събота, 18 юни 2011 г.

Лятна торта

Иде лято! :)
Само след няколко дни настъпва лятното слънцестоене, но лятно настроение се усеща вече навсякъде - ярко слънце, усмихнати хора, летни теми, ваканции, леки ястия, изобилие от плодове и зеленчуци. Сега е и сезонът за щедри плодови десерти, сладоледи и мусове, които са хит по кулинарните блогове и форуми. Изкушенията са големи - свежи плодове, сметана, шоколад, с или без бисквитена подложка. Нашата първа за тази година лятна торта е по-скоро комбинация от любими плодове и много крем. Е, има и шоколад, бял. Ягоди, череши и кайсии, сметана и тънък блат за основа. Рецептата не е нова, по-скоро обединена и импровизирана на тема ягодовото шоколадово парфе, което отдавна харесваме. А за външното оформление избрах тази идея, асоциираща с летни разцъфнали рози - бързо, свободно и семпло декориране.
Ето я:


Лятна торта

Продукти за блата /може и готов!/
1 ч.чаша захар
1/3 ч. чаша масло
2 яйца
1 ¼ ч.чаши брашно
¼ ч.чаша нишесте
2 ч.л. бакпулвер /равни/
½ ч. чаша прясно мляко
1 щ. сол
ванилия

½ ч.чаша прясно мляко, подсладено и ароматизирано с 1 с.л. бейлиз за навлажняване на изпечения блат.

1 ч.чаша =240 мл.
Фурната се загрява на 175С.
Форма за торта се покрива с хартия за печене.
Разбиват се маслото със захарта. Добавят се яйцата, едно по едно и разбиването продължава до поемането им. Смесва се брашното, нишестето, солта и бакпулвера и добавя към масления крем, разбърква се добре. Накрая се добавя и млякото, разбиването продължава докато сместа се изглади. Ароматизира се и изсипва във формата.
Пече се около 25-30 минути до златисто и проба за суха клечка.
Изважда се, охлажда се върху решетка. След пълното му изстиване леко се издълбава от горната страна плитко, но с диаметър на купата, в която ще се желира кремът. Основата се оставя една нощ да изпръхне, а отделената част се използва за попълване в крема, като леко се навлажнява с подсладено и ароматизирано прясно мляко.

Продукти за крема:
150 гр. бял шоколад
½ ч.чаша пудра захар или на вкус
500гр. сметана /използвах растителна и животинска/
2 равни супени лъжици желатин
100-150 гр. блат нарязан на кубчета
250 гр. плод - ягоди, кайсии и череши, нарязан на малки парченца
1 ч.л. кора от лайм
ванилия за аромат
сладкарска боя по желание

Съд с кръгла форма /купа/ се намазнява и покрива със стреч фолио, като гънките се изглаждат внимателно.
В 1/3 ч.чаша вода се втечнява на водна баня /предварително накиснатия за около 20 мин./ желатин.
Разбива се сметаната/сметаните със захарта и ванилия на гъст крем.
Разтопява се шоколадът на водна баня с 1 с.л. от сметаната.
Налива се разтопения желатинът /желателно е да са с еднаква температура/ като се разбърква до хомогенизиране, след което се изчаква леко да изстине.
Преди да започне да желира се добавя сметаната, кората от лайм и разбърква до поемане.
Изсипва се във форма, като се налива се крем, блат с плодове, пак крем блат с плодове и накрая крем.
В хладилник се оставя за около 6 часа да стегне, или вечерта за другия ден.
Сглобяване:
2-3 ч.чаши разбита сметана, сладкарски или маслен крем по избор за покриване на тортата.
В оформянето на тези "рози' се изразходва повече крем.
Сглобяването на тортата е лесно - леко се навлажнява основата с подсладено и ароматизирано прясно мляко. Намазва се с тънък слой крем от покритието и отгоре се поставя вече стегнатата плодова смес, като формата се отделя и обръща върху блата.


Довършва се с покритие от още крем - твърдо разбита сметана, плътен сладкарски или маслен крем по избор, който се шприцова свободно във форма на спирали или други.

Icing Roses Tutorial from Casey North on Vimeo.

Още за час в хладилник, за да стегне покритието и да се обединят вкусовете, и е готова.


Опитайте...

