Ден е преди края на Сиропустната седмица (Сирна неделя) и последната седмица преди Великия пост. Посветени са на християнската прошка и примирението - поклади, големите огньове и пречистващи ритуали.
През Сирната седмица вярващите не ядат месо, но може да хапват риба и млечни продукти - сирене, мляко, яйца, чисто масло, риба. Миналата година писах за руската Масленица /масляница/, която се празнува богато, щедро и обилно и отбелязва с пиршества от различни видове блини (палачинки), а в нашата традиция на масата присъства неизменната баница.
Ние обичаме палачинки, обичаме и баници, сега опитах нов вариант на баница с пълнеж от спаначни палачинки и сирена. Може би името би било по удачно, по народно му като баница със спаначни палачинки, но съм сигурна, че и така е ясно - понятията "креп" и бюрек" имат достатъчна популярност.
Ние обичаме палачинки, обичаме и баници, сега опитах нов вариант на баница с пълнеж от спаначни палачинки и сирена. Може би името би било по удачно, по народно му като баница със спаначни палачинки, но съм сигурна, че и така е ясно - понятията "креп" и бюрек" имат достатъчна популярност.
Спаначен креп бюрек
/адаптирана от Krep börek/
Продукти:
3 бр. готови палачинки /по любима рецепта/
3 бр. точени кори за баница
200 гр. спанак плътен*/или друга зеления/
3 с.л. масло
1 с.л. олио
1 белтък
3 с.л галета
1 с.л. орехови ядки, счукани
3 с.л. настърган твърд кашкавал
3 с.л. натрошено овче сирене
3 с.л. натрошено дирене тип „фета”
сол, черен пипер и подправки на вкус /индийско орехче,
мащерка, мента/
1 жълтък за намазване
1 с.л. сусам за поръване
1 фина кора за декорация, по желание
*замразен или бланширан, ситно нарязан и отцеден
Запичат се леко ореховите ядки. Спанакът се задушава в 1с.л масло
до изпаряване на течността, овкусява се и ароматизира. Към не го се прибавят 1
с.л. настърган кашкавал, 1с.л. галета, ядки и след охлаждане леко разбит
белтък. С получената смес се намазват палачинките. Отгоре се поръсват с
натрошените сирена и малко настърган кашкавал. Всяка една от тях се завива се
на руло и оставя настрани.
Фурната се загрява на 175С.
Корите за баница се намазват с 1 с.л. разтопено масло и
олио, поръсват се с останалата галета и подреждат една върху друга. Почти в
края им се поставят палачинките – двете една до друга, а третата-отгоре. Между
тях се поръсва малко разтопено масло и 1с.л. настърган кашкавал. Заедно с корите
се оформя руло, като краищата се подгъват навътре. Намазва се с разбития
жълтък, поръсва се със сусам и поставя да се пече за около 25-30 мин.
За декорация може да се нареже тънко една от корите за баница, да се намазни, поръси с настърган кашкавал, семена и да се запече до златисто.
Изважда се от фурната и след леко охлаждане – нарязва и сервира.
Както при повечето такива печива визията е по-добра, когато са студени,
но пък вкусът, когато са топли, така че избрах да я предложа топла.
С чаша мляко е класика.
Опитайте...
Дианче, как обичам спанакккк ..
ОтговорИзтриванеТолкова хубаво се е получила рецептата ти, че се облизвам тука като котарак.:)))
Снимките ти също са страхотни .
Прекрасен съботен следобед .Прегръдки!
Дианче, безумно вкусно и красиво, обожавам баница със спанак и няма как този бюрек да не ми хареса!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Много атрактивно!
ОтговорИзтриванеВсички съставки са ми любими. Жалко, че моите домашни любимци не обичат спанак, но мисля, че ще се получи и с друга плънка.
Поздрави :)
Много интересна рецепта и оригинално изпълнение, Диана! Сигурна съм, че предястието е много вкусно! Сърдечни поздрави, с пожелания за хубави почивни дни! ;)
ОтговорИзтриванеВълшебна работа е този креп бюрек !
ОтговорИзтриванеЧудесни снимки и толкова хубаво и вкусно изглежда ! Комплименти от сърце !
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер !
Дианка, обичам всякакъв вид баници със спанак!
ОтговорИзтриванеТвоето предложение е много интересно и с удоволствие ще го опитам :)
Прегръдки и хубави почивни дни!
Изглежда чудесно и не се съмнявам, че вкусно:)
ОтговорИзтриванеРазличен пълнеж за палачинки, Диди и интересна презентация! Много, много ми харесва. Нали знаеш, че обичам спанака :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава съботна вечер!
Сирене, спанак и палачинки - това е толкова вкусно!
ОтговорИзтриванеДиди, знаеш колко много харесвам твоите кулинарни вдъхновения. Прекрасна рецепта!
Жестоко! Изглежда наистина жестоко! Записвам си го за по-специален случай.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за поредното красиво, оригинално и вкусно предложение :)
Прегръдки :)
Дианка,визията ,особено на фона на източника,е умопомрачителна!Много оригинално като идея,супер изпълнение,а презентирането както винаги е безупречно!Много вкусно несъмнено,но и красиво и стилно поднесено!
ОтговорИзтриванеС пожелание за уютна вечер и хубава неделя!
Ау, това чудо задължително ще го направя! Толкова красиво си ни го поднесла, че няма начин да го пропусна!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Обичам експериментите на тема палачинки, а това предложение е наистина впечатляващо.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави мигове на близост и топлина през днешния ден за прошка.
Много се радвам и ви благодаря -
ОтговорИзтриванедраго ми е, че харесвате тази идея.
Освен със спанак, пълнежът може да бъде и с месни продукти, а и сладък...
Зиче,
Марияна,
Ели,
Ева,
Ивана,
Дани,
Траяна,
Пепи,
Ели,
Ина,
Роси,
Петя,
Вили,
Сърдечни поздрави, много усмивки и хубава нова седмица, Диана
Много оригинално, Диана! Ще взаимствам идеята за нещо сладичко, мисля, че ще се получи превъзходно! Благодаря ти!
ОтговорИзтриванеЖелая ти хубава вечер! Сърдечни поздрави от мен!
Много ти благодаря, Мария и ще се радвам да ти допадне. Ще очаквам твоя вариант с нещо сладичко, убедена съм, че ще бъде вкусно и красиво.
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и хубав ден, Диана
Много интересен бюрек с интересен пълнеж:) Пълна си с идеи, Диана и всички ми харесват:)
ОтговорИзтриванеСтрахотни снимки, страхотно представяне на ястието:)