything look very delicious.
ОтговорИзтриванеI grow up on Mediterranean diet so my every day cooking is much smiler to this. :)
I would really enjoy this lunch. :)
Диани,
ОтговорИзтриванемерси за хубавата идея. Онзи ден цял ден ми се въртеше твоето заглавие и вечерта направих една "fusion" рецепта с каквото имаше в хладилника (малко) - малко пиле, 2 сепие, маслини, риган и средиземноморски подправки като овкусители за кус-кус и останахме много доволни.
Ведър празник.
Many thanks, Andrea!
ОтговорИзтриванеI'm glad I share the usefulness of the Mediterranean diet.
Best wishes and a hug, Diana
Чудесна е твоята импровизация, Райна!
Убедена съм, че е много вкусно и би било хубаво за публикуваш тази твоя идея.
Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана