петък, 9 септември 2011 г.

С аромат на зрели смокини


Септемврийски привет и от мен!:)

Ще започна с благодарност към всички приятели и читатели за отделеното внимание, споделените награди и позитивни коментари през моята ваканция.
Искам да посетя и да разгледам всички любими готварски блогове, като съм убедена, че ще открия прекрасни нови кулинарни идеи, рецепти и предложения.
Е, ще ми бъде необходимо повече време, ще навлизам по-бавно и постепенно,  
малко с по- слабо темпо, но пък удоволствието си заслужава ... :)
Вече встъпихме в новия месец, един много хубав период от годината - късно лято и ранна есен. Очарователното съчетание на преход от смесицата на два сезона, който винаги свързвам с природна красота и изобилие, хубави емоции и упойващ сладък аромат на зрели смокини. Затова избрах да започна със смокините.


Смокинята е едно от най-старите растения на земята, като се предполага, че родината й е Югозападна Азия, а в Египет е била отглеждана още преди 2000 г. пр. Хр. Кошница, пълна със смокини изобразявала жената като богиня и майка. Древните египтяни са я приемали за божествено дърво, а заради многото си семена смокинята символизирала плодородие и изобилие. Тя е свещено дърво в много религии – особено в Древен Египет, Индия, Югоизточна Азия и някои части на Океания. И днес не е загубила очарованието си на ароматен екзотичен плод, а нейното хранително съвършенство бе преоткрито отново през последните години.
Позната е и харесваме способността на смокините да се съчетават великолепно със сирена, много други вкусове и аромати: сладки и солени, обединих двата варианта: пицети и крем десерт с летни плодове, шоколадов яйчен крем и грилованa белтъчна глазура.

И макар лятото да предполага повече салати и леки храни, тестените иделия са неизменна част от нашата трапеза. Това са тънки малки пици - пицети със смокини в комбинация на меки сирена /бри, синьо и гауда/. Идеята и повече нагледни снимки може да се видят тук
Fig & Brie Cheese Pizza – Summer isn’t over yet!.


Тънка, хрупкава коричка от мини пица, сочни, красиво запечени смокини, леко разтопени сирена и фин босилков аромат - прекрасен баланс между сладко и солено...


Пицети със смокини и сирена

Продукти /без пропорции и количество по желание/
любимо хлебно тесто за пици, /или класически вариант на Peter Reinhart/

бри, синьо и/или друго меко сирене, тънко нарязани
дузина зрели смокини / грозде, нарязани на парчета
зехтин
пресен босилек
черен пипер (по желание)
морска сол (по желание)
**
1 с.л. царевично брашно

Предварително загряване на фурната до 225С.

Намазват се корите за пицетите със зехтин. Подреждат се отгоре парчетата бри и резените смокини, между тях се натрошава синьото сирене и рендосва пармезан или гауда. Поръсват се с прясно смян черен пипер, няколко листа босилек и морска сол, по желание.
**Може да се използва и подложка от доматено пюре, както в оригиналната рецепта.
Пицетите се поставят върху лист за печене, поръсен с царевично брашно. Пекат се около 10мин. или докато кората е добре запечени, а сирената - разтопени.
Изваждат се от фурната, и гарнират с още листа пресен босилек.


 Избрах да допълня удоволствието с класическата гарнитура - пълнени със сирена смокини, загънати и запечени в тънък слайс прошуто.

Десертът със смокини е обикновен, лесен и много вкусен, с не много популярното у нас име trifle - още едно английско откритие в сладкарството. Трайфъл обикновено представлява пищна комбинация от яйчен крем, пандишпанов блат, напоен с шери или ликьор, сметана, карамел и плодове. Предпочитам повече пресните и свежи плодове, пред термично обработените, но могат да се използват захаросани, поширани или глазирани.


Шоколадов трайфъл със смокини, летни плодове и
грилована белтъчна глазура
/по идея на Fig and Marsala trifle with toasted meringue/

Продукти за 4 порции:
100гр. пандишпан, фин кейк или маслени бисквити
1-2 с.л. ароматен плодов ликьор
2 -3 пресни смокини
1 ч.чаша микс ягоди, къпини и малини
2 ч.чаши яйчен сладкарски крем
8 с.л. захар
2 белтъка


Първо се подготвя бял шоколадов сладкарски крем.

