Отново картофи :) ... Преди време споменах,
че за настоящата година картофите са определени като водеща кулинарна тенденция,
отдавна са в списъка сред здравословните храни, а и основни по време
на пости.
Картофите са
една от най-полезните храни - Един среден по големина картоф има малко калории - отколкото
грейпфрут, повече калий от банана, и по-използваемо желязо, отколкото всеки
друг зеленчук. Картофите
също са с високо съдържание на фибри и натоварени със сложни въглехидрати.
И най-хубавото, картофите
са без съдържание на мазнини.
И понеже техните полезни свойства, витамини и
минерали са широко известни, избрах няколко по-забавни факти: По време на златната треска в Клондайк (1897-1898)
картофите на практика са стрували теглото си в злато. Картофите са били оценени
за тяхното високо съдържание на витамин
С., а златото, по това време, ебило по-обилно от питателни храни! През октомври 1995 г. картофите стават първият зеленчук взет със совалката
Колумбия, с цел да се отглеждат в
космоса. НАСА и Университета на Уисконсин, Медисън, създават технология, за изхранване
на астронавти в дълги пространствени пътувания и в крайна идея, хранене на
бъдещи космически колонии. В Прусия крал Фридрих Вилхем/Велики осъзнавайки, че
картофите са добър източник на храна разпорежда селяните да засаждат и ядат картофи
или носовете им ще бъдат отрязани. А някога, шотландците отказвали да ядат
картофи, защото не били споменати в Библията!
След последните идеи с картофи, сега избрах два вида постни
пюрета или дипове, според гъстотата им на база картофи – с авокадо и гръция
чеснов сос скордаля. Чудесни за предястие, за намазване или гарнитура и след като не успявам с времето, обединих в обща публикация. Ще започна с авокадото, което добавя една фина кремообразна
текстура към пюрето. А вкусът се обогатява от лимоновия сок, свежи подправки/копър или
магданоз/ и черния пипер.
Пюре от картофи с авокадо
/по идея от Lemon and Dill Mashed Potatoes with Avocado/
5-6 средни по големина картофа
1 авокадо
1 с.л. лимонов сок
1 с.л. копър /магданоз
сол и черен пипер на вкус
1 с.л. вода
от картофите, ако е необходимо
1 с.л. зехтин, при желание*
Рецептата може да се изпълни и като вариант за
хранителен режим без мазнина
Картофите се сваряват, обелени и още топли се
пасират заедно с авокадото и подправките.
Овкусява се и поднася.
Следва популярният гръцки сос Skordalia /Σκορδαλια/ - едно от традиционните ястия в Гърция за предстоящия празник Благовещение. Познат със своя силен вкус и то чеснов, независимо, дали е в комбинация с картофи, хляб или ядки. Някои предпочитат по-мек вкус на чесън, а други по-силен - ако вкусът е твърде силен, съответно се коригира количеството на картофите или хляба, но ако не е достатъчен, се увеличава количеството чесън.
Картофена
скордаля
/гръцки чеснов сос – Скордаля/
Продукти:
6
скилидки чесън /аз сложих 3 и ми
е малко силен/
1
чаша картофено пюре /2-3 сварени
и намачкани топли картофи/
2
филии стар бял хляб
1/3
ч. чаша зехтин
1
с. л. лимонов сок
1
ч. л. оцет
сол и пипер на вкус
1 с.л. смлени ядки, по желание
Обеленият чесън се притрива с 1/2 чаена лъжичка сол в
хаванче до изглаждане. Прибавя се към картофено пюре от 2-3 сварени и намачкани топли картофи и продължава да се хомогенизира,
като се разбърква с чукало. В купа със срудена вода се натопяват филиите
хляб (с отстранена кора) , след което изстискват
добре. Добавят се към картофите и чесъна, удари
и отново се разбърква до гладкост. Постепенно се налива зехтин, лимонов сок и оцет, като
се разбърква енергично. Когато сместа стане гладка и пухкава,
се поръсва със сол и черен пипер на вкус.
Преди да се използва се охлажда в покрита купа.
Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се увеличава скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и отдели мазнината.
Преди да се използва се охлажда в покрита купа.
Блендер метод: Всички съставки се поставят в блендер и пасират с умерена скорост, докато сместа се хомогенизира. За няколко секунди се увеличава скоростта в продължение за по-вече обем и гладкост, но твърде дълго, за да не се загрее и отдели мазнината.
Варианти: замяна на хляба с ½ ч. чаша или 1 ½ ч. чаши смлени бадеми или орехи, вместо картофи и хляб.
Сервирах го със соленки, ето ги и тях:
Постни триъгълни соленки с маслинена плънка
За соленките – идеята е взаимствана от hamantash. Това са специфично оформени триъгълни тестени джоб сладки с пълнеж /по-често сладък, но и солен/, традиционни за еврейския празник Пурим, наречен още празник на жребия, който е най-веселият еврейски празник и се отбелязва през февруари или март във високосна година. /Чела съм, че у нас се е наложило отбелязването на Пурим на 10 март - Деня на спасението на българските евреи от лагерите на смъртта по времето на Втората световна война/. Наричат ги "ушите" на Аман, hamantash, свързани с известна тяхна легенда.
