събота, 17 март 2012 г.

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби

Днешната рецепта е семпла, но изпълнена от много зеленчуци, богата на аромати и подправки. Когато я приготвях в главата ми се въртеше популярната детска песничка "Зеленчуци който не яде…". Тъй като вече се „порових” из витамините, които предлагат пролетните зеленчуци, ще бъда и с по-кратко предисловие:).
Съдържащите се витамини, минерали и растителни протеини в зеленчуците са истински природен дар, една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Диетолозите препоръчват всекидневната консумация от 300 до 500 г пресни и/или варени зеленчуци, като те могат да се превръщат в царе на масата и съюзник на нашата добра форма и здраве. За основа тук използвам кафява леща - заради високата й хранителна стойност, ценен протеин има третото най-високо ниво на протеин , от теглото си след соята и конопа и още много полезни свойства: богата на витамини - В1, В2, В3, В5, В6 и В9; източник на минерали - желязо, магнезий, фосфор,цинк и в добавка добър източник на фибри. 
Напоследък кулинарните блогове предлагат все повече предложения за леща, а и аз се опитвам да въведа нейната консумация по-често на нашата трапеза. Допълнителните съставки от спанак, гъби моркови подобряват качествата на ястието и аромата с още пресни подправки, а картофената заливка - и вида:).
Идеята за оформлението е подобие на популярния овчарски пай /shepherd's pie - една кулинарна картичка на Ирландия, като съвпадение на деня за публикация с празника на техния покровител Св. Патрик - 17 март/, във вегетариански, в случая и постен вариант.

Вегетариански „овчарски пай” или картофен пай с леща, спанак и гъби


 Продукти:
3 ч.чаши леща сварена и отцедена
4-5 бр. гъби
1 морков
1 стрък пресен лук
1 ск.чесън
1 ч.чаша нарязан пресен спанак
1 с.л. пресни подправки по избор
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, на вкус
½  ч.чаша доматено пюре
3 с.л. зехтин/олио

Заливка /постно картофено пюре/:
5 картофа, сварени и  топли
4 с.л. зехтин /олио
2 с.л. вода
сол, индийско орехче и черен пипер на вкус

Гъбите се нарязват и задушават в 2 с.л. горещ и овкусен със скилидката чесън зехтин/олио, към тях се прибавят наситнените моркови. След омекването им се добавят червеният пипер, нарязаните пресен лук и спанак, разбъркват се и сместа се маха от котлона. Овкусяват се с подправки по желание и смесват със варената и отцедена леща.
Фурната се загрява на 200С.
Тава за печене се намазва с мазнина и в нея се разстила зеленчуковата смес. Отгоре се нанася тънък слой от доматено пюре, леко се поръсва със зехтин/олио и запича за около 15-20 мин.
Подготвя се картофената заливка:
Топлите картофи се намачкват на пюре, ако е необходимо се добавя малко вода. Поръсват се с подправките и на етапи се добавя зехтина или олиото, като се бърка непрекъснато.
С постното картофено пюре се покрива зеленчуковият пай и отново се връща във фурната да се запече  - само отгоре за още 10-15 мин., до златисто.


Поднася се топло или студено, поръсено с пресен лук и още малко червен пипер, по желание.


Свежи резени домат са не само за декорация – чудесно се допълват с общия вкус.


Опитайте...

20 коментара:

  1. Дианка,
    "не ще имаш розови страни
    и всеки ще те победи'!
    На теб няма как да ти се случи :)
    Толкова витаминозно и полезно е предложението ти!
    И естествено цветно и пролетно!
    Прегръдки и слънчеви почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  2. Диана, днес сме на една вълна- с много зеленчуци:)
    Прекрасен пай!

    ОтговорИзтриване
  3. Дианче, охх че страхотен пай си направила.Много примамлив и апетитен.Посюдата и снимките ти са невероятни.
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Дианче, ястието е превъзходно, убедена съм, че е много вкусно!
    Хубава събота и още по-слънчева неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  5. Дианка, много интересна постна идея!
    Знаеш, че сигурно няма да го направя, но това не ми пречи да се полюбувам на красивата ти презентация.
    Поздрави и хубав неделен ден!

    ОтговорИзтриване
  6. Всеки път ти се възхищавам на уменията и таланта ти да създаваш толкова много красота, Диана! Невероятно ястие, прекрасни снимки и поднасяне. Съдовете ме впечатлиха отделно. Сърдечни поздрави с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Дианка, леле какви красоти сервираш на вашата трапеза;) И от дна обикновена леща си направила пак красиво блюдо!
    Много ми харесва!

    Спокоен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  8. Това е прекрасно предложение. Смятам да се възползвам. Благодаря, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  9. Не съм правила никога овчарски пай.Много ми хареса идеята и оформлението.А снимките са прекрасни!

    ОтговорИзтриване
  10. Каква интересна интерпретация на познато ястие! Впечатлена съм, Дани. Винаги имаш с какво да ме изненадаш и винаги е толкова увлекателно представено, благодаря ти.

    ОтговорИзтриване
  11. Аз обожавам леща, но я приготвям само в два варианта - супа и яхния (просто други не знам). Благодаря за споделената рецепта, ще я пробвам! Подрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Непременно ще опитам,Диди!
    Както съм изцяло на веге-вълна, точно навреме ми идва тази идея!
    А съдовете и снимките ти са прекрасни!!!
    Хубава нова седмица и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  13. Диди,
    много вкусно, пролетно предложение!
    Свежо, цветно и красиво!
    Прекрасно ястие!
    Поздрави и хубав пролетен ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита пролет, Дианка!

    Наскоро гледах в списание Гууд Фууд рецепта за зимен пай, който беше вегетариански вариант на овчарския пай и оттогава ми се върти идеята за нещо подобно, но точно това вдъхновение чаках! Никога нямаше да се сетя за подобна комбинация. Изглежда фантастично, а само мога да си представя колко е вкусно. Нямам търпение да го пробвам. Благодаря ти за невероятното предложение! Съдовете ти са прекрасни!

    Много прегръдки и слънчеви пролетни дни!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка, знаеш - не съм по постното, но при теб дори то изглежда вкусно!

    Четита първа пролет днес!
    Да носи свежест, виталност и нови мечти!

    ОтговорИзтриване
  16. Аз обожавам леща и особено на яхния. Ще се възползвам от тая рецепта дано и някои друг хапне.
    За съдовете съм без думи?яна

    ОтговорИзтриване
  17. Много съм радостна, че тази постна версия на овчарски пай ви допадна. Ясно е, че има много възможности за импровизация и дообогатяване.
    Голяма прегръдка за вас:
    Дани,
    Траяна,
    Зиче,
    Марияна,
    Пепи,
    Ева,
    Мъхче,
    Илианка,
    Таня,
    Буба,
    Яна,
    Краси,
    Роси,
    Цвети,
    Веси,
    Яна,
    Сърдечна благодарност мили дами и честита пролет,
    с пожелания за много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. И аз съм от тези, които никога не са приготвяли овчарски пай! Чудесна рецепта, прекрасни снимки и много красиво приготвено и аранжирано ястие!:)
    Както винаги - удоволствие за окото е да надничам в блога ти!:)

    ОтговорИзтриване
  19. Сърдечна благодарност, Дари,
    драго ми е, че ти допада -
    вкусът е балансиран, независимо, че е само от постни продукти.
    Голяма прегръдка за теб,
    слънчева и усмихната пролет,
    сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване
  20. Много красиво е станало ястието! Поздравления, чудесно пролетно предложение!

    ОтговорИзтриване