Днешната рецепта е семпла, но изпълнена от много зеленчуци, богата на аромати
и подправки. Когато я приготвях в главата ми се въртеше популярната детска песничка
"Зеленчуци който не яде…". Тъй като вече се „порових” из витамините, които
предлагат пролетните зеленчуци, ще бъда и с по-кратко предисловие:).
Съдържащите се витамини, минерали и растителни протеини в зеленчуците са истински природен дар, една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Диетолозите препоръчват всекидневната консумация от 300 до 500 г пресни и/или варени зеленчуци, като те могат да се превръщат в царе на масата и съюзник на нашата добра форма и здраве. За основа тук използвам кафява леща - заради високата й хранителна стойност, ценен протеин има третото най-високо ниво на протеин , от теглото си след соята и конопа и още много полезни свойства: богата на витамини - В1, В2, В3, В5, В6 и В9; източник на минерали - желязо, магнезий, фосфор,цинк и в добавка добър източник на фибри.
Напоследък кулинарните блогове предлагат все повече предложения за леща, а и аз се опитвам да въведа нейната консумация по-често на нашата трапеза. Допълнителните съставки от спанак, гъби моркови подобряват качествата на ястието и аромата с още пресни подправки, а картофената заливка - и вида:).
Идеята за оформлението е подобие на популярния овчарски пай /shepherd's pie - една кулинарна картичка на Ирландия, като съвпадение на деня за публикация с празника на техния покровител Св. Патрик - 17 март/, във вегетариански, в случая и постен вариант.
Съдържащите се витамини, минерали и растителни протеини в зеленчуците са истински природен дар, една от групите храни признати за лидер в здравословното хранене. Диетолозите препоръчват всекидневната консумация от 300 до 500 г пресни и/или варени зеленчуци, като те могат да се превръщат в царе на масата и съюзник на нашата добра форма и здраве. За основа тук използвам кафява леща - заради високата й хранителна стойност, ценен протеин има третото най-високо ниво на протеин , от теглото си след соята и конопа и още много полезни свойства: богата на витамини - В1, В2, В3, В5, В6 и В9; източник на минерали - желязо, магнезий, фосфор,цинк и в добавка добър източник на фибри.
Напоследък кулинарните блогове предлагат все повече предложения за леща, а и аз се опитвам да въведа нейната консумация по-често на нашата трапеза. Допълнителните съставки от спанак, гъби моркови подобряват качествата на ястието и аромата с още пресни подправки, а картофената заливка - и вида:).
Идеята за оформлението е подобие на популярния овчарски пай /shepherd's pie - една кулинарна картичка на Ирландия, като съвпадение на деня за публикация с празника на техния покровител Св. Патрик - 17 март/, във вегетариански, в случая и постен вариант.
Продукти:
3 ч.чаши леща сварена и отцедена
3 ч.чаши леща сварена и отцедена
4-5 бр. гъби
1 морков
1 стрък пресен лук
1 ск.чесън
1 ч.чаша нарязан пресен спанак
1 с.л. пресни подправки по избор
1 ч.л. червен пипер
сол, черен пипер, на вкус
½ ч.чаша доматено
пюре
3 с.л. зехтин/олио
Заливка /постно картофено пюре/:
5 картофа, сварени и
топли
4 с.л. зехтин /олио
2 с.л. вода
сол, индийско орехче и черен пипер на вкус
Гъбите се нарязват и задушават в 2 с.л. горещ и овкусен със
скилидката чесън зехтин/олио, към тях се прибавят наситнените моркови. След
омекването им се добавят червеният пипер, нарязаните пресен лук и спанак, разбъркват се и сместа се маха от котлона. Овкусяват се с подправки по желание
и смесват със варената и отцедена леща.
Фурната се загрява на 200С.
Тава за печене се намазва с мазнина и в нея се разстила зеленчуковата
смес. Отгоре се нанася тънък слой от доматено пюре, леко се поръсва със
зехтин/олио и запича за около 15-20 мин.
Подготвя се картофената заливка:
Топлите картофи се намачкват на пюре, ако е необходимо се
добавя малко вода. Поръсват се с подправките и на етапи се добавя зехтина или
олиото, като се бърка непрекъснато.
С постното картофено пюре се покрива зеленчуковият пай и
отново се връща във фурната да се запече
- само отгоре за още 10-15 мин., до златисто.
Дианка,
ОтговорИзтриване"не ще имаш розови страни
и всеки ще те победи'!
На теб няма как да ти се случи :)
Толкова витаминозно и полезно е предложението ти!
