Без много уводни думи, докато се пекат козунаците едно предложение за козуначени "панделки". Харесах идеята за "панделките" като по-различно оформление на познатите венчета, кифлички и други дребни козуначени лакомства, неизменна част от празничната трапеза. Великденско, тестото е тежко и маслено, козуначено, но опитвах и с обикновено. Избрах една рецепта за бриош кроасани Croissant brioché au nutella с малка особеност в технология на приготвяне, ако може да се нарече така, е лесна и бърза, а резултатът - ето го:
Козуначени "панделки"
Продукти* за около две дузини, според големината
Закваска:
1 с.л. брашно, заоблена
80 мл. топло мляко
7 гр. мая на д-р Йоткер
Тесто:
2 ½ ч.чаша брашно
1/3 ч.чаша кристална фина захар
80 гр. меко масло
2 големи яйца
¼
ч.л. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
1 ч.л. лимонови и портокалови корички д-р Йоткер
1 ванилова захар д-р Йоткер
За намазване:
1жълтък 1 с.л. мляко
нутела за пълнеж на кифлички; семена или ядки за поръсване
1 ч.чаша =240 мл.
* в оригиналната рецепта количеството на захарта е по-малко, и ароматите са добавени от мен.
Първо се подготвя маята - смесват се брашното, сухата мая и млякото, оставя се да "шупне" за около 15 мин.
Междувременно се подготвя тестото: в купа се смесват брашното със солта и захарта. Добавя се маслото и яйцето, след което се разбърка до получаване на гладко и стегнато тесто. Омесва се за около 10- минути. Към оформеното тесто се добавя вече шупналата мая и месенето продължава още 5 минути. Тестото се прехвърля в омазнена чиста купа и оставя да втасва до двойно увеличаване на обема /аз използвах възможността да го оставя за нощ в хладилник/
Втасалото тесто, а ако е било в хладилник се оставя за около 1/2 час да отпусне на стайна температура, се разточва на кора с дебелина около 3-5 мм - по- тънка за панделки и по-дебела за кифлички. Начинът на оформление на кифлички е добре познат и описан нагледно в рецептата, а аз ще покажа приготвянето на "панделките". Използвам и прикачвам снимката в оригинал:
Прехвърлят се в тава, покрита с хартия за
печене и оставят отново двойно да увеличат обема си. Смесват се яйченият жълтък с супена лъжица мляко и с тази смес се намазва повърхността им.Може да се поръсят със семена или ядки.
Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса в
продължение на 15- 20 минути.
Светли и благословени Великденски празници!
И моята рецепта за великденски козунак:)
Опитайте...
Хубави празнични дни на теб и семейството ти, Дианка :)
ОтговорИзтриванеПанделките са истински бижута!
Всичко е прекрасно и вкусно !
ОтговорИзтриванеВесели Великденски празници !
Диди, толкова красиви и изкусителни панделки! Чудесно си ги завъртяла и със сигурност ще подсладят естетически трапезата утре. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки!
Като истински са, Дианка! Апетитни и красиви! Весели и светли празници!
ОтговорИзтриване...за сутрешна закуска със сладко от бели череши :)
ОтговорИзтриванеЧудесни са, Дианка :) По което и време на деня да ги похапва човек.
Хубави и светли празнични дни пожелавам на теб и семейството ти!
Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания:
ОтговорИзтриванеЗори,
Дария,
Гери,
Траянче,
Пепи,
радвам, се тази идея за козуначени панделки ви допада.
Обичан и дългоочакван празник, на празниците -
Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана
Много са красиви, Дианка, толкова празничност носят, а представям си ги на трапезата... Светло посрещане на Великден!
ОтговорИзтриванеНевероятна идея, снимки и изпълнение, Диана! Светли празници ти пожелавам! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Кате, Ева,
ОтговорИзтриванерадвам се че ви харесват, а и са много бързи и лесни.
Сърдечни поздрави,
светли, усмихнати и благословени Великденски празници, Диана
Чудесна идея за празничната трапеза! :) Много ми харесват, Дани, и както винаги много стилни и красиви снимки! :)
ОтговорИзтриванеСветъл и щастлив празник!
Много красиви и нежни! Светли и усмихнати празнични дни, Диани!
ОтговорИзтриванеПрекрасна идея! Толкова са красиви и впечатляващи тези сладки панделки! Ще се възползвам от това предложение, за да направя питчици :)
ОтговорИзтриванеЧестити Светли празници, Дианка! Поздрави!
Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания
ОтговорИзтриванеи много се радвам, че тази идея за козуначени панделки ви допада.
Светле,
Катя,
Албена,
Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана