петък, 21 декември 2012 г.

Колачета с газирана вода

В очакване на добрите гости вчера - Игнажден, /20 декември/  приготвих колачета, с които да се посрещне първият гост, прекрачил дома ни. Реших да ги представя в деня на зимното слънцестоене  и започването (в 13:11 часа ) на астрономическата зима:)
А получих и подарък: Най-харесваното готварско списание "Кулинарен журнал", в тематичния брой за празнични питки избра и публикува моята рецепта за 
"Постни предколедни колачета".
В народната традиция Полазникът се приема с особена важност, защото именно неговата същност ще определи бъдещето на дома и семейството. "Сполезът" - Това е късметът. С този ден започват коледните и новогодишни празници. Нарича се още "Млада година", "Нов ден", "Полаз", "Полазовден". Като символика, която е насочена  към бъдещето и идната година, Игнажден е сред най-популярните в нашата традиция.   Характерно е, да се месят колачета, кравайчета за всеки член на семейството, като някъде в страната ги наричат "игнатови кравайчета". С такава питка се посреща и гостът  Полазник, раздават се и на съседите – за здраве, а един колак остава за Бъдни вечер.
Традициите, спомените и подготовката за такива светли празници,  ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и осмислящи. Правя ги от години: завити като кукли,  така, като ги правеше моята баба – за момченца и момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни кравайчета, като сусамени подкови  и плетени кравайчета.  Е, вече със сигурност са различни от  традиционните, но са от постно тесто, със запазена идея  и по-ново оформление, тази година вдъхновени от Форум Хлебопечка.ру  като "сърчица" и няколко като "бебенца", .:)


Колачета с газирана вода

Продукти: за около 16 колачета
2 ½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша вода, хладка
15 гр. прясна  мая 
¾ ч.чаша газирана вода
1 с.л. олио
1 к.л. захар
½ ч.л. оцет
2 к.л. сол
1 ч.л. мед

още: 
брашно за доомесваене и оформяне
2 с.л. олио
1 с.л. сусам, лен и други семена

 1 ч.чаша =240 мл.
Маята се размива с ¼ ч.чаша хладка вода и 1 к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до леко запенване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, газираната вода, и разбитите мед, оцет и олиото. С миксер  /приставка за тесто/ или на ръка се омесва в продължение на няколко минути до получаване на хомогенно, пластично тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд и намазнен с олио съд.
От тестото се късат топчета, с големина по желание.
За оформянето им като сърчица се  разточват на плоска питка, която се завива и формова с изтеглени и изтънени краища. Прорязва се по дължина през центъра, но не до края и едната страна се обръща навътре. Оформя се сърце, като двете половинки леко се раздалечават.
Втасват отново зa около още 15 мин., до увеличаване на обема. 
Намазват се с олио или вода, поръсват се със семена по избор.
Пекат се в предварително нагрята фурна на 175-180С за около 20-25 мин.до зачервяване.


Могат да се намажат с още олио или мед, както други кравайчета, но този път избрах  по-"натурални".


Споменах, че съм оформила и няколко като "бебенца" :)  За тях се разточва  дълъг фитил тесто, като единият край се оформя на малка топка. Тънката част се завива и  преплита.


 Нежната плътност и хрупкава коричка като че се виждат и от снимката.


Опитайте...

И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициативаБългарската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117

12 коментара:

  1. Дианка, поздравления за публикацията!
    Списанието има добър вкус :)
    Чудесни кравайчета, оригинално оформени!
    Прегръдка и много хубаво предколедно настроение!

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря, Дани за поздравлението и се радвам, че тази идея за оформяне ти допада. Още като ги видях в руския форум, вече знаех, кога ще ги приготвя.
    Весели празници,
    сърдечни поздрави и прегръдка, с очакване на твоите коледни предложения, Диана

    ОтговорИзтриване
  3. Видях, някъде, че имаш публикация в Кулинарен журнал и много ми стана драго, защото много те уважавам и харесвам всичко, което публикуваш тук! Дианка и тези колачета са прелестни, както и предишните. Приготвям си ги по твоята рецепта, и се радвам, че я открих! Весели празници и още много публикации в медиите!

    ОтговорИзтриване
  4. Фантастични кравайчета, с такова посрещане всеки ще стане добър полазник!

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасни и оригинално оформени колачета!
    Честит подарък - заслужаваш!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване

  6. Здравствуйте

    Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.

    Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.

    Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.

    Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.

    С наилучшими пожеланиями

    Винсент
    Petitchef.com

    ОтговорИзтриване
  7. Да, определено, добър избор са направили от списанието :)
    Много са красиви, Диди!
    Поздрави и весело посрещане на празниците!

    ОтговорИзтриване
  8. Разкошни са, Ди!
    Много ми харесват и снимките - много празнично настроение носят.

    С пожелание за много здраве и доброта през идната година!

    Прегръдки :)

    ОтговорИзтриване
  9. Дианка, чудесни колачета си направила!
    С газирана напитка съм правила само баница, но ще опитам и твоите пухкави колачета :)

    ОтговорИзтриване
  10. Благодаря ви от сърце, радвам се,че ви допада тази идея за постни колачета.

    Ptitchef, много благодаря за добрата оценка и предоставената ми покана и възможност!

    Сърдечни поздрави и пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие; много щастие, мъдрост и сбъднати мечти.
    Весела, красива и вълшебна Коледа,
    светли, усмихнати и благословени празници!

    ОтговорИзтриване
  11. Дияна, благодаря за тази прекрасна рецепта, направих ги, двойна доза и всичките ми гости много ги харесаха. Ще направя пак утре за нова година, много са ефектни във форма на сърце и много добре е обяснено как точно да се направят. Единственото нещо, което промених е че ги намазах с яйце понеже ми се стори, че с олиото и водата сусамът пада при изпичането,вярно не бяха постни, но пък много красиви. Весели празници за теб и семейството ти.

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря ви от сърце, Анонимен,
    благодаря за доверието и обратната връзка, донесохте ми много радост!
    Щастлива съм, че за такъв светъл празник сте избрали тази идея, и още повече, че са се харесали на вас и гостите ви, а си ги и представям яйчено златисти...
    На свой ред и моите пожелания за Новата година:
    Да е мирна и благословена,щедра на успехи и сбъднати мечти!Да ви донесе много здраве и прекрасни преживявания, Диана

    ОтговорИзтриване