сряда, 12 декември 2012 г.

Шоколадови ментови звездички



Избрах този ден, в който календарът изписва три дванайсетки - 12. 12.’12, за начален на коледното настроение в блога и празничните ми предложения.
Магията на дванайсете - дванадесет са месеците на годината, зодиакалните знаци, деленията на часовника, страните на куба, застъпено е в основата на много религии,  дванадесет са великите църковни празника, Христос е имал дванадесет ученици… 
/Логичният въпрос за дванадесет или дванайсет - двете форми са дублетни. Препоръчителна е употребата на дванайсет. Формата дванайсе е неправилна, но много пък популярна в разговорната реч./
Четох различни прогнози за очаквани вибрации на този ден. Избрах позитивните, че на такива дати се спускали духовни лъчи от Космоса. Лъчеструят хармонизирал пространствено-времевата ни матрица, съзнание и аура. Целта била пречистване на човека от лошотията, страха, алчността и омразата и връщането на доброто, любовта и състраданието. Макар и за звучи занимателно, или пък не … харесва ми.
Вече споменах,че закъснявам с приготовленията - идеи много и ми е да отсея, но още има време :). Това са Коледни ментови звездички - комбинация от бисквитка и бонбон, мента и шоколад,  вдъхновени от любимите ни бонбони After Eight .
Направих във варианти – с бисквитена основа, ментов пълнеж и шоколадова заливка; само ментов пълнеж в шоколад като звездички и като дискчета. Има различни рецепти за ментовия пълнеж – само със захар, с кондензирано мляко и с крем сирене. Аз се спрях, за по-голяма трайност захарния. Ментовия вкус, неговата сила и цвят също е въпрос на избор.


Шоколадови ментови звездички

Продукти:
 /за около 24 -36 звездички, според големината и дебелина им/

Ментов пълнеж:
2 – 2½ ч. чаши захар
1 ½  - 2 с.л. вода или мляко
1 ½ с.л. сироп агаве или мед
1 ½ с.л. мазнина, масли или маргарин
½ ч.л. ментова есенция* /на вкус!/
ванилия

За глазиране:
200 гр. шоколад
½ - 1 с.л. мазнина

1 ч.чаша = 240 мл.

Шоколадови бисквитки, тънки и изрязани като звездички, използвах захарно тесто, допълнително оцветено с какао.

* ментовата есенция – ментов екстракт или ментово масло най-добре да се закупи готов, количеството се определя на вкус!!!
/може са се използва аромат от алкохолна напитка (когато няма да се консумират от деца), може да се получи от концентриран воден извлек на пресни листа, или бонбони, или друго./


В купа се пресяват 2 ч.чаши пудра захар, към тях се прибавят 1 ½ с.л. вода, сиропа и разтопената мазнина. Ароматизира се и разбива до хомогенизиране – ако е неохнодимо се добавя още захар или ище вода, до получаване на меко тесто Прехвърля се върху поръсена с пудра захар плот и оформя като топка, която се поставя в хладилник за около час или повече, да стегне.  Може да се разточи на лист, който да се втвърди във фризер и от него да се изрязват формички, или да се късат топчета, които се огормят по желание – диск, или звездичка в моя случай. Изрязаните фигурки се поставя във фризер за пълното им втърдяване – аз ги изчаках една нощ.


Разтопява се предвиденият шоколад с мазнината на водна баня или в МВ, след което се потапят бързо в него сглобените бисквитки и ментови звезички. Оставят се върху решетка да се отцедят и вдвърдят.


Могат да се гарнират с разтопен бял шоколад.Охлаждат се отново.


Едно примерно видео за рецепта и технология.



Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива -  Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

18 коментара:

  1. Диди, много ми хареса идеята ти. Интересно ми е обаче дали тестото което се получава само от захар, вода и мазнина става пластично? Нещо като фондан или марципан ли се получава?
    Целувки за теб и...бебочко!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудесни,ароматни звездички,Дианка!Оригинална идея и много празнично настроение носят!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Ах, да имах една звездичка към кафето....Прекрасни са, Диани! А за бебока ще има ли някоя млечна звездичка, ти си в състояние и за новородено да сътвориш изкушения!
    Усмихнати предпразнични приготовления!
    Мария

    ОтговорИзтриване
  4. Ювелирни са, Диана! Прекрасно съчетание на вкусове и аромати с прецизна изработка! Сърдечни поздрави! ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Не)))))) Уникални! Записвам си веднага рецепата!

    ОтговорИзтриване
  6. Дианка, любима комбинация на ментов аромат и шоколад!
    Чудесни са звездичките!
    В очакване съм на другите предложения!
    Сърдечна прегръдка и много хубаво, предпразнично настроение!

    ОтговорИзтриване
  7. Диди,винаги си на линия в точния момент.Чудесни шоколадови звездички!Много коледно настроение ми донесоха снимките ти!Поздрави и лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Превъзходни! Обожавам този вкус!
    Хубави декемврийски дни ти пожелавам, Дианка!
    Прегръдка от мен!

    ОтговорИзтриване
  9. Прекрасни коледни звездички! Много е празнично и при теб, Дианка, както винаги вдъхновяващи идеи! Поздрави, с пожелания за прекрасна вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. много красиво и празнично е при теб!
    страхотни звездички!
    поздрави

    ОтговорИзтриване
  11. Много са ефектни и на фона на коледната украса са още по-привлекателни!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  12. Много красиви и вкусни звездички Дианче!
    С надежда за по- добър живот за децата в беда, се присъединявам и аз!
    Пожелавам ти един чудесен ден бабо Дианче:D

    ОтговорИзтриване
  13. Диана, страхотни звездички! :) Страшно харесвам комбинацията от мента и шоколад, веднага си записвам рецептата!
    Изглеждат толкова коледно и празнично!
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  14. Много са красиви звездичките ти,Дианка!Прекрасно представяне,носи настроение!
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  15. Диди, поздравявам те за напомнянето за Българската Коледа! Макар да ми се иска по-често да си спомнят хората, не само по празниците и да подаряват усмивки на деца в беда.
    Страхотни сладки, пък и с шоколад :)
    Прегръдка от мен и весела Коледна подготовка!

    ОтговорИзтриване
  16. Усещам, че тези сладки много ще ми харесат. Много обичам комбинацията между мента и шоколад. Чудесна идея, Диди!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  17. Благодаря на всички ви за милите думи и коментари, много се радвам,че тази ментово - шоколадова идея ви допада.
    Веси, тестото не е никак пластично, а напротив - лепкаво и ронливо, не би могло да замени фондана или марципана.
    Голяма виртуална прегръдка за вас, усмивки и от мен с пожелания хубави празнични дни, Диана

    ОтговорИзтриване
  18. И на мен така ми стори, да се чуди човек как си успяла при това положение да разточиш, че и звездички да изрежеш, взе ми акъла :)

    ОтговорИзтриване