Катаеф /Qatayef, Katayef/ са една от много сладости на мюсюлманския свят и популярен вид палачинки в арабските страни - Египет, Сирия,
Ливан. Най–често се приготвят по време
на поста Рамадан/Рамазан/, но не само. Обикновено са във вариант
десерт с сладък пълнеж /като на Мира/ – крем, орехи,
ябълки, сметана, но има алтернативи. Аз ги харесах
не традиционни, а с гъби, праз лук, твърдо и меко сирене. Формата също може да бъде
различна, но аз предпочетох триъгълна. Рецептата е като за блини или
катми с мая, без яйца, но в тестото има
и бакпулвер. Приготвят се лесно, с една особеност на изпържването – на сух
тиган, без мазнина и само от едната страна. След напълване и затваряне се
запичат допълнително във фурна. Изглежда по-сложно за обяснение, но е лесно за
изпълнение.
Взаимствах идеята от традициите на руската "масленица" и началото на седмицата "Сирни заговезни". Повечето рецепти са онагледени в стъпки със снимки и обяснение, има
и някои видео клипчета, и въпреки притесненията ми, се слепиха добре, изпекоха
и получиха чудесен вкус. Определено ще има и втора версия, на плънка, може би и друго оформление...
Арабски палачинки Катаеф
Продукти за десет палачинки/блини с диаметър около 10
см. , или 15-ина по- малки
½ ч. чаша вода, топла
1 ч.л. суха мая
1 с.л. захар
1 ч.чаша брашно*
1 ч.л. бакпулвер
1 ч.л. сол
1 ч.чаша прясно мляко, топло
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта пропорциите са: брашно 155 гр., мляко 250 мл., вода 125 мл.
За плънката:
200 - 300 гр. пресни гъби, използвах консервирани
1 бр лук, използвах праз
1 бр лук, използвах праз
2-3 с.л. зехтин/ олио
100 гр. твърдо сирене, кашкавал
100 гр. твърдо сирене, кашкавал
50 гр. меко сирене с благородна плесен, по
желание
сол, черен пипер,
мащерка или магданоз
Рецепта в снимки на етапи и видео клип:
Първо се подготвя сместа за палачинките/блините: В купа
се смесват топличката, но не гореща вода, захарта и сухата мая, оставя се да престои за десетина минути. Към
тях се налива топлото, но не горещо мляко, смесените брашно с бакпулвер и солта.
Разбърква се до хомогенност и оставя за още 20-30 мин., /при мен престояха около час, сместа се бе
уплътнила повече от консистенцията на боза и добавих още малко вода, но гъстотата трябва да е по-стегната от обикновените палачинки/.
Подготвя се плънката:
Зеленчуците се почистват и нарязват на едрина по желание, аз избрах по-ситно нарязан праз и по-едри гъби. В затоплен зехтин или олио се поставят нарязаните гъби и след тяхното запържване – нарязан праз лук. Използвах консервирани гъби и размених последователността. Готвенето продължава до изпаряване на отделената вода от зеленчуците, след което се овкусява с магданоз, мащерка, сол и черен пипер. Отстранява се от котлона и оставя да се охлади напълно. Плънката не трябва да е водниста!
Рендосва се твърдото сирене или кашкавал, а мекото, се нарязва на малки парченца.
Зеленчуците се почистват и нарязват на едрина по желание, аз избрах по-ситно нарязан праз и по-едри гъби. В затоплен зехтин или олио се поставят нарязаните гъби и след тяхното запържване – нарязан праз лук. Използвах консервирани гъби и размених последователността. Готвенето продължава до изпаряване на отделената вода от зеленчуците, след което се овкусява с магданоз, мащерка, сол и черен пипер. Отстранява се от котлона и оставя да се охлади напълно. Плънката не трябва да е водниста!
Рендосва се твърдото сирене или кашкавал, а мекото, се нарязва на малки парченца.
Приготвят се палачинките:
Рецепта в снимки на етапи и видео клип:
Рецепта в снимки на етапи и видео клип:
Загрява се тиган с незалепващо покритие и равно дъно,
/най-добре предназначен за палачинки/. Важно е да не се омаслява повърхността.
Следва изливане на избраното количество смес, с консистенция на боза точно в
центъра на тигана и последващо равномерно разливане. Сместа не е много рядка и
кръглата форма лесно се постига и
запазва. Печенето на блините/палачинките е на умерен огън, до момента когато
горната повърхност им се изсуши и покрие с малки дупчици.
Желателно е да не се препържват, защото ще имат допълнителна термична обработка
във фурната. Пекат се само от едната страна след което подреждат една до друга
да се охладят, използвах ал. фолио върху поднос/ След тяхното изстиване може да
се припокриват, но още топли има вероятност да се залепят една към друга.
В центъра на палачинката
се слага по една супена
лъжица гъбен пълнеж, чаена
лъжичка настъргано сирене или
кашкавал и по парченце меко, разтопяемо сирене.
От двете страни на палачинката ръбовете се притискат плътно и
здраво почти до средата, а след това към тях се прилепя и третата страна. Имах идея да оставя малко сурова
сместа като „лепило”, но се прилепят
перфектно, освен ако не са прекалено пресушени в тигана.
Подреждат се в тава, покрита с хартия за печене и пекат в гореща фурна при 175 -180°С в продължение на 10 минути, за да се разтопи сиренето.
Сервират се топли, с гарнитура по избор –
свежа салата или някакъв млечен дип.
Подреждането може да бъде различно.
Разрязани и цели.
Lovely Presentation. beautiful clicks.
ОтговорИзтриванеДианка,доста си се потрудила върху тези палачинки,но си е струвало.Изглеждат фантастично...
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица!
Каква красота, Диана! Едни така геометрично правилни палачинки - съвършени направо!
ОтговорИзтриванеНевероятна идея и изпълнение! Както винаги на професионално ниво! Прекрасна рецепта и снимки, които ме изкушават и аз да опитам. Сърдечни поздрави, Дианче!
ОтговорИзтриванеДианка, станали са невероятно красиви и апетитни! Хубава седмица!
ОтговорИзтриванеДианка,
ОтговорИзтриванеНа това му казвам аз мечтано начало на Сирната седмица,фантастична презентация! Поздрави и хубава седмица!
Красиви и много ефектни! А ти си ги направила перфектни! Не бях чувала и виждала такива палачинки!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Дианка!
Диди, не просто перфектни, изящни са... Браво, изключително вкусно и толкова красиво поднесено... Както си го можеш, разбира се. :)
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави! :)
Прекрасни са станали,Дианка!
ОтговорИзтриванеИзпипани до съвършенство!
Поздрави и усмихнат ден!
Страхотна рецепта! БРАВО!
ОтговорИзтриванеСлучайно попадам на тези арабски палачинки и веднага ще ги направя.
Поздрави!
Фантастични са!
ОтговорИзтриванеИ как си подредила и поднесла, Дианка :)
Сърдечни поздрави, прегръдка и усмихната седмица!
Много интересна рецепта, не бях чувала за тези палачинки Катаеф! Не знам дали, обаче, оригиналните са така перфектни! Как успя да им придадеш толкова правилна геометрична форма?! Шашна ме направо! И гладко опечени...направо съвършени! Поздравления, Ди!!!
ОтговорИзтриванеУсмивка от мен :)
Аз съм голям фен на вегетарианските рецепти и тази направо ме вдъхнови да приготвя и аз нещо вкусно !!! Прегръдки Иви :)))
ОтговорИзтриванеОригинално, ефектно и красиво!
ОтговорИзтриванеИ какво винаги - поднесени с много естетика!
Поздравления Диана!
Когато говорим за красота, знам, че винаги ще я намеря тук. Изглеждат прекрасно, Дианка!
ОтговорИзтриванеДианче, страхотно представяне на рецептата, поздравления! Толкова реални и апетитни снимки, че все едно са пред мен. Нямам търпение да ги опитам :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмихнат ден!
Еха, Дианка, страхотни са! За пръв път ги виждам, но силно съм впечатлена! Колко красиво си ги оформила, не знам аз дали бих успяла така, но съм сигурна, че пък вкуса ще го доближа до тези:). Страхотна си, предложенията ти винаги са впечатляващи! Прегръдки!
ОтговорИзтриванеДианка,отново нещо интересно и ново откривам при теб и все така поднесено в твоя стил-перфектно,красиво,подредено,съчетани в унисон цветове и вкусове!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица!
Много ми хареса тази рецепта, сташно ме вдъхнови и задължително ще опитам палачинките по този начин. Много красиво презентирани! Браво :)
ОтговорИзтриванеЕеее ... еее ... еее !!! не може да е истина! Страхотно е това!
ОтговорИзтриванеЕх, че ме зарадвахте момичета, много съм щастлива, че ви допадна тази идея за разнообразяване на класическите палачинки, блини и други в подобен стил. Благодаря ви:
ОтговорИзтриванеSandhya Khattri, thanks a lot
Живка,
Марта,
Люси,
Траяна,
Иглика,
Бети,
Гери,
Мира,
Анонимен,
Дани,
Тики,
Иви,
Тили,
Мъхче,
Снежи,
Кате,
Роси,
Таня,
Йоли,
При цялото ми съмнение за залепването, тестото успя да прилепне много добре, а пълнежът е въпрос на вкус. Само не препичайте на тигана, за да не се пресушат , а и ще се пекат на фурна допълнително, за да не изгорят.
Сърдечни поздрави, хубав и усмихнат ден, Диана
За това, което си показала, ми идва наум само една дума - съвършенство! Благодаря за удоволствието! Поздрави!
ОтговорИзтриванеДианка, Дианка, отново си много оригинална и стилна. Снимките са вкусни и подканящи! Беше ми любопитно да прочета за Катаеф. Много интересна текстура имат. Поздравления за представянето!!
ОтговорИзтриванеПерфектни са, Дианка! Като тебе! Браво! Знаеш ли, не си падам много по източна кухня, малко са ястията им, които ме впечатляват и бих опитала, а тези палачинки ми приковаха погледа. Определено някой ден ще се правят! Невероятни снимки!
ОтговорИзтриванеВедър, слънчев и щастлив уикенд ти желая! Поздрави!
Благодаря за споделената рецепта и хубавото описание, Дианче! Направих ги и много ми харесаха, както и очаквах!
ОтговорИзтриване