вторник, 20 март 2012 г.

Честита пролет и многозърнесто хлебче


Кръговратът в природата - колкото студена и продължителна да е зимата, винаги бива победена от пролетта, носейки нов живот, нови надежди и нови очаквания... Астрономическата пролет дойде тази година ден по-рано. Това се случва, защото настоящата 2012-а е високосна и слънцето се завъртя в своята пролетна еклиптика днес на 20 март точно в 7,14 часа. Така вече посрещахме дългоочакваното пролетно равноденствие. След тежката зима светлината взема траен превес над тъмнината, време за оживени дейности, за сеитба на полето, за възраждане на природата и нов живот.
Преди години пролетта бяхме свикнали да я чакаме на 22 март. Някога идването на пролетта се е определяло по звездите, когато равноденствието настъпва, съзвездието Риби е на границата с Водолей. С напредването на техниката и пресмятането с компютърни програми идването на пролетта се колебае между 20 и 21 март, като в обозримото бъдеще няма да й се радваме на 22 март, защото това щяло да се случи чак след няколко хилядолетия. Но пък на този ден всяка година се чества още една животворна сила - Световния ден на водата /Water Day/.


Някъде бях чела, че сутринта на Пролетното равноденствие е хубаво нещо да се омеси. Заложих на символите: Хлябът, като неоспорим символ на живота и кръговрата, и изпълнен с микс от различни брашна и семена, не само здравословни, а и благословени от земята, даващи живот и плодородие. Оформих го на сектори, декорирах с още семена, малки хлебни листа и цветенца.  Харесахме тази пролетна композиция, макар и постна:)


Многозърнесто пролетно хлебче

 Продукти:
1 ч.чаша бяло брашно
½ ч.чаша типово, черно или по-грубо бяло
½ ч.чаша пълнозърнесто брашно
¼ ч.чаша брашно лимец
¼ ч.чаша фини овесени ядки /овесно брашно
¾ -1 ч.чаша хладка вода, според влажността на брашната
20 гр. прясна мая
2 с.л. зехтин/олио
1 ч.л. мед
1 ч.л. захар
3 к. л. сол
1 ч.л. оцет
1щ. сода за хляб

Още:
1 с.л. маково семе, ленено и сусамово
1 с.л. зехтин/олио за намазване
1 ч.л. мед за намазване, по желание
½ ч.чаша брашно и вода за декорации, по желание

1 ч.чаша =240 мл.
Маята се натрошава със захарта, размива се с ¼  ч.чаша хладка вода и поръсва с 1 с.л. брашно. Оставя се да „шупне” за около15 мин.
В купа се смесват брашната със солта и содата. Отделно се обединяват ½ ч.чаша вода с олиото, меда и оцета. Към брашното се налива шупналата мая и течностите. Водата може да се увеличи, според сухостта на брашната. Замесва се меко и еластично тесто, като може да се използва миксер с такова приспособление.  След омесване до изглаждане на тестото  се оформя топка, която се поставя в омазнена купа. Покрива се с кухненска кърпа и оставя се на топло и влажно място да втасва около 1 – 1 ½ часа, до двойно увеличение на обема.
Тестото леко се премесва и оформя на плоска питка, поставя в тава за печене и втасва отново зa около още 20мин. до увеличаване на обема. Разрязва се на 6 парчета, които леко се раздалечават едно от друго. Декорират се по желание и поръсват със семената.
Пече се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 25-30 мин.до зачервяване.
След изваждане може да се намаже с мазнина или медена вода.


Оставя се на решетка да се охлади за десетина минути е готово… 


Честита първа пролет!


Желая ви една прекрасна пролет,
 в здраве и усмивки, слънчево настроение, любов и много щастие!

Опитайте...


27 коментара:

  1. Еееех,най-после да ни е честита!
    След толкова много сняг все пак дойде пролетта :) !
    Чудесно хлебче,Диди,и много нежно декорирано с тези фини розички!
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  2. Честита първа пролет,Дианка!
    Страхотно хлебче, напълно по мой вкус!Ще пробвам някой ден.
    Красиви снимки!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  3. Честита да е и на тебе пролетта Дианче!
    Приказно хлебче със страхотна украса.
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Честита пролет и на теб, Роси!
    Благодаря ти -
    здраве и усмивки, пролетно настроение и вдъхновение ти желая, Диана

    Благодаря, Мира,
    честита пролет и нека тя бъде най-прекрасна и щастлива за теб, Диана

    Честита да е, Зиче!
    Голяма прегръдка с пожелания за здраве, късмет и щастливи пролетни дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Честита първа пролет, Диди!
    Да е слънчева, цветна, много усмихната и изпълнена с любов!

    Хлебчето и на мен много ми харесва с тези толкова нежни цветчета отгоре! Прекрасно е!

