четвъртък, 1 декември 2011 г.

Хляб руло с маслини, орехи и сушени домати


Малко закъснях с тази публикация, но избрах да започна празничния месец декември отново с рецепта за хляб. Споменавала съм, че обичам да замесвам и чувствам пластичността на тестото в ръцете си. Обожавам уханието на прясно изпечен хляб и усещането за топлина, дом и уют....
Още повече - при нас хлябът е уважавана, почти основна и надявам се, полезна храна. Осланям се и на тезата, в която диетолози го определят като важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, витамини от група В, растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо. 
В последните седмици приготвянето на домашен хляб, негови сладки и солени вариации в печива и малки хлебчета превзе кулинарните блогове с пълна сила. Много, разнообразни и вкусни предложения - Дани, Елена, Зори, Зиче, Ина, Катерина, Лети, Мария, Мони, Роси, Роси, Руми и сигурно изпускам още ...Наистина богато и впечатляващо изобилие!

Моята идея е за постен хляб от микс брашна - лимец, пълнозърнесто, типово или бяло,
с пълнеж от маслини, орехи и сушени домати, и оформен на руло.


Хляб с маслини, орехи и сушени домати

1 ½ ч.чаша типово или бяло брашно
1 ч.чаша лимец брашно
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
1 ч.чаша топла вода
20 гр. свежа мая
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ½  к.л. сол
1 к.л оцет

½ ч.чаша нарязани маслини
1/3 ч.чаша нарязани орехи, запечени
1 с.л. нарязани сушени домати

1-2 с.л. зехтин за намазване

Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, оцет и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
Разтегля се или разточва внимателно на кора, намазва се със зехтин и поръсва с нарязаните маслини и орехи. Завива се и оформя руло, което се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва отново около още 30 мин., до двоен обем.
Преди печене, повърхността се прорязва на няколко места и намазва с малко зехтин. Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 30-35 мин.


Изважда се, може отново да се намазни леко и охлажда върху решетка, след което нарязва.


Като за пости - още орехи и маслини, ароматен зехтин и див лук
могат да придружат хлебчето за сервиране.


Комбинацията от  маслини, орехи и сушени домати се допълва и добре обогатява вкуса на хляба.


Харесах много идеята на Дани, рулото да се нареже предварително и да се опекат индивидуални питки, както и варианта за ароматна плънка. Следващия път...
Опитайте...


26 коментара:

  1. Дианка, страхотно хлебче ни предлагаш! Веднага ми грабна окото!:-))
    Радва ме, че наистина в последно време из блоговете има много предложения за домашен хляб, защото няма по-хубаво от това вкъщи да ти ухае на прясно изпечен хляб.:-)))
    Твоите предложения винаги са много интересни, изглеждат невероятно апетитно и вкусно и не на последно място - направени са майсторски с много, много любов!
    Топла прегръдка и пожелания за прекрасен първи ден на последния месец от годината!:-))

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче,толкова силно ме впечатли хляба,че още днес ще го приготвя и ще ти се похваля със снимчици!
    Много хубави снимки и представяне!
    Прегръщам те и благодаря за рецептата!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Просто великолепен! Какво друго мога да кажа ?
    Сърдечни поздрави, Ди!

    ОтговорИзтриване
  4. Отдавна не бях виждала толкова красив, освен обещаващо вкусен, хляб и съм силно впечатлена!
    Поздравления за идеята и най- вече за изпълнението!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, страхотно хлебче е! Изчоплям му орехите и си дръпвам парченце!

    Поздрави и хубав край на седмицата на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесна комбинация, не съм се сещала, че маслините са другарчета на орехите :) Няма начин, да не го направя този хляб! Благодаря отново!

    ОтговорИзтриване
  7. дИАНЧЕ ,КОЛКО ИЗИСКАН ХЛЯБ СИ НИ ПОДНЕСЛА САМООО....Убийствен е браво на тебе.
    Някой ден ще се възползвам от рецептата ти.
    Благодаря ти че съм в списъка на похвалените.
    Прегръдки и хубав следобяд.

