Като съм започнала темата
за познатите, но разнообразно модифицирани десерти, не мога да пропусна и още
една класика – сладкиш с конфитюр. Колкото домакинства, мисля и толкова рецепти.
Аз имам цяла колекция: от мама, от колежката, от времето на кризата, от
готварски книги и списания, за пости или
не, и още… Доказал се е, макар и непретенциозен, винаги е вкусен и ароматен,
бърз и лесен за приготвяне. Избрах един сръбски вариант ”POSNO MEDENO SRCE”, /домашна разновидност на популярни
сладки MEDENO
SRCE , производство PIONIRООД Белград/, като логично и намерих подобни хърватски и унгарски модификации.
Получава се сочен, макар без яйца, /а и без мед/ с чудесен вкус и възможности от една смес да се оформят два принципно различни сладкиша. По – „засуканият” се пече два пъти: първо се излива половината тесто, изпича се до полу готовност, намазва се топъл с конфитюр и поръсва обилно с настърган шоколад; а отгоре се излива останала част, като се пече отново. По-опростеният начин е, да се изпече цялото тесто, след което да се намаже още топло с конфитюр. И двата случая се завършва с шоколадова глазура. Може би това уточнение би било по-удачно да приложа към технологията на приготвяне, но реших да опиша различията още в началото. Аз го правя вече няколко пъти – с фин кайсиев конфитюр и ванилия, и по-едро смлян сливов с канела, предвидила съм и с шипков мармелад. Течността може да бъде мляко или вода, ако е постен. Видът на шоколада, също трябва да се съобрази или замести с постна какаова глазура.
Получава се сочен, макар без яйца, /а и без мед/ с чудесен вкус и възможности от една смес да се оформят два принципно различни сладкиша. По – „засуканият” се пече два пъти: първо се излива половината тесто, изпича се до полу готовност, намазва се топъл с конфитюр и поръсва обилно с настърган шоколад; а отгоре се излива останала част, като се пече отново. По-опростеният начин е, да се изпече цялото тесто, след което да се намаже още топло с конфитюр. И двата случая се завършва с шоколадова глазура. Може би това уточнение би било по-удачно да приложа към технологията на приготвяне, но реших да опиша различията още в началото. Аз го правя вече няколко пъти – с фин кайсиев конфитюр и ванилия, и по-едро смлян сливов с канела, предвидила съм и с шипков мармелад. Течността може да бъде мляко или вода, ако е постен. Видът на шоколада, също трябва да се съобрази или замести с постна какаова глазура.
Сладкиш с конфитюр ала “Medeno srce”
Продукти:
1,5 ч. чаши брашно
1 ч. чаша захар
3 супени лъжици олио
1 ч. чаша мляко или вода, за постен вариант
5 с. л. конфитюр (по-рядък, например кайсии, сливи или др.)
1 ч. л. бакпулвер
1 с.л. ванилова
захар или 1 ч.л. канела
покритие:
4 равни с. л. конфитюр
покритие:
4 равни с. л. конфитюр
100 грама настърган шоколад за готвене, само при двублатовия сладкиш.
глазура:
100 грама шоколад за готвене, /съобразен като съдържание при пости/
глазура:
100 грама шоколад за готвене, /съобразен като съдържание при пости/
80 гр. маргарин
3-4
капки олио
1 ч.чаша =200 мл.
Фурната се загрява на 180С.
Смесват се всички съставки за тестото и разбъркват до
хомогенност.
- Ако ще се използва двублатовият вариант на сладкиша, сместа се разделя на две части. Излива се предвидената ½ част тесто поръсва се с предварително рендосания 100 гр. шоколад. Отгоре се излива останала ½ от тестото и връща във фурната, да се допече за около още 25 мин. Изважда се и оставя да се охлади.