    Сърдечни поздрави и топла прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка,
    Честита пролет и на теб!
    Без да знам, това, което си написала-че се хубаво да се омеси нещо,тази сутрин се събудих по-рано от светлината на хубавия ден и омесих нещо друго, но пак пълнозърнесто!Довечера ще го постна.Обичам този аромат, а твоите хлебчета са чудни както винаги!Много красиви снимки, носещи пролетно настроение!

    За мен беше удоволствие да прочета всичко, което си написала..:-)))
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  7. Честита пролет!
    Аз пък си я чаках на 22-ри по навик:)

    ОтговорИзтриване
  8. Дианка, както винаги на празник тук е прекрасно! Хлебчетата са уникални, толкова нежни, оформени толкова добре! Прелест, мила! Честита първа пролет с пожелания за много слънце, усмивки и весело настроение!

    ОтговорИзтриване
  9. Честита пролет и на теб, Диана!
    Прекрасен е хлябът, много красив, пухкав и ароматен! Сърдечни поздрави! :)

    ОтговорИзтриване
  10. Честит пролет и на теб, Диди!
    Много усмивки, слънчево настроение и здраве да е!
    Украсата ти на хляба е много хубава, красиви са цветята.
    Поздрави и хубава седмица ти желая!

    ОтговорИзтриване
  11. Честита първа пролет и на теб Дианче :) Много здраве и прекрасни пролетни дни :)
    Усмихнат ден !

    ОтговорИзтриване
  12. Дали на 20, 21 или 22 март, важното е , че все пак ще дойде...или вече е тук! :-))
    А хлебчето е прекрасно!

    ОтговорИзтриване
  13. Честита Пролет и от мене Диди!Много красота си ни приготвила днес.Отлично - отдават ти се тези листенца, розички и всякакви орнаменти!
    Весело пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  14. Честита пролет и на теб Дианка!Много усмивки и свежо настроение ти желая!Хлебчетата са чудесни, много симпатични!

    ОтговорИзтриване
  15. Дианка,
    вече сме в "прегръдките" на дълго чаканата Пролет!
    Символът ти е чудесен!
    Сърдечни прегръдки, много слънце в душата ти и цветно, пролетно настроение!

    ОтговорИзтриване
  16. Честита пролет! Хлебчетата са просто разкошни!

    ОтговорИзтриване
  17. Да тук е, честита да е!
    Моите благодарности за поздравленията и на свой ред към вас пожелания за слънце, усмивки и ведро настроение:
    Тони,
    Бети,
    Диди,
    Катя,
    Ева,
    Пепи,
    Ева, ,
    Краси,
    Таня,
    Соня,
    Дани
    Сърдечни поздрави и прегръдки, честита първа пролет, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. Дианка, много обичам да надниквам при теб, защото ти винаги поставяш акцент на важното, на стойностното, на същността. Хлябът замесен в началото на пролетта е чудесен символ, а твоите питки са прекрасни! Топло, слънчево и вдъхновяващо пролетно настроение ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  19. Честита първа пролет, Диди!
    Нека да е слънчева и топла, изпълнена с много усмивки и пролетно настроение!
    Хлебчто е много красиво, нежно и прекрасно украсено!
    Сърдечни поздрави и хубава и усмихната пролет!

    ОтговорИзтриване
  20. Дианка, много красиво слънце е излязло от ръцете ти :) Поздравления!
    Честита пролет от мен!

    п.с. Не знаех за месенето в деня на равноденствието :) ще го имам предвид за следващата година :)

    ОтговорИзтриване
  21. Ех, че красота, Диана! Страхотна украса! Честита първа пролет и на теб!

    ОтговорИзтриване
  22. riesci sempre a stupirmi con le tue crezioni, questo pane è bellissimo, una favola. Ciao Daniela.

    ОтговорИзтриване
  23. Честита пролет, Диди!
    Много красиво си оформила хлебчетата!
    И аз много обичам да правя различни комбинации от брашна.
    Поздрави :)

    ОтговорИзтриване
  24. Дианка, честита пролет и от мен ( по стар стил-хаха;)
    Здраве, слънце и усмивки!
    И както обикновено- красиви хлебчета при теб!

    ОтговорИзтриване
  25. Честита да е и добре дошла, независимо дали на 20, 21 или 22 март!
    Сърдечно ви благодаря,
    Руми,
    Гуинет,
    Роси,
    Зори,
    Траяна,
    Daniela,
    Ели,
    Мъхче,
    Нека пролетта ви радва с красота и слънце, усмивки и много щастие, Диана

    ОтговорИзтриване
  26. Чудно хлебче, Дианка! Аз съм върл фен на бързия хляб с овесени ядки и го приготвям често.:)
    Това хлебче подозирам, че ще приготвя скоро и също ще ми стане любимо.:)

    Честита пролет! Много усмивки и слънчево настроение!:)

    ОтговорИзтриване
  27. Благодаря, Дари,
    ще се радвам да ти допадне.
    А аз успях да се разгледам и да се насладя на чудесните ти козуначени идеи.
    Пролетта ни вдъхновява,
    нека бъде слънчева и усмихната, сърдечни поздрави, Диана

    ОтговорИзтриване