27 коментара:

  1. Дианка, как само си ги завъртяла розите в украсата :)
    Прекреасен летен десерт. Грабвам си парченце :)
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Справила си се отлично,много красиво и професионално!
    Зарази ме с желание да се пробвам,ще си копирам рецептата.Ако съм се справила ще си проличи :)

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасна е Диди!
    Много свежа, чаровна и предполагам с невероятен вкус, като съдя по продуктите и разреза.
    Много вдъхновяващо ми действаш винаги!
    Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,
    прекрасно изкушение от плодове :)
    Разрезът е умопомрачаващ!
    И тези разкошни бели рози!
    Прегръдки и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  5. Диди, страхотна торта, страхотни снимки и страхотно лятно настроение си създала! Поздравления :))

    ОтговорИзтриване
  6. Изглежда фантастично, за вкуса - не се съмнявам! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  7. Разкошна е!Прекрасни снимки!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда невероятно! Представям си и колко е вкусна!

    ОтговорИзтриване
  9. Диди,
    Чудесна е!
    Наистина е лятна, лека и плодово-разхлаждаща!
    И салатата много ми хареса!
    Поздрави и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасна рецепта, презентация, снимки!
    Обожавам шприцованите рози, изглежда толкова семпло и елегантно!
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  11. О, Диани, това е една изумително красива торта! Невероятна наслада и за лятото!

    П.С. Твоите рози са по- красиви от показаните на видеото :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  12. Много, много свежо предложение за лятото, Дианка! Непременно ще изпробвам рецептата :)
    А белите рози са като истински, току що разпукнали и уханни...любими са ми!
    Прекрасно лято, пълно с настроение и усмивки ти желая! :))

    ОтговорИзтриване
  13. Ди, много елегантна торта! Все се чудя как се правят тези красиви розички, и предполагах, че с някакъв специален накрайник, а то всъщност било много лесно. Благодаря ти за разяснението :)

    С пожелание за хубава нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
  14. Questa torta è una vera meraviglia!! Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  15. Зори,
    Нели,
    Лети,
    Дани,
    Ели,
    Ева,
    Мария,
    Цвети,
    Роси,
    Ирина,
    Милена,
    Ирма,
    Ина,
    много сте мили момичета.
    Благодаря ви от сърце - почерпете се, лятото вече идва:)
    Нека бъде прекрасно за всяка една от вас. Поздрави, много усмивки и хубави емоции, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Дианка, много ми хареса тортичката ти. Имам обаче проблем - нямам такава кръгла купа и не съм виждала, а и друг път съм срещала подобни рецепти - иде ми да срежа някоя топка:)
    А ти всъщност какъв точно крем използва за твоите рози /сметана, маслен.../- чудни са!

    ОтговорИзтриване
  17. Ей, че хубава тортичка си направила Диди!
    Изобщо не очаквах такъв разраез - много ми хареса и непременно ще я опитаме и ние!

    Поздрави и много усмихнато и слънчево да е твоето лято!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, от няколко дни гледам тази торта и не мога да й се нагледам! Весело лято ти желая!

    ОтговорИзтриване
  19. Изумена съм! Фантастично изглежда, убедена съм, че с толкова плодове е и много вкусна:-)

    ОтговорИзтриване
  20. Веси,
    Мария,
    Павлети,
    Домошница,
    благодаря ви за посещението и коментарите. Вариантите съм написала, но пак ще поясня са много и на вкус, както и оформлението - може и цилиндрична или друга форма, а плодовете избрах типични за сезона.
    Сърдечни поздрави и много усмихнато слънчево да е и вашето лято,Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Много,много ефектно,свежо,креместо-плодово изкушение!

    Поздрави от мен,Дианка!

    ОтговорИзтриване
  22. Страхотна торта си направила Диана ! :) Уикенда липсвах и съм я пропуснал, но сега я отразих! ;) Много ми допаднаха и тортата и снимките! :)
    Поздрави! :)
    Миро

    ОтговорИзтриване
  23. Невероятно красива е Диди Прекрасна, нежна, елегантна ...
    Удоволствие за мен е да чета и да се наслаждавам на всяка твоя публикация.

    ОтговорИзтриване
  24. Миро,
    Вики,
    сърдечна благодарност за коментара, милите думи и приятелското отношение. Много се радвам, че ви допада.
    Сърдечни поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Днес пак те навестих,за да се вдъхновя:)
    Наложи ми се да спретна нещо бързо и да го поокрася,и както писах по-рано,много ми допадна твоят букет:)
    Ще му се пробвам,а после ще ми гледате ,,букета ,,
    Щастлво лято ! ЧАО ЗА СЕГА !

    ОтговорИзтриване
  26. Убедена съм, че ще бъде хубаво, Нели!
    Импровизациите са чудесен начин да разнообразим познатите ни рецепти.
    Ще се радвам да ти хареса,благодаря,
    поздрави и усмихнато лято, Диана

    ОтговорИзтриване
  27. Не успях да ги навия тия рози ,много хубаво,но пак се получи приемливо :)

    ОтговорИзтриване