Избрах този ден, в който календарът изписва три дванайсетки
- 12. 12.’12, за начален на коледното
настроение в блога и празничните ми предложения.
Магията на дванайсете - дванадесет са месеците на годината, зодиакалните знаци, деленията на часовника, страните на куба, застъпено
е в основата на много религии, дванадесет са великите църковни празника, Христос е
имал дванадесет ученици…
/Логичният въпрос за дванадесет или дванайсет - двете форми са дублетни. Препоръчителна е употребата на дванайсет. Формата дванайсе е неправилна, но много пък популярна в разговорната реч./
Четох различни прогнози за очаквани вибрации на този ден. Избрах позитивните, че на такива дати се спускали духовни лъчи
от Космоса. Лъчеструят хармонизирал пространствено-времевата ни матрица,
съзнание и аура. Целта била пречистване на човека от лошотията, страха,
алчността и омразата и връщането на доброто, любовта и състраданието. Макар и
за звучи занимателно, или пък не … харесва ми.
Вече споменах,че закъснявам с приготовленията - идеи много и ми е да отсея, но още има време :). Това са
Коледни ментови звездички - комбинация от бисквитка и бонбон, мента и шоколад, вдъхновени от любимите ни бонбони After Eight .
Направих във варианти – с бисквитена основа, ментов пълнеж
и шоколадова заливка; само ментов пълнеж в шоколад като звездички и като дискчета.
Има различни рецепти за ментовия пълнеж – само със захар, с кондензирано мляко и
с крем сирене. Аз се спрях, за по-голяма трайност захарния. Ментовия вкус,
неговата сила и цвят също е въпрос на избор.
Шоколадови ментови звездички
Продукти:
/за около 24 -36 звездички, според големината и
дебелина им/
Ментов пълнеж:
2 – 2½ ч. чаши захар
1 ½ - 2 с.л. вода или
мляко
1 ½ с.л. сироп агаве или мед
1 ½ с.л. мазнина, масли или маргарин
½ ч.л. ментова есенция* /на вкус!/
ванилия
За глазиране:
200 гр. шоколад
½ - 1 с.л. мазнина
1 ч.чаша = 240 мл.
Шоколадови бисквитки, тънки и изрязани като звездички, използвах
захарно тесто, допълнително оцветено с какао.
* ментовата есенция – ментов екстракт или ментово масло най-добре да се закупи готов, количеството се определя на вкус!!!
/може са
се използва аромат от алкохолна напитка (когато няма да се консумират от деца),
може да се получи от концентриран воден извлек на пресни листа, или бонбони, или друго./
В купа се пресяват 2 ч.чаши пудра захар, към тях се прибавят
1 ½ с.л. вода, сиропа и разтопената мазнина. Ароматизира се и разбива до
хомогенизиране – ако е неохнодимо се добавя още захар или ище вода, до
получаване на меко тесто
Прехвърля се върху поръсена с пудра захар плот и оформя като
топка, която се поставя в хладилник за около час или повече, да стегне. Може да се разточи на лист, който да се
втвърди във фризер и от него да се изрязват формички, или да се късат топчета,
които се огормят по желание – диск, или звездичка в моя случай. Изрязаните
фигурки се поставя във фризер за пълното им втърдяване – аз ги изчаках една
нощ.
Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Разтопява се предвиденият шоколад с мазнината на водна баня или в МВ,
след което се потапят бързо в него сглобените бисквитки и ментови звезички.
Оставят се върху решетка да се отцедят и вдвърдят.
Могат да се гарнират с
разтопен бял шоколад.Охлаждат се отново.
Едно примерно видео за рецепта и технология.
Няма да пропусна и тази година съпричастността към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Диди, много ми хареса идеята ти. Интересно ми е обаче дали тестото което се получава само от захар, вода и мазнина става пластично? Нещо като фондан или марципан ли се получава?
ОтговорИзтриванеЦелувки за теб и...бебочко!
Чудесни,ароматни звездички,Дианка!Оригинална идея и много празнично настроение носят!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав ден!
Ах, да имах една звездичка към кафето....Прекрасни са, Диани! А за бебока ще има ли някоя млечна звездичка, ти си в състояние и за новородено да сътвориш изкушения!
ОтговорИзтриванеУсмихнати предпразнични приготовления!
Мария
Ювелирни са, Диана! Прекрасно съчетание на вкусове и аромати с прецизна изработка! Сърдечни поздрави! ;)
ОтговорИзтриванеНе)))))) Уникални! Записвам си веднага рецепата!
ОтговорИзтриванеДианка, любима комбинация на ментов аромат и шоколад!
ОтговорИзтриванеЧудесни са звездичките!
В очакване съм на другите предложения!
Сърдечна прегръдка и много хубаво, предпразнично настроение!
Диди,винаги си на линия в точния момент.Чудесни шоколадови звездички!Много коледно настроение ми донесоха снимките ти!Поздрави и лека вечер!
ОтговорИзтриванеПревъзходни! Обожавам този вкус!
ОтговорИзтриванеХубави декемврийски дни ти пожелавам, Дианка!
Прегръдка от мен!
Прекрасни коледни звездички! Много е празнично и при теб, Дианка, както винаги вдъхновяващи идеи! Поздрави, с пожелания за прекрасна вечер!
ОтговорИзтриванемного красиво и празнично е при теб!
ОтговорИзтриванестрахотни звездички!
поздрави
Много са ефектни и на фона на коледната украса са още по-привлекателни!
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави!
Много красиви и вкусни звездички Дианче!
ОтговорИзтриванеС надежда за по- добър живот за децата в беда, се присъединявам и аз!
Пожелавам ти един чудесен ден бабо Дианче:D
Диана, страхотни звездички! :) Страшно харесвам комбинацията от мента и шоколад, веднага си записвам рецептата!
ОтговорИзтриванеИзглеждат толкова коледно и празнично!
Поздрави и хубав ден!
Много са красиви звездичките ти,Дианка!Прекрасно представяне,носи настроение!
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Диди, поздравявам те за напомнянето за Българската Коледа! Макар да ми се иска по-често да си спомнят хората, не само по празниците и да подаряват усмивки на деца в беда.
ОтговорИзтриванеСтрахотни сладки, пък и с шоколад :)
Прегръдка от мен и весела Коледна подготовка!
Усещам, че тези сладки много ще ми харесат. Много обичам комбинацията между мента и шоколад. Чудесна идея, Диди!
ОтговорИзтриванеПоздрави!
Благодаря на всички ви за милите думи и коментари, много се радвам,че тази ментово - шоколадова идея ви допада.
ОтговорИзтриванеВеси, тестото не е никак пластично, а напротив - лепкаво и ронливо, не би могло да замени фондана или марципана.
Голяма виртуална прегръдка за вас, усмивки и от мен с пожелания хубави празнични дни, Диана
И на мен така ми стори, да се чуди човек как си успяла при това положение да разточиш, че и звездички да изрежеш, взе ми акъла :)
ОтговорИзтриване