петък, 3 февруари 2012 г.

Картофите като кулинарна тенденция. Картофен галет

Solanum tuberosum – Да, това е латинското наименование на смирения картоф. Картофите са сред най-популярните зеленчуци в света и са в основата на много национални кухни. Вече вметнах, че за настоящата година картофите са определени като водеща кулинарна тенденция. Интересно ми е да следя този тип ежегодни прогнози. На основание маркетингови проучвания и очаквания се правят такива, за популярни кулинарни направления - храни, технологии и клиентски предпочитания. Известната консултантската и маркетингова фирма Andrew Freeman &Co предвижда за водеща кулинарна тенденция в 2012 - година на картофа. Още едно мнение в подкрепа на тази насока на Marlene Parrish, която подкрепя идеята „след години на заточение от ниско въглехидратната диета на Робърт Аткинс, картофите отново се превръщат в мода "
         Преди четири години /2008/ те бяха обявени за кулинарни фаворити от Организацията на обединените нации  в Международна година на картофа. Отдавна картофите са реабилитирали непривлекателната си слава и вече са в списъка сред здравословните и полезни храни. Картофите са богати на въглехидрати, което ги прави добър източник на енергия. Имат високо съдържание на протеини (около 2,1% на база тегло в суров вид) в и качество, с аминокиселинен модел, който добре съвпада с човешки изисквания. Те също са много богати на витамин С - един средни картоф съдържа около половината от препоръчителната дневна доза и съдържа 1 / 5 от препоръчителната дневна стойност на калий. В допълнение, на картофите са с ниско съдържание на мазнини. Те са  умерен източник на желязо, а с високото си съдържание на витамин С се подпомага усвояването на желязото. Добър източник на витамини В1, В3 и В6, както и минерали като калий, фосфор и магнезий, както и съдържа фолиева киселина, пантотенова киселина и рибофлавин. Картофите съдържат диетични антиоксиданти, както и диетични фибри, полезни за здравето.


Сега следва идея за тяхното приготвяне. Аз обожавам картофи и всякакви предложения с тях.

Картофен галет


Идеята  на този галет дойде от желанието да съчетая морска храна и картофи. Освен класическата комбинация само с картофи или с яйца и хайвер, тук между резените има настъргано сирене или кашкавал. Изпълненията са в два варианта – само запечени, като гарнитура или с пикантен сос за предястие.


Продукти:
картофи,
настъргано италианско сирене / кашкавал, може и микс* по избор
сол, черен пипер,
подправки на вкус,
масло
*от по-широко достъпните в нашите търговски вериги -
фонтина(или гауда), горгонзола(или друго синьо), качота(или кашаквал), моцарела, настъргано грана падано, пармезан или други, по избор

Няма специална рецепта, това са по-скоро различен начин на оформление и приготвяне:
Единствено „изискване” е картофите да се нарежат на тънки и еднакви резени, аз използвах  V- образно ренде. Особеното в технологията е предварителното леко бланширане на картофените слайсове в горещо масло, за около минута-две, до тяхното омекване. Изваждат се върху абсорбираща кухненска хартия. Овкусяват се с подправките.
В купички за печене или форми за мъфини се поставя алуминиево фолио, което се намазнява. Започва реденето на картоф, настъргано сирене или кашкавал, отново картоф и т. нататък, до получаване на „куличка”. Хубаво би било и диаметрите на резените картофи да бъдат приблизително еднакви за всяка „куличка”.
Пекат се в предварително загрята на 200С фурна за около 20 мин.
Изваждат се от фурната и след леко охлаждане, от гнездата. 


Сервират се топли, с гарнитура или със сос- 
една  добра комбинация е класическия млечен сос или по-пикантен.


Аз избрах фин винен сос с хайвер, при мен е вегетарианки /kelp/.

Винен сос със сметана и хайвер
/по аналогия с Beurre Blanc Sauce/

1 с.л. хайвер
¼  ч.чаша бяло вино /напр. Шардоне /
½ ч.чаша масло
½ ч.чаша сметана
1 с.л. ситно нарязан лук /аз не сложих/

Кипва се бялото вино с лука /,ако ще се използва/ или без него до редуциране за 2-3 мин. Намалява се силата на топлината и добавя сметаната и маслото. Разбърква се често, докато намали обема и се уплътни, след което се маха от котлона.
Изчаква се  да се охлади и при вече хладък сос се прибавя лъжицата хайвер.
Сервира се в чиния първо от соса, върху него картофен галет, малко сос и най-отгоре хайвер.


В оригиналната рецепта картофеният галет е завит с тънки ленти бекон – на мен идеята за това съчетание не ми допадна. Въпрос на вкус...
И не съвсем в категорията "галет", но пък вкусен вариант за печен, паниран и пълнен картоф. Не мисля, че би представлявал интерес като отделна рецепта, затова избрах да прикача снимки и обяснения - само за идея. Предварително сварени до полуготовност картофи се издълбават по централно по дължина. Пълнят се с микс от сирена, свеж лук и подправки, панират се в разбити яйца и галета, след което запичат с масло във фурна. Сервират се топли.


Няма да пропусна семплия, но много вкусен и удачен за гарнитура и/или подложка обикновен галет. Същата технология за подготвяне на картофените резени, след което оформени като розетка, овкусени и изпечени.


Опитайте…

21 коментара:

  1. Леле, Диди!
    Чудесна картофена фиеста!
    Страхотни предложения, оригинални и естетически оформени!
    Много, много ми харесаха!
    Поздрави и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Много интерсна публикация посветена на картофа!
    Може да се каже, че присъства навсякъде, а идеята ти страшно много ми харесва!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Прекрасно оформление ,Диана! Много красиво са се получили!
    Непременно ще пробвам:)
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  4. Царица си на елегантно поднесените ястия, че и оригинални при това! Разрецът на картофения галет за мен е убиец на място :))) Изключително вкусно изглежда и красиво също :)

    ОтговорИзтриване
  5. Диана, изглеждат невероятно вкусно, поздравления!

    ОтговорИзтриване
  6. КРАСОТА, си направила с картофите Дианче, много хубави идеи и страхотни снимки отново!
    Прегръдки и лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  7. Дианче, както винаги ме зашамети с невероятното си предложение и снимки!
    Много може да се импровизира по рецептата и много ми хареса!
    Прегръщам те и ти пожелавам хубав уикенд:)

    ОтговорИзтриване
  8. Чудесни са тези картофки Дианка, направо неустоими. Вземам си с огромно усоволствие.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка,какви неща правиш! Вълшебница си!

    ОтговорИзтриване
  10. Първото предложение ми хареса много, а ти си му придала много изискан вид! Второто предложение е също много интересно, никога не съм виждала подобно нещо, а третото е чудесна идея или подложка! Харесвам ги и трите, много! Благодаря ти за рецептите и идеите! Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  11. Диани, пак интересни факти, красиви снимки и вкусно предложение! Това е то нашето Дианаи!
    Поздрави и хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка,
    сигурна съм че който и вариант да опитам, няма да съжалявам;)
    Изглежда вкусно и е много апетитно поднесено!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди, не съм си представяла, че картофът може да бъде поднесен толкова изискано и по толкова различни начини. Мен ме грабнаха пълнените картофи.
    Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  14. Дианка, това за картофите не го знаех, но ти си чудесна, когато ни запознаваш и с такива факти :)
    Явно с теб сме на една и също съчетание на картофи и морска храна!
    Чудесно предложение!
    Топла прегръдка и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, обожавам картофи :) Прекрасна публикация и снимки!
    Прегръдка от мен и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  16. Дианче, ....сътворила си ...невероятни картофени чудеса! ....толкова вкусна изглежда.....всяка една от твоите снимки....!!!! Аз съм също голям фен на картофките!
    Желая ти от сърце ...един незабравимо вълшебно красив Уикенд! Сърдечни целувки!

    ОтговорИзтриване
  17. Дианче, чудесни картофени предложения
    ни предлагаш отново! Фаворит ми е картофения галет, и ще го приготвя в най - скоро време! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  18. Куличките са страхотни,пълнения картоф определено ти печели силни аплаузи от моя страна за търпението,ентусиазма и старанието,а картофените цветчета колкото са сепли,толкова са ефектни и със сигурност много вкусни!
    Цялата публикация е за отличен на квадрат!
    Дианка,хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  19. Благодаря ви, от сърце, за милите думи и приятелски похвали.
    Много се радвам,че почитателите на картофите сме толкова много, а сега и една цяла година посветена на тях.
    Ще ми е приятно да ви се харесат картофените идеи, а ще очаквам и вашите предложения.
    Прегръдки за всички вас,
    усмивки и хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Много се радвам на всичките ти картофени предложения. Просто са невероятни. При първа възможност ще ги приложа.
    Пълненият картоф ще се хареса на всички.
    Да ти пожелая още веднъж хубава седмица. Започна лошо, но дано да свърши по-добре.

    ОтговорИзтриване
  21. Така красиво поднесено,да го ядеш или да го гледаш!Много финни предложения!
    Поздрави .

    ОтговорИзтриване