И естествено цветно и пролетно!
Прегръдки и слънчеви почивни дни!
Диана, днес сме на една вълна- с много зеленчуци:)
ОтговорИзтриванеПрекрасен пай!
Дианче, охх че страхотен пай си направила.Много примамлив и апетитен.Посюдата и снимките ти са невероятни.
ОтговорИзтриванеХубави почивни дни!
Дианче, ястието е превъзходно, убедена съм, че е много вкусно!
ОтговорИзтриванеХубава събота и още по-слънчева неделя ти желая!
Дианка, много интересна постна идея!
ОтговорИзтриванеЗнаеш, че сигурно няма да го направя, но това не ми пречи да се полюбувам на красивата ти презентация.
Поздрави и хубав неделен ден!
Всеки път ти се възхищавам на уменията и таланта ти да създаваш толкова много красота, Диана! Невероятно ястие, прекрасни снимки и поднасяне. Съдовете ме впечатлиха отделно. Сърдечни поздрави с пожелания за хубава неделя! :)
ОтговорИзтриванеДианка, леле какви красоти сервираш на вашата трапеза;) И от дна обикновена леща си направила пак красиво блюдо!
ОтговорИзтриванеМного ми харесва!
Спокоен уикенд!
Това е прекрасно предложение. Смятам да се възползвам. Благодаря, Дианка!
ОтговорИзтриванеНе съм правила никога овчарски пай.Много ми хареса идеята и оформлението.А снимките са прекрасни!
ОтговорИзтриванеКаква интересна интерпретация на познато ястие! Впечатлена съм, Дани. Винаги имаш с какво да ме изненадаш и винаги е толкова увлекателно представено, благодаря ти.
ОтговорИзтриванеАз обожавам леща, но я приготвям само в два варианта - супа и яхния (просто други не знам). Благодаря за споделената рецепта, ще я пробвам! Подрави!
ОтговорИзтриванеНепременно ще опитам,Диди!
ОтговорИзтриванеКакто съм изцяло на веге-вълна, точно навреме ми идва тази идея!
А съдовете и снимките ти са прекрасни!!!
Хубава нова седмица и много усмивки!
Диди,
ОтговорИзтриванемного вкусно, пролетно предложение!
Свежо, цветно и красиво!
Прекрасно ястие!
Поздрави и хубав пролетен ден!
Честита пролет, Дианка!
ОтговорИзтриванеНаскоро гледах в списание Гууд Фууд рецепта за зимен пай, който беше вегетариански вариант на овчарския пай и оттогава ми се върти идеята за нещо подобно, но точно това вдъхновение чаках! Никога нямаше да се сетя за подобна комбинация. Изглежда фантастично, а само мога да си представя колко е вкусно. Нямам търпение да го пробвам. Благодаря ти за невероятното предложение! Съдовете ти са прекрасни!
Много прегръдки и слънчеви пролетни дни!
Дианка, знаеш - не съм по постното, но при теб дори то изглежда вкусно!
ОтговорИзтриванеЧетита първа пролет днес!
Да носи свежест, виталност и нови мечти!
Аз обожавам леща и особено на яхния. Ще се възползвам от тая рецепта дано и някои друг хапне.
ОтговорИзтриванеЗа съдовете съм без думи?яна
Много съм радостна, че тази постна версия на овчарски пай ви допадна. Ясно е, че има много възможности за импровизация и дообогатяване.
ОтговорИзтриванеГоляма прегръдка за вас:
Дани,
Траяна,
Зиче,
Марияна,
Пепи,
Ева,
Мъхче,
Илианка,
Таня,
Буба,
Яна,
Краси,
Роси,
Цвети,
Веси,
Яна,
Сърдечна благодарност мили дами и честита пролет,
с пожелания за много усмивки, слънчево настроение и пролетно вдъхновение, Диана
И аз съм от тези, които никога не са приготвяли овчарски пай! Чудесна рецепта, прекрасни снимки и много красиво приготвено и аранжирано ястие!:)
ОтговорИзтриванеКакто винаги - удоволствие за окото е да надничам в блога ти!:)
Сърдечна благодарност, Дари,
ОтговорИзтриванедраго ми е, че ти допада -
вкусът е балансиран, независимо, че е само от постни продукти.
Голяма прегръдка за теб,
слънчева и усмихната пролет,
сърдечни поздрави, Диана
Много красиво е станало ястието! Поздравления, чудесно пролетно предложение!
ОтговорИзтриване