Бял шоколадов сладкарски крем
/напр. вариант на ягодовия наполеон/
200 мл. мляко
2 жълтъка
1/2 чаша захар
125 гр. кондензирано мляко/течна сметана
1 с.л. нишесте с връх
50 гр. масло
1 с.л. ликьор по желание
80гр. бял шоколад


Във всяка чаша се налива малко крем. Предвиденият сладкиш или бисквити се нарязват на малки кубчета и поставя върху крема, които се поръсват с ликьора. Нарязват се смокините и аранжират заедно с другите плодове във всяка чаша. Отгоре се налива още крем.
Подготвя се белтъчната глазура:
Белтъците се разбиват на твърд сняг със захарта 1 щ. сол и капка лимонов сок.


Точно преди сервиране се поставят по няколко лъжици върху крема. Гриловат се с кулинарна горелка до покафеняване и сервират поръсени със захарни перли.

Опитайте...


29 коментара:

  1. Прелест, такава красота и вкусотия, Дианче думи нямам, браво! Само тази част с кулинарната горелка :))) Мисля, че на този етап ще я прескоча :)) Поздрави и един прекрасен Септември с дълги, меки и топли дни, с чудесно настроение гарнирани :)

    ОтговорИзтриване
  2. Смокинята - това съм аз! Хахахах, и по зодиак и като любим плод, това си е самата истина :Р затова се залепих за рецептата със сирената, ох, смокиня ох,...страхотен вкус, ох, къде си мерак за кулинария :)))

    С пожелание за хубави есенни почивни дни от мен, Диана :)

    ОтговорИзтриване
  3. Диана,впечатляващ преход между два сезона ни предлагаш с тези смокинови изкушения.Дано се радваме на пищно циганско лято , а от теб очаквам нови изненади.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианка,добре завърнала се и надявам се отпочинала и заредена с енергия за кулинарно творчество!

    И двете рецепти много ми харесват,чудесни предложения със смокини!

    Сърдечен поздрав от мен!:)

    ОтговорИзтриване
  5. С великолепни предложения се завръщаш, Ди :)
    Както винаги ни демонстрираш чудесна аранжировка и идеи!

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, добре се завърнала...!Преди всеки ден надничах тук с удоволствие, но няма начин - лятото е за почивка, дори от хобитата ни...Надявам се, че си изкарала чудесно, починала си, помогнала си на родители и деца и сега те очаквам в целия ти блясък да ни представяш тук красоти!
    Десертчето е много свежо, колкото до пиците - не съм съчетавала досега сладко-соления вкус на смокинята с тази на сирената.

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка,
    едно прекрасно цветно, ароматно,
    очарователно поднесено и вкусно завръщане!
    Благодаря за прекрасните свежи рецепти!
    Сърдечни поздрави, прегръдки и усмивки в тези слънчеви септемврийски дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Диана, както не съм обядвала тези твои пицети направоооооооо! Задължително ще ги пробвам, чудесно съчетание!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. За мен една класическа гарнитура, ако може :))
    Добре си се завърнала, Диди!
    И чудесни предложения, отново!
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  10. Супер пищно,стилно,вкусно и красиво завръщане Дианче!Заслужаваше си чакането.Хареса ми идеята за пицетите,но много много повече ми хареса десерта,който никога не съм пробвала.Чудесни снимки,както винаги!
    Пожелавам ти чудесен уикенд!Прегръдки:)

    ОтговорИзтриване
  11. Добре си се завърнала, Диди!
    Отново ни предлагаш страхотни изкушения, наслада за окото, а със сигурност и за небцето!
    Поздрави и хубави почивни дни :)

    ОтговорИзтриване
  12. Добре си се завърнала, Диани - отпочинала и заредена с нови вдъхновения сигурно!А това, което показваш е прекрасно, но добре че не ям смокини-е, да има и аз нещичко да не ям....Но пък мъжа ми обожава, така че някой ден може да го поглезя, ама много трябва да е слушал....
    С усмивка и пожелание за хубав уикенд!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,
    страхотно завръщане:-) И то с любимите ми смокини!
    Надявам се почивката да е била пълноценна и сега да ни зарадваш с нови изкушаващи предложения:-)
    Пожелавам ти чуден уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. Страхотно, невероятно, жестоко :) Обожавам смокини :)
    Дианка, добре дошла :) липсваше ми :)

    ОтговорИзтриване
  15. Ваканцията свърши и е така хубаво да се завърнеш сред приятели. Много ме зарадвахте, благодаря ви от сърце - мило посрещане, отзиви и коментари:
    Ева,
    Ива,
    Вили,
    Еликсир,
    Ина,
    Веси,
    Дани,
    Мария,
    Пепи,
    Катерина,
    Ели,
    Мария,
    Мъх,
    Hilmar,
    искам да посетя и да разгледам вашите блогове, да се насладя на вашите нови кулинарни идеи, рецепти и предложения. Ще ми трябва повечко време,защото вие много сте творили това лято, но пък вече писах, че удоволствието си заслужава ... :)
    Хубави, усмихнати и вдъхновени септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Добре си се завърнала Дианка ! :)
    Чудесни предложения и страхотни снимки , както винаги !
    Прегръдки и хубав уикенд !