- Ако ще се използва едноблатов, общ вариант на сладкиша, сместа не се разделя, а излива цялата в намазана с олио тава за печене или покрита с пекарска хартия. Пече се около 30 мин. до суха клечка. Изважда се от фурната и още топъл се намазва с 4 с.л. конфитюр и оставя да се охлади.
- Ако ще се избере вариант малки кексчета, сместа не се разделя, а излива в намазани с олио, или покрита с пекарска хартия форми за кексчета Пекат се около 15-20 мин., според големината на гнездата, до суха клечка. Изваждат се и още топли се намазват с конфитюр, и оставят да се охладят.
Маргаринът и натрошеният шоколад се поставят на котлона и се разбъркват, докато шоколадът се топи напълно.
Добавят се няколко
капки олио за гланц на глазурата и излива върху сладкиша. За постен вариант, може да се използва само лека какаова заливка.
Оставя се няколко часа да се стегне видът и
да се обединят вкусовете.
Нарязва се на парчета.
Много ми допадна идеята и вкуса за гарниране със захаросани корички.
Прекрасен сладкиш, а малките кексчета приличат на вулканчета:)
ОтговорИзтриванеМалееееее .... колко са прекрасни и двата вида супер ,а и рецептата май е много лесна.
ОтговорИзтриванеТова за коледа е невероятно за почерпка.
Прегръдки и хубава вечер
О,Дианче!
ОтговорИзтриванеПревъзходно,както винаги,невероятно вкусно,ароматно,интересно и направено с голям финес!
Обичам стила ти на аранжиране и снимане!
Прегръдки и нубав неделен ден:)
Дианка,
ОтговорИзтриванекакто и да ми го поднесеш, ще го хапна с невероятно удоволствие!
Чудесно изглежда, а и не може да е без шоколадова глазура!
Прегръдка и хубава неделя!
Траяна, благодаря ти,
ОтговорИзтриванеднес видях и харесах твоята рецепта за един също лесен и много вкусен сладкиш - обичам такива.
Поздрави и хубава неделя, Диана
Зиче,
този сладкиш е лесен, бърз и многовариантен - това ми допадна. Благодаря ти, поздрави и много усмивки, Диана
Сърдечна благодарност, Кате!
Симпатията е взаимна, аз харесвам твоят начин на поднасяне и .
Прегръдка за теб и спокойна вечер, Диана
Дани,
заповядай, почерпи се, може и с още шоколадова глазура да полея...
Нищо че е без яйца, е вкусен. Този тип сладкиш, в различните му варианти не остарява:)
Топла прегръдка за теб, хубава неделя, Диана
Диани, много красиво, и не ми иглежда труно. Копвам си рецептата и ще ги пробвам обезателно!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Ух, че апетитно!
ОтговорИзтриванеПостен или не, аз и двата варианта бих яла.:)
Заинтригува ме и описания по пипкав начин с двойното печене.
Най-вероятно ще се отрази и на вкуса на самия сладкиш, но за да разбера това, ще трябва да приготвя и двата варианта - и по-бързия и по-бавния.
Ама много хубави геометрични форми постигаш, Ди! Харесва ми предложението, още повече, че човек може да постигне различен привкус, благодарение на конфитюра.
ОтговорИзтриванеГлазурата е трепач! :))
Фантастични сладкиши Дианче, както винаги съм зашеметена от красотата и вкусните предложения :)
ОтговорИзтриванеЧудна неделя!
Дианче,имам сладко,което много, много не ядем,но по този начин ще бъде използвано.Благодаря за споделената рецепта-снимките както винаги-уникални!
ОтговорИзтриванеПриятен ден!
Супер изглежда този сладкиш!!!
ОтговорИзтриванеПоздравления за невероятната рецепта. Кафенцето насреща е допълваш елемент към шоколадовото удоволствие.
Благодаря ви момичета!
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че тази семпла и позната рецепта ви допада в един по-различен вариант.
Елена,
Дарина,
Ина,
Ева,
Живка,
Дани
Сърдечни поздрави и голяма прегръдка за всяка една от вас, Диана