понеделник, 19 декември 2011 г.

Игнатови кравайчета

И преди да продължа с други коледни сладки и бонбонки, 
едни сусамени подкови и плетени кравайчета за Игнажден.
С утрешния Игнажден, /20 декември/  в народния ни календар започват коледните и новогодишни празници. Нарича се още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Като символика, която е насочена  към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция. Първият гост, Полазник, който прекрачи прага на дома се счита за особена важност, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на дома и семейството. "Сполезът" - Това е късметът. В миналото имало забрана за изнасяне на каквото и да е от дома – най-вече жар, огън или сол, за да не излезе с тях и плодородието. Не се иска и дава на заем нищо. 
Повече за празника - утре. Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници,  ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи.  
По традиция се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът  Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер.
Миналата година ги приготвих завити като кукли,  така, като ги правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета. 
Сега, със сигурност са различни от  традиционните, но са от постно тесто, със запазена идея  и едно по-ново оформление, като сусамени подкови  и плетени кравайчета. 


                  Сусамени подкови и плетени кравайчета за Игнажден 

Продукти:
2 ½ ч.чаша брашно
1 ч.чаша вода, хладка
7 гр. инстантна  мая
1 к.л. сода бикарбонат
1 с.л. олио
1 к.л. захар
1 ч.л. оцет
3 к.л. сол
1 ч.л. мед

още:
3 с.л. олио
1 с.л. сусам
1 ч.л. мед

 1 ч.чаша =240 мл.
Маята се размива с ¼ ч.чаша вода и 1 к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, останалата вода с меда, смесените сода и оцет и олиото. С миксер  /приставка за тесто/ или на ръка се омесва в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, но меко тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд.
От тестото се късат топчета, с големина по желание.
* Ако ще се оформят подкови – разточват се като елипси, прорязват се 5-6 прореза на дългата страна, с дължина около 1/3 от широчината. Намазва се с олио и завива на руло, Отгоре се намазва отново леко с мазнина и поръсва със сусам, /както популярните „раирани” кифлички на  Юлия и Carina forum./ Загъва се като подкова и поставя в омазнен съд за печене /или кухненска хартия/.
* Ако ще се оформят като венчета /т. нар. Kranz style/- разточват се на правоъгълник, намазват се с олио или друга мазнина и всяко едно се загъва на руло. Прорязва се по дължина през центъра и краищата се усукват, след което завива венчето.
Втасват отново зa около още 20 мин., до увеличаване на обема.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 20-25 мин.до зачервяване.


След изваждане могат да се намажат с мазнина или медена вода.


Независимо, че са постни, са вкусни - мекички отвътре и с хрупкава коричка.


 Още една идея тук.
Добри и честити гости утре!

По Коледа стават чудеса … Българската Коледа


Опитайте...

20 коментара:

  1. Много интересна и полезна за мен информация за Игнажден .Винаги съм чела с интерес за българските традиции.
    Очите ми останаха в тези толкова празнични кравайчета!Страхотни , пухкави и апетитни!Записвам си рецептата,благодаря!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Тъкмо си търсех рецепта за колачета и попаднах на тази красота! Благодаря ти! Прекрасен блог!

    ОтговорИзтриване
  3. ДИАНЧЕ, ПРЕКРАСНИ ,СТРАХОТНИ, ПУХКАВИ...много красиви !
    Снимките ти са уникални много ми харесаха.
    Прегръдки и хубав снежен ден.

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересни кравайчета, Диди!
    Дано късметът да е утре :-) и "полазникът" ти да бъде човек обичащ, весел, с пълна кесия и добро сърце :)

    Хубава предпразнична седмица!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни, наистина прекрасни кравайчета и подкови, и като форма, и като вътрешност! Много мекички изглеждат и на снимките.
    Благодаря за поредната страхотна идея, Ди!
    Добри гости и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  6. Кравайчетата ти изглеждат чудесно. Бих закусвала с тях не само на Игнажден.

    ОтговорИзтриване
  7. Чудесни са, Дианка!
    Пухкави и красиво поднесени!
    И нека полазника утре да е чудесен човек!
    Сърдечна прегръдка и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка,невероятно красиви са ти гевречетата-венчета и подковките,те пък са страхотно идейни!На,не бих се сетила баш така да ги извия раираните кифлички,ама то нали сме затова,да обменяме опит и идеи,а по някоя добра дума и похвала!
    Благодаря,че сподели с нас,ще опитам обезателно!
    И снимките както винаги са супер!

    Пожелавам спорна предпразнична подготовка и Весела Коледа!

    ОтговорИзтриване
  9. Така апетитни изглеждат, че мигом ме хвана, Диана.

    Харни хора да са ти полазниците!

    ОтговорИзтриване
  10. Прекрасни са, Дианка :)
    Хубави празнични дни за цялото ти семейство :)

    ОтговорИзтриване
  11. Чудни са, Дани!
    Утре само добри гости и успешна година след тях:)

    ОтговорИзтриване
  12. Диана, много красиви и апетитни гевречета, но за съжаление има някакъв проблем с текста!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Дианка,
    заповядай утре рано у нас;-) С радост ще си първия човек, когото ще пусна у дома, за да ми е много позитивна и красива годината;-)
    Прекрасни са кравайчетата!
    Хубава вечер ти желая!

    ОтговорИзтриване
  14. Сърдечни благодарности за пожеланията и милите думи. Много се радвам, че тази идея ви допадна, макар и не традиционна.
    Мира,
    Candy,
    Зиче,
    Пепи,
    Ина,
    Или,
    Дани,
    Роси,
    Марта,
    Зори,
    Траяна,
    Марияна,
    Мъхче,
    Добре сте ми дошли, като скъпи гости ви посрещам с усмивка и "игнатово кравайче".
    Желая ви добри гости, хубави празници и берекетна година, Диана

    ОтговорИзтриване
  15. Много мило, зарадва ме и
    благодаря за поканата, Мъхче -
    това е голяма чест и отговорност!
    Аз с удоволствие идвам в прекрасния ти блог, не само с покана:)
    Убедена съм, че който и да бъде полазник на този ден от нашето малко блогово общество ще ти донесе късмет, успехи и кулинарно вдъхновение, много щастие и благоденствие.
    Голяма прегръдка за теб и хубави празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Изключително красиви са, Диана! Истински бижута от тесто си сътворила! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  17. I wish you a happy 20th day and Merry Christmas. Your recipe, fantastic, as every time. Kisses from Spain.

    Olga

    ОтговорИзтриване
  18. Аз се озъртам из околните блогове за колачета,а те под носа ми цял ден :)
    Страхотни са и май ще се спра на твоите. Би ли ми казала-издържат ли по-дълго време и колко ориентировъчно излиза от 1 доза?

    ОтговорИзтриване
  19. Много ви благодаря и много се радвам, че ви харесват;
    Ева,
    Olguichi1970,
    Нина,
    Ще се радвам, да ви допаднат, можеш да видиш и тези, от миналата година -
    http://trydiani.blogspot.com/2010/12/blog-post_19.html.
    Това тесто е постно и не могат да се запазят за повече дни свежи. Обикновено у дома се консумират много бързо - в рамките на ден-два. А количеството, зависи от големината, но около дузина можеш да направиш.
    Сърдечни поздрави, хубави и усмихнати празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Много добре изглеждат на снимката,но за съжаление не толкова вкусни,колкото очаквах. Солта може би беше прекалено много... Кравайчетата от моето детство си ги представям сладки и бях доста разочарована от вкусът им.

    ОтговорИзтриване