Тази златиста пита от тиквено тесто с плънка от праз, стафиди и
зърниста извара я посветих за Световния ден на хляба 16 октомври. Публикувам я
с малко закъснение, но пък сега е пикът на сезона -
изобилие от златисти тикви, свежи стръкове праз и типично есенно време…
Преди няколко години чаровната Ина подхвана серия публикации с наградата „тиквен медал” – чудесна инициатива за обединяване на сезонните
тиквени изкушения и варианти в какво може да се превърне една тиква. И аз обичам тиквата
в почти всички възможности за приготвяне:
класическа печена,
с мед и орехи; добавена в сладкиши:
ароматно напълнена с плодове, прилежно надиплена в тиквеник, в мекички сладки с
глазура или постни с джинджифил, и в неизменния вариант на крехки мъфини или
пък шоколадов браунис, маслени тиквени
курабийки или пухкави кифлички, а солена,
на салата от прясно настъргана тиква с бекон и вкусно ризото с тиква и спанак,
тиквени "кайзер" питки с
чесън, сега и пита с плънка от праз.
Идеята за тиквено тесто не е нова, споменах, че съм я
ползвала в сладък и солен вариант – тиквата присъства деликатно, без да се
натрапва, но създава фин вкус и нежен цвят. Сполучлива е и вкусовата комбинация на тиква, праз и сирене, така че смело ги обединих. А оформлението отгоре бе отдавнашното ми желание да завърша плетените питки на по аналогия с нещо като пирог, ето какво се получи:
Тесто:*
3-3 ½ чаши брашно, типово или бяло
7 гр. суха мая /1 пакет на д-р Йоткер за 500 гр. тесто/
7 гр. суха мая /1 пакет на д-р Йоткер за 500 гр. тесто/
1 яйце
1 ч.л. сол
½ ч. чаша топло мляко1 ч.л. сол
1/3 ч. чаша топла вода,
½ чаша тиквено пюре /от претрита печена тиква/
1 с.л. мед
2 с.л. зехтин
1 с.л. тиквени или други семки за поръсване
* количеството на тестото може да се намали за по-тънка пита, или да се използва част от него.
Плънка:
2 стръка праз
2 с.л. прясно мляко
2 с.л. зехтин/олио
1 яйце
200 гр. зърнеста извара /cottage cheese от Лидл*/ или натрошено сирене
¼ ч.чаша стафиди
черен пипер и сол на вкус
* този вид /cottage cheese/ извара от Лидл запазва цялостта на зрънцата сирене при печене
масло за намазване след изпичане
1 ч.чаша = 240 мл.
Технологията за приготвяне на тестото е позната: смесват се всички сухи съставки - брашно, сол, мая, и
разбъркват отделно мокрите - мляко, вода, яйце, пюре, мед и зехтин. Обединяват се и омесва меко тесто с
помощта на миксер /приспособление за тесто/. Премества се в намазнен
съд, покрива се с кухненска кърпа и поставя на топло място за втасване.
Докато втасва тестото се приготвя плънката: Стръкове
праз, по-големички,
се почистват, измиват добре и нарязват ситно. Затопля се мазнината и
към нея се поставят празените ивички. Задушава се до омекване, на умерен
огън с прясното мляко, черен пипер и сол на вкус. Оставя се да изстине и
обединява с изварата или сиренето, стафидите и разбитото яйце и
получената смес се разбърква.
След около час или повече, тестото е удвоило обема си и разделя на три части - една малка за страничен борд на питата, една по-голяма за основа и една за покриване. Ако се желае може да се оформи борд и от основата, а за по-тънка пита, може да се използва само част от тестото, а другото да се употреби за питки или друго. Подготвя се омазнена и поръсена с царевично брашно тава за печене. Малкото парче тесто се оформя на два тънки фитила, които се усукват и обточват вътрешната страна на тавата, а по-голямото разточва на кора с диаметър останалото пространство на дъното.
За горната част на питата, също се разточва кора и декорира по желание - избрах технологията за оформяне на "плитки", по новите хлебни шедьоври на Валентина Зуркан, която дава възможност питата да "диша" и се опече добре отвътре. Може да се оформи и така. Тук и още по нагледно в стъпки и с видео.
След около час или повече, тестото е удвоило обема си и разделя на три части - една малка за страничен борд на питата, една по-голяма за основа и една за покриване. Ако се желае може да се оформи борд и от основата, а за по-тънка пита, може да се използва само част от тестото, а другото да се употреби за питки или друго. Подготвя се омазнена и поръсена с царевично брашно тава за печене. Малкото парче тесто се оформя на два тънки фитила, които се усукват и обточват вътрешната страна на тавата, а по-голямото разточва на кора с диаметър останалото пространство на дъното.
