Малко закъснях с тази публикация, но избрах да започна празничния месец декември отново с рецепта за хляб. Споменавала съм, че обичам да замесвам и чувствам пластичността на тестото в ръцете си. Обожавам уханието на прясно изпечен хляб и усещането за топлина, дом и уют....
Още повече - при нас хлябът е уважавана, почти основна и надявам се, полезна храна. Осланям се и на тезата, в която диетолози го определят като важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, витамини от група В, растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.
В последните седмици приготвянето на домашен хляб, негови сладки и солени вариации в печива и малки хлебчета превзе кулинарните блогове с пълна сила. Много, разнообразни и вкусни предложения - Дани, Елена, Зори, Зиче, Ина, Катерина, Лети, Мария, Мони, Роси, Роси, Руми и сигурно изпускам още ...Наистина богато и впечатляващо изобилие!
Още повече - при нас хлябът е уважавана, почти основна и надявам се, полезна храна. Осланям се и на тезата, в която диетолози го определят като важен и достъпен източник на ценни растителни белтъчини, витамини от група В, растителна целулоза и минерални вещества - калий, калций, магнезий, натрий, фосфор, желязо.
В последните седмици приготвянето на домашен хляб, негови сладки и солени вариации в печива и малки хлебчета превзе кулинарните блогове с пълна сила. Много, разнообразни и вкусни предложения - Дани, Елена, Зори, Зиче, Ина, Катерина, Лети, Мария, Мони, Роси, Роси, Руми и сигурно изпускам още ...Наистина богато и впечатляващо изобилие!
Моята идея е за постен хляб от микс брашна - лимец, пълнозърнесто, типово или бяло,
с пълнеж от маслини, орехи и сушени домати, и оформен на руло.
с пълнеж от маслини, орехи и сушени домати, и оформен на руло.
Хляб с маслини,
орехи и сушени домати
1 ½ ч.чаша типово или бяло брашно
1 ч.чаша лимец
брашно
½ ч.чаша
пълнозърнесто брашно
1 ч.чаша топла
вода
20 гр. свежа мая
1 с.л. зехтин
1 ч.л. захар
1 ½ к.л. сол
1 к.л оцет
½ ч.чаша
нарязани маслини
1/3 ч.чаша
нарязани орехи, запечени
1 с.л. нарязани
сушени домати
1-2 с.л. зехтин за
намазване
Маята се размива с 50 мл. вода и захарта, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, оцет и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
В съд се смесват брашната и солта, налива се шупналата мая, останалата вода, оцет и зехтин.
С миксер /приставка за тесто/ се разбива в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
Разтегля се или разточва внимателно на кора, намазва се със зехтин и поръсва с нарязаните маслини и орехи. Завива се и оформя руло, което
се поставя в намазнен съд за печене /или кухненска хартия/. Втасва
отново около още 30 мин., до двоен обем.
Преди печене, повърхността се прорязва на няколко места и намазва с малко зехтин. Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 30-35 мин.
Преди печене, повърхността се прорязва на няколко места и намазва с малко зехтин. Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 30-35 мин.
Изважда се, може отново да се намазни леко и охлажда върху решетка, след което нарязва.
Като за пости - още орехи и маслини, ароматен зехтин и див лук
могат да придружат хлебчето за сервиране.
могат да придружат хлебчето за сервиране.
Комбинацията от маслини, орехи и сушени домати се допълва и добре обогатява вкуса на хляба.
Харесах много идеята на Дани, рулото да се нареже предварително и да се опекат индивидуални питки, както и варианта за ароматна плънка. Следващия път...
Опитайте...
Чудесен е Диди!Истинско изкушение!
ОтговорИзтриванеДианка, страхотно хлебче ни предлагаш! Веднага ми грабна окото!:-))
ОтговорИзтриванеРадва ме, че наистина в последно време из блоговете има много предложения за домашен хляб, защото няма по-хубаво от това вкъщи да ти ухае на прясно изпечен хляб.:-)))
Твоите предложения винаги са много интересни, изглеждат невероятно апетитно и вкусно и не на последно място - направени са майсторски с много, много любов!
Топла прегръдка и пожелания за прекрасен първи ден на последния месец от годината!:-))
Дианче,толкова силно ме впечатли хляба,че още днес ще го приготвя и ще ти се похваля със снимчици!
ОтговорИзтриванеМного хубави снимки и представяне!
Прегръщам те и благодаря за рецептата!
Хубав ден!
Просто великолепен! Какво друго мога да кажа ?
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави, Ди!
Отдавна не бях виждала толкова красив, освен обещаващо вкусен, хляб и съм силно впечатлена!
ОтговорИзтриванеПоздравления за идеята и най- вече за изпълнението!
Дианка, страхотно хлебче е! Изчоплям му орехите и си дръпвам парченце!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав край на седмицата на теб!
Чудесна комбинация, не съм се сещала, че маслините са другарчета на орехите :) Няма начин, да не го направя този хляб! Благодаря отново!
