събота, 19 април 2014 г.

Козуначени "панделки"

Без много уводни думи, докато се пекат козунаците едно предложение за козуначени "панделки". Харесах идеята за "панделките" като по-различно оформление на познатите венчета, кифлички и други дребни козуначени лакомства, неизменна част от празничната трапеза. Великденско, тестото е тежко и маслено, козуначено, но опитвах и с обикновено. Избрах една рецепта за бриош кроасани Croissant brioché au nutella с малка особеност в технология на приготвяне, ако може да се нарече така, е лесна и бърза, а резултатът - ето го:


Козуначени "панделки"



Продукти* за около две дузини, според големината
 Закваска:
1 с.л. брашно, заоблена
80 мл. топло мляко
7 гр. мая на д-р Йоткер
Тесто:

2 ½ ч.чаша брашно
1/3 ч.чаша кристална фина захар
80 гр. меко масло
2 големи яйца 
¼ ч.л. сол
1 ч.л. портокалов ликьор
1 ч.л. лимонови и портокалови корички д-р Йоткер
1 ванилова захар д-р Йоткер

За намазване:
1жълтък  1 с.л. мляко 
нутела за пълнеж на кифлички; семена или ядки за поръсване


1 ч.чаша =240 мл.

* в  оригиналната рецепта количеството на захарта е по-малко, и ароматите са добавени от мен.


 Първо се подготвя маята - смесват се брашното, сухата мая и млякото, оставя се да "шупне" за около 15 мин.
Междувременно се подготвя тестото:  в купа се смесват брашното със солта и захарта. Добавя се маслото и  яйцето, след което се разбърка до получаване на гладко и стегнато тесто. Омесва се за около 10- минути. Към оформеното тесто се добавя вече шупналата мая и месенето продължава още 5 минути. Тестото се прехвърля в омазнена чиста купа и оставя да втасва до двойно увеличаване на обема /аз използвах възможността да го оставя за нощ в хладилник/ 

Втасалото тесто, а ако е било в хладилник се оставя за около 1/2 час да отпусне на стайна температура, се разточва на кора с дебелина около 3-5 мм - по- тънка за панделки и по-дебела за кифлички. Начинът на оформление на кифлички е добре познат и описан нагледно в рецептата, а аз ще покажа приготвянето на "панделките". Използвам и прикачвам снимката в оригинал:


Прехвърлят се в тава, покрита с хартия за печене и оставят отново двойно да увеличат обема си. Смесват се яйченият жълтък с супена лъжица мляко и с тази смес се намазва повърхността им.Може да се поръсят със семена или ядки.


Пекат се в предварително загрята фурна на 180 градуса в продължение на 15- 20 минути. 


Могат да се похапват топли и студени.


Чудесни за и сутрешна закуска.


Светли и благословени Великденски празници!

И моята рецепта за великденски козунак:)
Опитайте...

13 коментара:

  1. Хубави празнични дни на теб и семейството ти, Дианка :)
    Панделките са истински бижута!

    ОтговорИзтриване
  2. Всичко е прекрасно и вкусно !
    Весели Великденски празници !

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, толкова красиви и изкусителни панделки! Чудесно си ги завъртяла и със сигурност ще подсладят естетически трапезата утре. :)
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  4. Като истински са, Дианка! Апетитни и красиви! Весели и светли празници!

    ОтговорИзтриване
  5. ...за сутрешна закуска със сладко от бели череши :)
    Чудесни са, Дианка :) По което и време на деня да ги похапва човек.
    Хубави и светли празнични дни пожелавам на теб и семейството ти!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания:
    Зори,
    Дария,
    Гери,
    Траянче,
    Пепи,
    радвам, се тази идея за козуначени панделки ви допада.
    Обичан и дългоочакван празник, на празниците -
    Неделята, наречена с най-краткото име - Великден.
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  7. Много са красиви, Дианка, толкова празничност носят, а представям си ги на трапезата... Светло посрещане на Великден!

    ОтговорИзтриване
  8. Невероятна идея, снимки и изпълнение, Диана! Светли празници ти пожелавам! :)

    ОтговорИзтриване
  9. Благодаря ви, Кате, Ева,
    радвам се че ви харесват, а и са много бързи и лесни.
    Сърдечни поздрави,
    светли, усмихнати и благословени Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. Чудесна идея за празничната трапеза! :) Много ми харесват, Дани, и както винаги много стилни и красиви снимки! :)
    Светъл и щастлив празник!

    ОтговорИзтриване
  11. Много красиви и нежни! Светли и усмихнати празнични дни, Диани!

    ОтговорИзтриване
  12. Прекрасна идея! Толкова са красиви и впечатляващи тези сладки панделки! Ще се възползвам от това предложение, за да направя питчици :)
    Честити Светли празници, Дианка! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Благодаря ви от сърце за чудесните пожелания
    и много се радвам, че тази идея за козуначени панделки ви допада.
    Светле,
    Катя,
    Албена,
    Светли, благословени и усмихнати Великденски празници, Диана

    ОтговорИзтриване