    ОтговорИзтриване
  8. Страхотен хляб,задължително ще го пробвам!
    Благодаря за идеята и чудесния снимков материал!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  9. Диана, отново се наслаждавам с възхищение на твоя труд, снимките, подредбата и не на последно място рулото! Прекрасни са!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  10. Дианка,
    чудесна идея, ароматна и вкусна!!!
    Искам да те попитам, ако една рецепта е с бяло брашно, а искам да използвам други брашна променя ли се количеството на брашното?
    Прегръдки и хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  11. Много ви благодаря момичета и се радвам, че ви харесва.
    Голяма прегръдка,
    утре ще отговоря и благодаря на всяка една.
    Спокойна и хубава вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  12. Залепнах за монитора, божествен е, Дианка :)
    Прегръдка от мен и прекрасен декември ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  13. Прекрасен е хлябът ти, Диана! Много цветен, наситен с аромати и вкусове! Ще го изпробвам задължително, благодаря за споделената рецепта! Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Диди,невероятно съвършен хляб!
    Много, много ми хареса!
    Благодаря за страхотната рецепта!
    Поздрави и приятелска прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианче, хляба е фантастичен и сигурна съм, много вкусен! Както винаги и много красиви снимки :)
    Сърдечни поздрави и усмихнат петък!

    ОтговорИзтриване
  16. Диди, чудесно изглежда хлебчето! То, с такъв хляб, не ти трябва манджа ;) Можеш само с него да се наядеш.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Невероятен е,Дианка!
    Мигом го копирам в листата си,просто е изключено да го подмина,а и плънката ми допада абсолютно!
    Благодаря за вниманието към мен в началото на публикацията ти!
    Както винаги си представила хлебчето впечатляващо!

    Хубави пичивни дни!

    ОтговорИзтриване
  18. Дианче,отново ме предизвикваш да меся,но ще е след почивните дни.Много вкусно и цветно хлебче-само така да си го хапваш...
    Приятна вечер!

    ОтговорИзтриване
  19. Ами права е Катя да го врътне това чудо веднагически :))
    Наистина е чудесно, ще се постарая за Бъдни вечер да предложа това хлебче.
    Благодаря за чудесната рецепта и прекрасните снимки, Ди!
    Много усмивки :)

    ОтговорИзтриване
  20. Много благодаря на всички ви. Радвам се, че ви харесва идеята, снимките и изпълнението. Но за снимките, имам свое мнение - стремя се да бъдат част от рецептата, като представят съществените елементи в нея. А нивото и качеството са вече друг въпрос:)
    Дани, количеството на брашното ще варира, като зависи от не само от вида, а и от неговата влажност, за да се получи еластично, но не прекалено твърдо тесто.
    Е ще се радвам да опитате, плънката може да бъде и друга.
    Йоли,
    Мони,
    Кате,
    Ива,
    Буба,
    Пепи,
    Катя,
    Зиче,
    Мира,
    Марияна,
    Дани,
    Зори,
    Ева,
    Роси,
    Ева,
    Ели,
    Роси,
    Живка,
    Ина,
    Голяма прегръдка за вас, момичета!
    Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  21. Това ще е нещо фантастично и наистина, нека на масата да има още само малко зехтин с билки и някакво сиренце и не ме търсете, докато не опаткам поне 4-5 филийки.
    Чудесно е, много хубава рецепта. Поздрави.:))

    ОтговорИзтриване
  22. Диди, великолепен е този хляб! Много ми допада съчетанието на продуктите и оформлението, а как изкушаващо изглежда...
    Пожелавам ти чудесни почивни дни и много хубаво настроение!

    ОтговорИзтриване
  23. Възхищавам се на хора, които обичат да месят и усещат тестото. Баба ми ме учеше да меся от малка, но месенето си ми остана слаба страна. Добре, че имам хлебопекарна, за да можем от време на време и ние да хапнем домашен хляб. Предложението ти е разкошно. Зехтиновите крекери също много ми допадат,а последните ти сладки изкушения са неустоими. Винаги чакам с нетърпение постите и прекрасните ти постни предложения!

    Хубава и уютна вечер и много прегръдки,

    Цветелина

    ОтговорИзтриване
  24. Много апетитно и красиво хлебче си оформила. Обичам хлябове с пълнеж:)

    Опитвала съм с домати и маслини, с лютеница, с чушки разноцветни и т.н

    Между другото, в нас фаворит е Бързия хляб с овесени ядки по твоя рецепта. Приготвяла съм го десетици пъти.:)

    Хубава вечер, Диана!:)

    ОтговорИзтриване
  25. Много ви благодаря,
    Вероника,
    Лети,
    Цвети,
    радвате ме с вашите позитивни и одобрителни думи.
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване