събота, 25 февруари 2012 г.

Спаначен креп бюрек

Ден е преди края на Сиропустната седмица (Сирна неделя) и последната седмица преди Великия пост. Посветени са на християнската прошка и примирението - поклади, големите огньове и пречистващи ритуали. 
През Сирната седмица вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти - сирене, мляко, яйца, чисто масло, риба. Миналата година писах за руската Масленица /масляница/, която се празнува богато, щедро и обилно и отбелязва с пиршества от различни видове блини (палачинки), а в нашата традиция на масата присъства неизменната баница.
Ние обичаме палачинки, обичаме и баници, сега опитах нов вариант на баница с пълнеж от спаначни палачинки и сирена. Може би името би било по удачно, по народно му като баница със спаначни палачинки, но съм сигурна, че и така е ясно - понятията "креп" и бюрек" имат достатъчна популярност.


Спаначен креп бюрек
/адаптирана от  Krep börek/

Продукти:
3 бр. готови палачинки /по любима рецепта/
3 бр. точени кори за баница
200 гр. спанак плътен*/или друга зеления/
3 с.л. масло
1 с.л. олио
1 белтък
3 с.л галета
1 с.л. орехови ядки, счукани
3 с.л. настърган твърд кашкавал
3 с.л. натрошено овче сирене
3 с.л. натрошено дирене тип „фета”
сол, черен пипер и подправки на вкус /индийско орехче, мащерка, мента/
1 жълтък за намазване
1 с.л. сусам за поръване
1 фина кора за декорация, по желание

*замразен или бланширан, ситно нарязан и отцеден
Запичат се леко ореховите ядки. Спанакът се задушава в 1с.л масло до изпаряване на течността, овкусява се и ароматизира. Към не го се прибавят 1 с.л. настърган кашкавал, 1с.л. галета, ядки и след охлаждане леко разбит белтък. С получената смес се намазват палачинките. Отгоре се поръсват с натрошените сирена и малко настърган кашкавал. Всяка една от тях се завива се на руло и оставя настрани.
Фурната се загрява на 175С.
Корите за баница се намазват с 1 с.л. разтопено масло и олио, поръсват се с останалата галета и подреждат една върху друга. Почти в края им се поставят палачинките – двете една до друга, а третата-отгоре. Между тях се поръсва малко разтопено масло и 1с.л. настърган кашкавал. Заедно с корите се оформя руло, като краищата се подгъват навътре. Намазва се с разбития жълтък, поръсва се със сусам и поставя да се пече за около 25-30 мин.
За декорация може да се нареже тънко една от корите за баница, да се намазни, поръси с настърган кашкавал, семена и да се запече до златисто.


Изважда се от фурната и след леко охлаждане – нарязва и сервира.


Както при повечето такива печива визията е по-добра, когато са студени, 
но пък вкусът, когато са  топли, така че избрах да я предложа топла.


С чаша мляко е класика.



Опитайте...

18 коментара:

  1. Дианче, как обичам спанакккк ..
    Толкова хубаво се е получила рецептата ти, че се облизвам тука като котарак.:)))
    Снимките ти също са страхотни .
    Прекрасен съботен следобед .Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Дианче, безумно вкусно и красиво, обожавам баница със спанак и няма как този бюрек да не ми хареса!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Много атрактивно!
    Всички съставки са ми любими. Жалко, че моите домашни любимци не обичат спанак, но мисля, че ще се получи и с друга плънка.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  4. Много интересна рецепта и оригинално изпълнение, Диана! Сигурна съм, че предястието е много вкусно! Сърдечни поздрави, с пожелания за хубави почивни дни! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Вълшебна работа е този креп бюрек !

    ОтговорИзтриване
  6. Чудесни снимки и толкова хубаво и вкусно изглежда ! Комплименти от сърце !
    Хубава съботна вечер !

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, обичам всякакъв вид баници със спанак!
    Твоето предложение е много интересно и с удоволствие ще го опитам :)
    Прегръдки и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Изглежда чудесно и не се съмнявам, че вкусно:)

    ОтговорИзтриване
  9. Различен пълнеж за палачинки, Диди и интересна презентация! Много, много ми харесва. Нали знаеш, че обичам спанака :)
    Поздрави и хубава съботна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Сирене, спанак и палачинки - това е толкова вкусно!
    Диди, знаеш колко много харесвам твоите кулинарни вдъхновения. Прекрасна рецепта!

    ОтговорИзтриване
  11. Жестоко! Изглежда наистина жестоко! Записвам си го за по-специален случай.
    Благодаря за поредното красиво, оригинално и вкусно предложение :)
    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  12. Дианка,визията ,особено на фона на източника,е умопомрачителна!Много оригинално като идея,супер изпълнение,а презентирането както винаги е безупречно!Много вкусно несъмнено,но и красиво и стилно поднесено!

    С пожелание за уютна вечер и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  13. Ау, това чудо задължително ще го направя! Толкова красиво си ни го поднесла, че няма начин да го пропусна!
    Хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  14. Обичам експериментите на тема палачинки, а това предложение е наистина впечатляващо.
    Поздрави и хубави мигове на близост и топлина през днешния ден за прошка.

    ОтговорИзтриване
  15. Много се радвам и ви благодаря -
    драго ми е, че харесвате тази идея.
    Освен със спанак, пълнежът може да бъде и с месни продукти, а и сладък...
    Зиче,
    Марияна,
    Ели,
    Ева,
    Ивана,
    Дани,
    Траяна,
    Пепи,
    Ели,
    Ина,
    Роси,
    Петя,
    Вили,
    Сърдечни поздрави, много усмивки и хубава нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  16. Много оригинално, Диана! Ще взаимствам идеята за нещо сладичко, мисля, че ще се получи превъзходно! Благодаря ти!
    Желая ти хубава вечер! Сърдечни поздрави от мен!

    ОтговорИзтриване
  17. Много ти благодаря, Мария и ще се радвам да ти допадне. Ще очаквам твоя вариант с нещо сладичко, убедена съм, че ще бъде вкусно и красиво.
    Сърдечни поздрави и хубав ден, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Много интересен бюрек с интересен пълнеж:) Пълна си с идеи, Диана и всички ми харесват:)
    Страхотни снимки, страхотно представяне на ястието:)

    ОтговорИзтриване