В края на седмицата Сирна неделя се подготвяме за нейна кулминация - Сирни Заговезни.
Посветени са на християнската прошка и примирението - поклади, големите огньове и пречистващи ритуали. Сирни Заговезни е обичай разпространен в цялата страна. Наричан е с
различни имена - Сирници, Сирни поклади, сщрница, рия, запоставане,
Прошка, Неделя сиропустна и други. Празникът е подвижен и се отбелязва в
неделята, 7 седмици преди Великден и една седмица след Месни Заговезни. Заговява се, оттам идва и името на празника (от говея - постя, въздържам
се). Денят е известен още и като „Неделя на Всеопрощението“ или
просто „Прошка“, защото всеки член на семейството иска и получава прошка
от по-възрастния за изминалата година.
Трапеза има обреден характер и според обичая включва пита, баница със сирене, разрешава се и
риба, различни ястия с яйца и бяла халва с ядки. В българската народна традиция с празника се маркира границата между зимата и пролетта - възраждащата се природа. Освен класическата баница - със сирене, спанак и/или други, както и млечно-яйчни угощения, избрах да предложа банички с по-различен начин на оформление а и с различи любими варианти за плънка /не само на баници, но и пайове/, оформени като "гнезда".
Банички "гнезда"
/по идея от KUŞ YUVASI BÖREKLER/
1 опаковка кори за баница
450 гр., плътни, меки и еластични кори* -
използвах разточени и дърпани, обли, леко препечени на сач -
доверих се на фирма "БИТАС"
За топинг/намазка:
1 яйце
½ ч.ч. кисело мляко
½ ч.ч. кисело мляко
1/3 ч.ч прясно мляко
½ -1 ч.ч. олио и
масло /50:50
1 ч.л. бакпулер и ½ к.л. сода
1 ч.л. бакпулер и ½ к.л. сода
1 с.л. брашно
½ ч.л. захар
½ ч.л. захар
За намазване:
1 жълтък, заделен от плънката
семена по избор
масло за поръсване
Плънки по избор /не само от предложените/
(посоченото количество на всяка една плънка е достатъчно за цяла баница, като може да се променя на вкус)
Сирене и картофи:
1ч.ч.сирене /натрошено на едро/
2 яйца, (един
жълтък отделен)
1 картоф, сварен и наситнен
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
и останалото количество от топинга
Сирене и спанак:
1 чаена чаша
сирене
300 гр. спанак, бланширан
и нарязан
2 яйца, (един
жълтък отделен)
1 с.л. масло, по желание
сол и черен пипер на вкус
и останалото количество от топинга
Ябълки и канела:
по 1 ябълка за 4 банички
лимонов сок, захар, канела и стрити бисквити – на вкус
масло
пудра захар за поръсване
пудра захар за поръсване
1 ч.чаша = 240 мл.
Фурната се загрява на 180С.
*За оформлението на този вид банички е важно корите да са плътни - за да могат да поемат топинга, без да се разкашкат, меки и еластични - за да могат да се завият на руло. Използвах кори "БИТАС" с форма на кръг и в опаковка
с по 3 кръгли сгънати броя.
Всяка една се разрязва (1) диагонално на сектори – 6, 8 или 12. От получените триъгълници всеки два се намазват със сместа за топинга, поставят се един върху друг и оставят няколко минути да омекнат допълнително. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори, като съответно се редуцира и количеството на поставяната плънка в получените гнезда. Откъм широката част започва навиването (2), като кифличка, някъде малко сред средата. Двата края на полученото руло се загъват (3) навътре, след което върхът на триъгълника се обръща и ги покрива (4). Получава се форма на гнездо, в което се поставя по 1с.л. от предвидената плънка по избор (5).
Всяка една се разрязва (1) диагонално на сектори – 6, 8 или 12. От получените триъгълници всеки два се намазват със сместа за топинга, поставят се един върху друг и оставят няколко минути да омекнат допълнително. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори, като съответно се редуцира и количеството на поставяната плънка в получените гнезда. Откъм широката част започва навиването (2), като кифличка, някъде малко сред средата. Двата края на полученото руло се загъват (3) навътре, след което върхът на триъгълника се обръща и ги покрива (4). Получава се форма на гнездо, в което се поставя по 1с.л. от предвидената плънка по избор (5).
За банички със солена плънка:
Отгоре се поставя малко масло и рендосан кашкавал,
външните краища се намазват с смес от предвидения жълтък, 1ч.л. вода и 1ч.л.
разтопено масло/олио. Поръсват се със семена по избор. Пекат се в загрятата
фурна около30 мин., до златисто и изваждат.
За сладка плънка с ябълки
Ябълковите розички станаха много популярни при оформянето на банички в последно време. Ябълките се разполовяват, почистват и нарязват на тънки
ивици. Поръсват се с лимонов сок, захар, канела, стрити бисквити и оставят да омекнат
за около десетина минути /зависи от сорта/. Дъното на оформеното по указания начин „гнездо” се поръсва с разтопено масло, стрити бисквити, канела и захар. За по-малки банички, могат да се завият и единичен пласт кори. Отгоре се подреждат като розичка
ябълковите слайсове. Поръсват се с масло и пекат. След изваждането им могат да се поръсят с пудра захар или залеят допълнително с
карамелен сос и сервират.
Опитайте...