Сглобената пита се намазва по желание със смес от разбито яйце, олио и малко вода, поръсва се със семена и поставя в студена фурна да се пече на 180-200С за 25-35 мин., според дебелината, до готовност и златист загар. Изважда се от фурната, намазва се с още масло, по желание и
оставя на решетка за да се охлади леко.
Бучка бяло саламурено сирене си пасва чудесно и може да превърне питата с праз в леко ястие.
Опитайте:
Аз нямам вече очи, Диди, те са върху питката ти... :)
ОтговорИзтриванеЧудесна е и така златиста се е получила, браво, майстор си ти!
Сърдечни поздрави с пожелания за усмихната вечер! :)
Вълшебница си, Дианка!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и много усмивки!
This looks amazing, and I have ti try it.
ОтговорИзтриванеДианка, оформянето, ах оформянето, очите ми останаха в тази питка!!!Плънката е интересна, със сигурност е била много вкусна питка! Невероятна си, мила, талант и майстор с тестото и не само! Прегръщам те!
ОтговорИзтриване* Дианка дали при теб не съм гледала онези пеперудени питки, когато ги публикувах се разтършувах в блога ти, но не ги открих, а защо си мисля, че при теб имаше нещо?
ОтговорИзтриванеМного красиво оформление,Дианка!
ОтговорИзтриванеСигурна съм ,че и на вкус е чудесна!
Успя да ме вдъхновиш и ще пробвам.
Съдечни поздрави и приятен ден!
Дианка,направо се прехласнах по майсторството ти,което е наистина висока класа!Съвършено оформление,като рисунка е станала питката,а също така тиквата придава невероятно красив цвят на печивото!Видях и другите питки и хлебчета с плетениците,невероятно красиви и изпипани,моите поздравления!
ОтговорИзтриванеПрегръдка и хубав ден!
Страхотна пита,Дианче!Много красиво оформена,изящна и апетитна.Не съм се престрашила да опитам тиквено тесто,от съмнения,че тиквата ще се натрапи прекалено вкусово,но след тази красота и съчетание на аромати,ще опитам.Поздрави и хубав ден ти желая!
ОтговорИзтриванеДианка, правила съм ястие с праз и тиква и ми харесва комбинацията, а когато добавим и тесто + сирене става още по-вкусно, сигурна съм. Имам у дома тиква и от точно това сирене на Лидл, само праз ми липсва да приготвя питата, Струва ми се няма да се забавя скоро в направата и, но ако следиш форума на "Гответе с мен" отчета ми сигурно ще е поне с месец закъснение.
ОтговорИзтриванеНевероятно красива, остави ме без думи, Диана! не съмнявам, че и вкусът не и отстъпва. Сърдечни поздрави с пожелания за прекрасен край на седмицата! :)
ОтговорИзтриванеДианка, питите ти винаги са разкош и галят очите ( убедена съм не само тях). Разкошни снимки!
ОтговорИзтриванеНяма по-велик от хляба!
Дианка, невероятно предложение - с палитра от вкусове и перфектен вид! Хубав петък!
ОтговорИзтриванеВеликолепна пита !
ОтговорИзтриванеПрекрасна комбинация от харесвани от мен продукти :)
Оформлението е повече от перфектно
Специални адмирации и поздрави :)
Невероятно красива пита, Дианка!
ОтговорИзтриванеСигурна съм, че и не по-малко вкусна и пухкава е, поредно голямо "браво" за тази красота, която си създала!
Поздрави и хубави почивни дни!
Усмихнахте ме,момичета -
ОтговорИзтриванеблагодаря ви от сърце за одобрителните коментари:
Гери,
Дани,
Кате,:)
Zorica,
Мира,
Роси,
Таня,
Веси,
Ева,
Мъхче,
Иглика,
Виктория,
Пепи,
Много се радвам, че този вариант на празена пита с тиквен нюанс ви допада.
На свой ред ви желая една
усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана
Какъв загар златист, какъв презентационен колорит, каква разкошотия само...
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея и реализация, Ди! Моите бурни аплодисменти за уменията ти и любовта, която вграждаш във всичко, което правиш! Приятелски прегръдки и слънчеви усмивки :)
Аааа, от теб започна идеята, Инче, още преди години:)
ОтговорИзтриванеМного се радвам, че ти допада, а и твоята висока оценка, и мили думи ме радват особено много.
Благодаря ти от сърце,голяма прегръдка за теб,
успешна, усмихната и вдъхновена нова седмица, Диана