    ОтговорИзтриване
  17. Страхотно завръщане, Диани! Зареди ме с красота и положителна енергия отново! Невероятни снимки и страхотна презентация както обикновено!

    Хубав уикенд!
    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  18. Толкова разкош от смокини не бях срещала! Пицети са срахотни, а десерта е изумителен, бих го приготвила за гости!
    Добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  19. Дианка,
    колкомного неща си сътворила с тези чудни смокини. Сигурно е доставкусно смокини със сирене?
    Поздрави от мен,страхотно изглежда всичко.

    ОтговорИзтриване
  20. Диани,
    исках да ти пиша на имейл, но нямаш добавен такъв в блога.И понеже отсъстваше, затова изчаках завръщането ти. Преди време моето блогче стана на 2 години- съвсем случайно разбрах пускайки един пост, та в него написах едно изречение, колкото да не е без хич....ето тук:
    http://colourmagicp.blogspot.com/2011/08/hit-road-3-2.html
    Но всъщност исках да благодаря най-вече на теб, защото ти първа ми подаде ръка, изрекламира ме в твоя блог-аз дори не си мислех, че някой ще ме открие, пък и нямах май и такава цел...а то /дали за добро, или за зло-все още незнам.../ ето че навъртях 2 години и много читатели.Така че,благодаря ти, за приятелската подкрепа, за това че винаги намираш време да хвърлиш поглед и напишеш добра дума, за това че вдъхновяваш, за това че те има!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря ви момичета,
    и за вас ще напиша отново -
    Добре заварила и много се радвам, че сте тук!:)
    С удоволствие ще разгледам вашите нови предложения, а сега ви благодаря за коментарите и приятелското посрещане.
    Зори,
    Сабина,
    Милена,
    Марияна,
    Дани Д.,
    Сърдечни поздрави и усмихнати септемврийски дени, Диана

    ОтговорИзтриване
  22. Добре си ми дошла!Наистина се усещаше липсата ти, но се завръщаш със страхотни предложения!Ще прескоча най -егоистично пицетите,защото не смесвам сладко и солено/ незнайно защо/, което обаче не пречи на домашните любимци да го правят.Другите десерти обаче слагам в списъка за правене:) Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  23. Е, аз нямам блог, пък и за форума май не ми остава време, но пък мога да си влизам тук и да чета и да се наслаждавам...

    ОтговорИзтриване
  24. Благодаря за посрещането и милите думи, Траяна. С удоволствие разгледах твоите чудесни летни предложения, харесах ги и включих в списъка на чакащи.

    Ех, Веси - това за липсата на време си напълно права, хронично е!
    Но за блог - никога не е късно за да започнеш - можеш да разчиташ на подкрепа, ако случайно се наложи.

    Поздрави и много хубави септемврийски дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  25. Добре си се завърнала, Диди!
    Надявам се отпочинала и заредена с много позитивна енергия, която винаги лъха от публикациите ти!
    Страхотни предложения със смокиня, придружени с невероятни снимки!
    Поздрави и добре дошла!

    ОтговорИзтриване
  26. Зашеметителна смокинова фиеста! Поздравления, Диани!

    ОтговорИзтриване
  27. Добре съм ви заварила,
    Роси, Марта,
    благодаря ви от сърце!
    Радвам се тези идеи ви допадат, ако обичате смокини, ще ви хареса.
    Сърдечни поздрави и много усмивки, Диана

    ОтговорИзтриване
  28. Просто нямам думи.Толкова вкусно и красиво изглежда всичко, че ми идва да се протегна само и а си взема да си хапна от монитора.Поздравления за невероятните десерти.Обичам смокините, не в суров вид, а в сготвен.Дали на сладко или на подобни десерти вече няма значение, но вкусът е уникален и мога да хапвам доста от тях.Благодаря ви за рецептите определено ще опитам особено първата изглеждат като едни курабийки, но много по меки.Всичко е и от външният вид, трябва да изглежда добре за да те привлече да си хапнеш.

    ОтговорИзтриване