С чашка айрян и всичко е идеално. Как няма да е - апетитни, зачервени..., страхотно е всичко.
ОтговорИзтриванеПоздрави, Дианка!
Оригинални и толкова апетитни! Добре познато ястие в малко по-различен и празничен вид. Много ми харесаха, а и са толкова пухкави.
ОтговорИзтриванеХубав настоящ празник и безсъмнено много вкусен! :)
Много ми допада идеята ти за оформление на баничките, Диди! Ще опитам някой път, дано ми се получат такива симпатични като твоите :)
ОтговорИзтриванеИ трите варианта за плънка ми харесват. Никога не съм пробвала с картоф.
Поздрави и пожелания за хубави почивни дни!
Леле, Дианка, много вкусно изглеждат тези гнезденца, а пък са толкова красиви и ефектни! Ще ги направя обезателно, много ми харесаха. Благодаря ти за допълнителните снимки, понеже едва ли щях да се оправя без тях, кой знае какви щях да ги завъртя:) Желая ти прекрасен уикенд!
ОтговорИзтриванеМного ви благодаря,
ОтговорИзтриванеГери,
Светле,
Ели,
Кате,
радвам се, че тази по-различна идея за оформяне на банички ви допада. Естествено плънката може да бъде подбрана като съставки за пай или баница на вкус. Важно е корите да бъдат по-плътни и еластични, за да могат да се оформят по-лесно.
Сърдечни поздрави,
хубави и усмихнати мартенски дни, Диана
Прекрасни са баничките, Диана! Много апетитни, златисти, вкусни! Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасни почивни дни! :)
ОтговорИзтриванеДианка, страшно апетитни банички!
ОтговорИзтриванеИ оформени чудесно!
И аз ползвам посочените кори и съм доволна!
Прегръдка и усмивки!
Много са изкушаващи! Облизвам се аз:)
ОтговорИзтриванеЧудесна закуска ни предлагаш, Ди!
ОтговорИзтриванеВсичките варианти бих опитала с удоволствие. Майстор си на съблазняването с вкусотии :))
Приятелски прегръдки от мен :)
Страхотни банички Дианка,много красиво оформени и апетитни.Допаднаха ми и с ябъкловата плънка и соленките.Чудесно предложение за Сирни заговезни.Прекрасен уикенд ти желая Дианче!
ОтговорИзтриванеВпечатлена съм от оригиналното предложение!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за подробното описание!
Приятна вечер!
Дианка, добре че си ти-пак щях в последния момент да се сетя за този толкова хубав ден! И баничка ще направя- не толкова красива като твоята, но със същото желание!
ОтговорИзтриванеХубав уикенд!
Дианка, много апетитни предложения! Ще потърся тези кори, които си посочила.
ОтговорИзтриванеА розичките ти са неустоими.С това карамелено сосче!
Приятна събота и неделя ти пожелавам!
Чудесно отбелязваш последната седмица преди постите, Дианка!
ОтговорИзтриванеНе знам какви гнезда виждаш ти в баничките, но на мен цели рози ми се привиждат, кои от кои по-красиви и изкусителни! Ще ги направя непременно, да знаеш! И обещавам най-тържествено при това! Благодаря ти, мила!
Силно те прегръщам!
Дианче, при теб винаги откривам едни такива засукани и интересни тестени предложения! Много хубави гнезда, вкусни, нестандартни и богати на плънка. Ще се възползвам от идеята. И благодаря за споделено мнение за тези кори - за първи път ги чувам. Поздрави и усмихнат ден!
ОтговорИзтриванеДианка,удивлява ме находчивостта ти на винаги свежи и оригинални идеи и търпението,с което ги осъществяваш и заснемаш,моите адмирации!Страхотни банички,много съм впечатлена и със сигурност такова навиване виждам за първи път!Браво!
ОтговорИзтриванеХубава съботна вечер! :)
Дианка, уникални са баничките - не мога да реша солени или сладки по-ми харесват!!! Снимките са така магнетични - не мога да откъсна очи от тях!!!
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица :)
Много се радвам, че ви харесва този вид банички. Независимо от различното оформяне, обаче може да се запълни с любима плънка по избор.
ОтговорИзтриванеИ тук ще напиша, че е важно корите да не са много тънки, за да могат да поемат топинга. Може да се получи още по-добре и с друг вид кори, но аз намерих и опитах тези.
Благодаря за милите думи и коментари,
сърдечни поздрави и хубави пролетни дни, Диана
Отново много добро предложение, Диана!Красиво офомление и вкусни плънки!Снимките са прелестни!
ОтговорИзтриванеСладки или солени няма значение. От всички бих си хапнала с удоволствие :) Много апетитни и красиви.
ОтговорИзтриванеХубава седмица ти желая
Соня,
ОтговорИзтриванеnas,
много се радвам, че тази по-различна идея за оформяне ви допада. Споменах, че плънката може да бъде като за всеки пай - по избор.
Благодаря ви,
сърдечни поздрави и усмихната пролет, Диана
Страхотни предложения!
ОтговорИзтриванеВеднага се черпя с баничка със солена плънка и ти пожелавам хубав ден!:)
Сърдечна благодарност, Дари -
ОтговорИзтриванепочерпи се и да ти е сладко!
Поздрави,
слънчева и усмихната пролет, Диана