В очакване на добрите гости вчера - Игнажден, /20 декември/ приготвих колачета, с които да се посрещне първият гост, прекрачил дома ни. Реших да ги представя в деня на зимното слънцестоене и започването (в 13:11 часа ) на астрономическата зима:)
А получих и подарък: Най-харесваното готварско списание "Кулинарен журнал", в тематичния брой за празнични питки избра и публикува моята рецепта за "Постни предколедни колачета".
Традициите, спомените и подготовката за
такива светли празници, ги правят още по-хубави, вдъхновяващи и
осмислящи. Правя ги от години: завити като кукли, така, като ги правеше моята баба – за момченца и
момиченца, като подкови, усукани гевречета, или завити като двойни
кравайчета, като сусамени подкови и плетени кравайчета. Е, вече със сигурност са различни от традиционните, но са от постно тесто, със запазена идея и по-ново оформление, тази година вдъхновени от като "сърчица" и няколко като "бебенца", .:)
Колачета с газирана вода
Продукти: за около 16 колачета
2 ½ ч.чаша брашно
¼ ч.чаша вода, хладка
15 гр. прясна мая
¾ ч.чаша газирана вода
¼ ч.чаша вода, хладка
15 гр. прясна мая
¾ ч.чаша газирана вода
1 с.л. олио
1 к.л. захар½ ч.л. оцет
2 к.л. сол
1 ч.л. мед
още:
брашно за доомесваене и оформяне
2 с.л. олиобрашно за доомесваене и оформяне
1 с.л. сусам, лен и други семена
1 ч.чаша =240 мл.
Маята се размива с ¼ ч.чаша хладка вода и 1
к.л. захар, поръсва се с 1 с.л. брашно и оставя за 10-на мин. да задейства, до
леко запенване. В съд се смесват брашното и солта, налива се шупналата мая, газираната вода, и разбитите
мед, оцет и олиото. С миксер /приставка за тесто/ или на ръка се омесва в продължение на няколко минути до
получаване на хомогенно, пластично тесто.
Оставя се да втасва около час -1 ½ часа в затворен съд и намазнен с олио съд.
От тестото се късат топчета, с
големина по желание.
За оформянето им като сърчица се разточват на плоска питка, която се завива и формова с изтеглени и изтънени краища. Прорязва се по дължина през центъра, но не до края и едната страна се обръща навътре. Оформя се сърце, като двете половинки леко се раздалечават.
Втасват отново зa около още 15
мин., до увеличаване на обема.
Намазват се с олио или вода, поръсват се със семена по избор.
Пекат се в предварително нагрята
фурна на 175-180С за около 20-25 мин.до зачервяване.
Споменах, че съм оформила и няколко като "бебенца" :) За тях се разточва дълъг фитил тесто, като единият край се оформя на малка топка. Тънката част се завива и преплита.
Нежната плътност и хрупкава коричка като че се виждат и от снимката.
Опитайте...
И както всяка година няма да пропусна в коледните публикации подкрепата към една благотворителна инициатива - “Българската Коледa "- ПОДАРИ НАДЕЖДА НА ДЕТЕ В БЕДА! - SMS 1117
Дианка, поздравления за публикацията!
ОтговорИзтриванеСписанието има добър вкус :)
Чудесни кравайчета, оригинално оформени!
Прегръдка и много хубаво предколедно настроение!
Благодаря, Дани за поздравлението и се радвам, че тази идея за оформяне ти допада. Още като ги видях в руския форум, вече знаех, кога ще ги приготвя.
ОтговорИзтриванеВесели празници,
сърдечни поздрави и прегръдка, с очакване на твоите коледни предложения, Диана
Видях, някъде, че имаш публикация в Кулинарен журнал и много ми стана драго, защото много те уважавам и харесвам всичко, което публикуваш тук! Дианка и тези колачета са прелестни, както и предишните. Приготвям си ги по твоята рецепта, и се радвам, че я открих! Весели празници и още много публикации в медиите!
ОтговорИзтриванеФантастични кравайчета, с такова посрещане всеки ще стане добър полазник!
ОтговорИзтриванеПрекрасни и оригинално оформени колачета!
ОтговорИзтриванеЧестит подарък - заслужаваш!
Сърдечни поздрави!
ОтговорИзтриванеЗдравствуйте
Ваш блог привлек наше внимание качеством своих рецептов.
Мы будем счастливы, если вы его зарегистрируете на Ptitchef.com, чтобы мы могли внести его в наш список.
Ptitchef является справочником, в который входят самые лучшие кулинарные сайты интернет-сети. Многие сотни блогов уже записаны и с помощью Ptitchef рекламируют свой сайт.
Чтобы записаться на Ptitchef, зайдите на http://ru.petitchef.com/?obj=front&action=site_ajout_form или зайдите на http://ru.petitchef.com и нажмите на "Добавить ваш блог-сайт" на верхней панели.
С наилучшими пожеланиями
Винсент
Petitchef.com
Да, определено, добър избор са направили от списанието :)
ОтговорИзтриванеМного са красиви, Диди!
Поздрави и весело посрещане на празниците!
Разкошни са, Ди!
ОтговорИзтриванеМного ми харесват и снимките - много празнично настроение носят.
С пожелание за много здраве и доброта през идната година!
Прегръдки :)
Дианка, чудесни колачета си направила!
ОтговорИзтриванеС газирана напитка съм правила само баница, но ще опитам и твоите пухкави колачета :)
Благодаря ви от сърце, радвам се,че ви допада тази идея за постни колачета.
ОтговорИзтриванеPtitchef, много благодаря за добрата оценка и предоставената ми покана и възможност!
Сърдечни поздрави и пожелания за здраве, мир и любов, радост и благоденствие; много щастие, мъдрост и сбъднати мечти.
Весела, красива и вълшебна Коледа,
светли, усмихнати и благословени празници!
Дияна, благодаря за тази прекрасна рецепта, направих ги, двойна доза и всичките ми гости много ги харесаха. Ще направя пак утре за нова година, много са ефектни във форма на сърце и много добре е обяснено как точно да се направят. Единственото нещо, което промених е че ги намазах с яйце понеже ми се стори, че с олиото и водата сусамът пада при изпичането,вярно не бяха постни, но пък много красиви. Весели празници за теб и семейството ти.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви от сърце, Анонимен,
ОтговорИзтриванеблагодаря за доверието и обратната връзка, донесохте ми много радост!
Щастлива съм, че за такъв светъл празник сте избрали тази идея, и още повече, че са се харесали на вас и гостите ви, а си ги и представям яйчено златисти...
На свой ред и моите пожелания за Новата година:
Да е мирна и благословена,щедра на успехи и сбъднати мечти!Да ви донесе много здраве и прекрасни преживявания, Диана