сряда, 6 ноември 2013 г.

„Мраморни” кексчета с нишесте



И докато съм на вълна кексчета още една идея – кексчета с комбинация на лимонов и какаов аромат и пъстър "мраморен" ефект. Част от брашното е заменено с нишесте, което прави тестото по-въздушно, предпазвайки го от прекомерна влажност. Лимоновият нюанс може да се смени с портокалов, като добави портокалова кора, ванилов или друг, мислех си за бананов…. И разбира се, може да се изпече всичко заедно като един голям кекс, с увеличаване на времето за печене. Те са по подобие на един друг мраморен кекс, но с шоколад и портокал, за да се получат класическите жълто - кафяви окраски. 
Много вкусни и нежни, с по-различна текстура, заради нишестето, особено веднага след охлаждане, по-късно ми се сториха леко суховати и гарнирах с крем.


„Мраморни” какаово - лимонови кексчета с нишесте


Продукти за 10-12 бр.
150 гр. масло /120 масло и 2 с.л. олио/
2/3 ч.чаша захар /150 гр./
3 яйца*
1 ч.чаша брашно, пресято
2/3 ч.чаша нишесте /75 гр./ с лимонов аромат
1 ½  ч.л. бакпулвер
1 щ. сол
75 мл. течна сметана / кисело мляко
1-2 с.л. какао
1 ч.л. лимонова кора
1 капсула лимонова  есенция

1 ч.чаша =240 мл.

* в оригиналната рецепта дозата е за 4 яйца и пропорционално  увеличение на продуктите

Начин на приготвяне в стъпки:  Шоколадно-лимонныемраморные кексы/
Фурната се загрява на 175-180С.
Смесват се и пресяват сухите съставки: брашното с нишестето, солта, и бакпулвера. Маслото, на стайна температура, се разбива със захарта до кремообразност. Добавят се яйцата едно по едно, след пълното поемане на всяко.Следва по етапно добавяне брашнената смес и сметана (сметана, брашно, сметана, брашно), до получаване на гъста кейкова смес. Разделя се на половина и едната овкусява с лимоновата кора и есенция, а другата - с какао.
Пълнят се формички са кексчета/мъфини, като се редуват двете смеси.
Пекат се около 20-25 минути, до проба за суха клечка. и изваждат се от фомите след леко охлаждане.  



За гарниране с крем може да се използват с различен вкус и състав, 
маслен, шоколадов или само сметана.


Ето и вътрешния "мраморен ефект".


Опитайте....


10 коментара:

  1. Диди, ще си открадна едничко, да знаеш. Само не знам дали ще успея да го хапна, много са красиви! :)
    Поздрави и усмихнат ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  2. Какво му трябва на човек?
    Чаша ароматно кафе, вкусни кексчета и верен приятел :)
    Прегръдка, Дианка!

    ОтговорИзтриване
  3. Колко са красиви! Аз още не съм правила мраморен кейк или кексчета, все се каня:). Твоите са направо приказка! Ефекта е Уау, а гарнирани с кремчето са просто вълшебни! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Прекрасни са, Дианка. Хубава идея ми даваш :)

    ОтговорИзтриване
  5. Чудесни кексчета, Дианка!
    Със сигурност ще ги опитаме :) знаеш, че много харесваме мъфини у дома.
    Хубава празнична вечер на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Много сладурски кексчета и невероятни снимки както винаги! Поздраши Дианка!

    ОтговорИзтриване
  7. Много ви благодаря и много ми е драго, че ви харесват:
    Гери,
    Federica,
    Дани,
    Кате,
    Илианка,
    Пепи,
    Дианка,
    Ще се радвам да ги опитате и вие,
    поздрави, хубав и успешна нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  8. Много красиви и нашарени мраморни кексчета. От снимката си личи колко са пухкави, а несъмнено и вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря, Дари,
    есента е любим сезон, а и цветовете се получиха някак подходящо пъстри.
    Радвам се, че ти харесват,
    хубав, слънчев и усмихнат ден, Диана

    ОтговорИзтриване