Вече ги правя два пъти, но постни – веднъж с
хлебно тесто /Хляб с маслини, орехи и сушени домати/ и веднъж с маслено /Постни емпанадас/.
Вкусът и видът биха могли да бъдат значително по фини, ако се използват яйца, мляко и
масло. Ние харесахме леко топли хлебните и студени – „маслените”. Плънката е също въпрос на желание, избрах
микс от маслини /или маслинена тепанада/, сушени домати, босилек и орехи. По съществената
част е начинът на оформянe, а технологията на печене е позната и класическа за
двата вида тесто и упомената в съответните рецепти, към които съм приложила линковете.
Едни добри постни соленки за похапване, както и допълнение към пастети или супи.
Дианка,взимам си от всичко по малко-много е вкусно....
ОтговорИзтриванеХубав пролетен ден!
Диди, много съм заинтригувана и от трите ястия, които си показала.
ОтговорИзтриванеПреди време пробвах пастет от авокадо, но нещо не ми допадна. Но, в комбинация с картофи, сигурно ще ми хареса. Скордалята, непременно ще я направя. Много си падаме по чеснови сосове вкъщи. А, напоследък и по соленките.
Поздрави и пожелания за хубава вечер.
Чудесни рецепти и много красиви снимки ! Соленките са страхотни ,много ми харесаха:) ! Комплименти !
ОтговорИзтриванеХубав следобед !
Картофената скордаля ми е фаворит от днешните ти предложения, Диди! Не, че и другите са лоши :) но с авокадото така и не се харесахме.
ОтговорИзтриванеМоже би, защото когато бяхме малки баба правеше картофено пюре с чесън.. не съм се сещала пък никога да си направя сама.
Благодаря ти предложението!
Радост за окото и стомаха!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванечудесни предложения както винаги!
И поднесени прекрасно!
Сърдени прегръдки и хубава вечер!
Диди,
ОтговорИзтриванеОтлично,изчерпателно,добре поднесено.Отложих да те прочета за десерт след вечерята и не съм сбъркала!Чудесни идеи!!!
Дианка, толкова много красота при теб :) и вкусотиики :)
ОтговорИзтриванеМного красиви снимки!
Прегръдка и хубава вечер!
Дианче, чудесни и много вкусни предложения, не съм приготвяла скордаля до сега, много апетитно изглежда, а соленките са страхотни!
ОтговорИзтриванеПоздрави :)
Рецептата за соленките отдавна чакам, Диана! Много ми харесват, сигурна съм, че и вкъщи ще им се зарадват. Сърдечни поздрави! :)
ОтговорИзтриванеДианче при теб отново е невероятно вкусно и красиво, започнах да преглъщам :) Много интересни предложения и поднесени с много вкус както само ти го можеш!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и усмихнат петък:)
И трите предложения са нови за мен и много интересни! Поздравления и благодарности за идеите, които ни поднасяш по толкова красив начин!
ОтговорИзтриванеРецептите са много интересни и звучат вкусно!Пюрето от картофи с авокадо ми хареса ,а и така хубаво си го поднесла...Картофената скордаля е напълно ново ястие за мен.
ОтговорИзтриванеСоленките са разкошни,вземам си една за кафето!
Приятен уикенд,Дианка!
Благодаря ви момичета, много се радвам, че наминават с интерес към постните ястия. Повечето са познати и са по-скоро като идеи, и вариант на рецепта. Аз успях да разгледам и да се насладя на вашите чудесни пролетни изкушения:
ОтговорИзтриванеЖивка,
Ели,
Ивана,
Пепи,
Мария,
Дани,
Таня,
Зори,
Марияна,
Ева,
Ева,
Соня,
Мира,
Пролетта ни вдъхновява,
нека бъде за вас слънчева и усмихната, сърдечни поздрави, Диана
Здравей Диани,
ОтговорИзтриванемаркирах те в акцията “Show me your Coffeetable". Повече информация за това има тук http://vale-cooking-and-fun.blogspot.de/2012/03/anna-hat-gesagt-show-me-your.html
Поздрави и приятен ден
Валентина
Адмирации за красивите презентации!
ОтговорИзтриванеНай-много ми допадат соленките!Иначе всичко както винаги е поднесено перфектно!
С пожелание за хубави почивни дни!
Страхотни предложения, Диди!
ОтговорИзтриванеИ трите иден са много свежи и вкусни. Ще се почерпя от всичко. Прекрасни снимки!Картофената скордаля е нещо ново за мен и трябва да я приготвя!
Сърдечни поздрави и слънчев и усмихнат уикенд!