ОтговорИзтриванедИАНЧЕ ,КОЛКО ИЗИСКАН ХЛЯБ СИ НИ ПОДНЕСЛА САМООО....Убийствен е браво на тебе.
ОтговорИзтриванеНякой ден ще се възползвам от рецептата ти.
Благодаря ти че съм в списъка на похвалените.
Прегръдки и хубав следобяд.
Страхотен хляб,задължително ще го пробвам!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за идеята и чудесния снимков материал!
Поздрави!
Диана, отново се наслаждавам с възхищение на твоя труд, снимките, подредбата и не на последно място рулото! Прекрасни са!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Дианка,
ОтговорИзтриванечудесна идея, ароматна и вкусна!!!
Искам да те попитам, ако една рецепта е с бяло брашно, а искам да използвам други брашна променя ли се количеството на брашното?
Прегръдки и хубава вечер от мен!
Много ви благодаря момичета и се радвам, че ви харесва.
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка,
утре ще отговоря и благодаря на всяка една.
Спокойна и хубава вечер, Диана
Залепнах за монитора, божествен е, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПрегръдка от мен и прекрасен декември ти пожелавам!
Прекрасен е хлябът ти, Диана! Много цветен, наситен с аромати и вкусове! Ще го изпробвам задължително, благодаря за споделената рецепта! Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеДиди,невероятно съвършен хляб!
ОтговорИзтриванеМного, много ми хареса!
Благодаря за страхотната рецепта!
Поздрави и приятелска прегръдка!
Дианче, хляба е фантастичен и сигурна съм, много вкусен! Както винаги и много красиви снимки :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат петък!
Диди, чудесно изглежда хлебчето! То, с такъв хляб, не ти трябва манджа ;) Можеш само с него да се наядеш.
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Невероятен е,Дианка!
ОтговорИзтриванеМигом го копирам в листата си,просто е изключено да го подмина,а и плънката ми допада абсолютно!
Благодаря за вниманието към мен в началото на публикацията ти!
Както винаги си представила хлебчето впечатляващо!
Хубави пичивни дни!
Дианче,отново ме предизвикваш да меся,но ще е след почивните дни.Много вкусно и цветно хлебче-само така да си го хапваш...
ОтговорИзтриванеПриятна вечер!
Ами права е Катя да го врътне това чудо веднагически :))
ОтговорИзтриванеНаистина е чудесно, ще се постарая за Бъдни вечер да предложа това хлебче.
Благодаря за чудесната рецепта и прекрасните снимки, Ди!
Много усмивки :)
Много благодаря на всички ви. Радвам се, че ви харесва идеята, снимките и изпълнението. Но за снимките, имам свое мнение - стремя се да бъдат част от рецептата, като представят съществените елементи в нея. А нивото и качеството са вече друг въпрос:)
ОтговорИзтриванеДани, количеството на брашното ще варира, като зависи от не само от вида, а и от неговата влажност, за да се получи еластично, но не прекалено твърдо тесто.
Е ще се радвам да опитате, плънката може да бъде и друга.
Йоли,
Мони,
Кате,
Ива,
Буба,
Пепи,
Катя,
Зиче,
Мира,
Марияна,
Дани,
Зори,
Ева,
Роси,
Ева,
Ели,
Роси,
Живка,
Ина,
Голяма прегръдка за вас, момичета!
Сърдечни поздрави и хубави почивни дни, Диана
Това ще е нещо фантастично и наистина, нека на масата да има още само малко зехтин с билки и някакво сиренце и не ме търсете, докато не опаткам поне 4-5 филийки.
ОтговорИзтриванеЧудесно е, много хубава рецепта. Поздрави.:))
Диди, великолепен е този хляб! Много ми допада съчетанието на продуктите и оформлението, а как изкушаващо изглежда...
ОтговорИзтриванеПожелавам ти чудесни почивни дни и много хубаво настроение!
Възхищавам се на хора, които обичат да месят и усещат тестото. Баба ми ме учеше да меся от малка, но месенето си ми остана слаба страна. Добре, че имам хлебопекарна, за да можем от време на време и ние да хапнем домашен хляб. Предложението ти е разкошно. Зехтиновите крекери също много ми допадат,а последните ти сладки изкушения са неустоими. Винаги чакам с нетърпение постите и прекрасните ти постни предложения!
ОтговорИзтриванеХубава и уютна вечер и много прегръдки,
Цветелина
Много апетитно и красиво хлебче си оформила. Обичам хлябове с пълнеж:)
ОтговорИзтриванеОпитвала съм с домати и маслини, с лютеница, с чушки разноцветни и т.н
Между другото, в нас фаворит е Бързия хляб с овесени ядки по твоя рецепта. Приготвяла съм го десетици пъти.:)
Хубава вечер, Диана!:)
Много ви благодаря,
ОтговорИзтриванеВероника,
Лети,
Цвети,
радвате ме с вашите позитивни и одобрителни думи.
Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана