вторник, 7 май 2013 г.

Великденски козунак

В третия ден на Великден от Светлата седмица и при впечатляващото разнообразие, изобилие и пищност в кулинарните блогове, избрах да покажа още една идея и рецепта за козунак. От различните варианти на сплитане мой фаворит е четворният - в права плитка и в кръгла форма. Като неизменна част от празничната трапеза,
Великденският козунак не e просто сладкиш – той е особен обреден хляб.
В него се замесват и много надежди –
на пролетта, на възраждащия се нов живот, на промяна и любов.
Казват, че такъв светъл хляб се замесва с чисти ръце и душа, с прекръстване и усмивка.
Хлябът не се режел, а се разчупва, защото се смята, че той има душа.
Чела съм, че може да се помолиш и пожелаеш нещо, 
като част от чудото на Възкресението!


В народната ни традиция на Велики четвъртък се подготвя маята, в късните часове на Велики петък или преди изгрев слънце на Страстната събота, се месят великденските обредни хлябове и козунаци. Те се приготвяли с мазнина и се мажели с жълтък. С Великденските хлябове хората изразявали почитта си към Спасителя. В миналото великденските хлябове се освещавали в църква, три дни не се вдигали от масата, а трохите не се изхвърляли. Има различни по форма и предназначение Великденски хлябове - кръгли, продълговати, краваи, за кумове, кръстници, семейството, украсяват се с плетеници, като в средата им се слага червено яйце. В България по традиция се замесват в четвъртъка преди Великден, в Гърция - в петък и др. Една от тези пити се прави сладка и това е великденският козунак. За първи път козунак се приготвя през 17век във Франция.

Преди години правех козунаци  и пак козунаци с едно лесно за приготвяне тесто, близко до т. нар. “универсално хладилно”, което позволява да се използва в рамките на няколко дни (като се съхранява в хладилник). Наричах го “мързелив козунак”, защото се замесва с лесно, с миксер, прави се на два пъти – замесва се вечерта и се пече на другия ден, наличието на прясна мая, кисело мляко и сода, гарантират втасване и правят козунака след изпичане по-мек и сочен, дори и на следващи дни. Сега предлагам едно друго изпълнение на великденски козунак.
 

Великденски козунак


Всички продукти са със стайна температура
Продукти:

за 2бр. малки  или 1 по- голям  /тортена форма/
½ ч.чаша пр. мляко
20 гр. прясна мая
3 -3 ¼ ч.чаши брашно
½ ч.чаша захар
1 ч.л. мед
¼ ч.л. сол
½  ч.чаша мазнина /смес от масло и олио 50:50/
2 яйца, или 1 яйце и 1 белтък
1 с.л.сметана /гъсто кисело мляко
½ к.л.сода за хляб
1 ч.л. коняк
аромати за тестото: ванилия, ром, лимон и портокал-на сок и кори,
Аромати и добавки при оформяне - локум, напоени в ром стафиди и червени боровинки, смлени ядки, кандирани корички от цитруси, шоколадови капки, кристална захар, ядки, ванилия.
1 ч.чаша = 240 мл.

Приготвяне:
Маята втасва до бухване и образуване на "шапчица" с малко вода или прясното мляко, 1ч.л. захар и 1 с.л. брашно - консистенция на кашичка. Яйцата, заедно със захарта се затоплят на водна баня, до стопяване на захарта и леко загряване на сместа /препоръка от предаване на Иван Звездев/. Затопля се, до стопяване сместа от масло и олио, както и млякото - всички съставки е желателно да бъдат затоплени! След смесване на продуктите се оставят около 15 мин., следва омесване с миксер или на ръка, до оформяне на топка и отделяне от съда. тестото се поставя в съд на топло място, покрива се и оставя да  втасва - около 1-1,5 часа, според големината, до увеличаване и характерната влакнеста структура. Пак по негова препоръка - в затворена, студен фурна /аз използвам обема в МВ/. Може да се приложи и така нар. двойно втасване - изкарване въздуха от втасалото тесто с намачкване и отново изкачване за втасване. От втасалото тесто след изваждането и се оформят (късат) фитили за козунаци или се оформят като рула, които се оставят 10-на мин., да отпуснат. Могат да се напълнят с плънки по желание, или да се усукат с в противоположни посоки, след което се сплитат. Вече споменах, че любими са ми четворните  "плетки" в плитка и кръг:


* 4 фитила, в плитка, по схемата: последователно се преплита винаги най-дясно стоящият фитил, върху един, под един, върху един фитил. Краищата се подгъват.


* 4 фитила в кръг - видео и схема

 

Мислех да прикача и правените с 6 фитила плитка по схемата,
както 6 фитила в кръг: видео и схема,
но за тях някой друг път, за да не се утежнява допълнително публикацията.
Един лесен и често използван вариант, не само по Великден е оформянето
на кифлички и/или венчета, но и за тях ще пиша отделно.


Поставят се в съдове, застлани с хартия за печене и заемащи не –повече от 2/3 от обема. Изчакват се отново да втасат до двойно увеличение на обема - 45-60 мин., може и повече, според големината. Намазва се повърхността им разбит белтък /жълтък с 1 сл. вода, поръсват с едра захар, мак /сусам/ бадеми. Пекат се в предварително нагрята на 180-200°C фурна за около 5 минути и след това на 150-160° около 35 минути или на средна 175С.
Ако се зачервят повече, / а ние ги харесваме така:)/, се покриват с хартия за печене. Във фурната се слага и малък съд с вода, да се изпарява по време на печенето и да овлажнява.
Изваждат се, горещи могат да се намажат с още масло и оставят да охладят леко 5-10 минути, след което се вадят от формата за окончателното им изстине върху решетка или скара.


Все пак - разчупени,


 или разрязани, въпрос на избор:)


И може би от вричането или пречистената енергия на ръцете, 
винаги очаквам да станат чудесни.


Светли и благословени Великденски празници!

Още великденски идеи

21 коментара:

traiana каза...

Разкошни са станали, Дани!

Dani каза...

Дианка, чудесна публикация!
От вълшебството на ръцете ти наистина
се случват чудеса!
Пожелавам ти ги и в живота :нещо много желано да се осъществи!
Прегръдка с морски аромат!

Gergana Lazarova каза...

Диди, чудни са ти козунаците! Ама си им изваяла направо душичките, изглеждат прекрасно.
Лека вечер!

Анонимен каза...

Както винаги чудесни снимки и представяне, но защо чак сега рецептата!! Ще трябва догодина да се пробва?Поздрави! Яна

di_ani каза...

Светли и благословени Великденски празници, момичета!
Траяна,
Дани,
Гери,
Яна,
Благодаря за вниманието и коментарите,
убедена съм, че домашно приготвените козунаци, дори и не с най-добрия вид, имат своя сила и въздействие.Така и реших да представя и моите...:)
Сърдечни поздрави и усмихнати майски дни, Диана

Екатерина каза...

Дианка, този кръглият ме изуми с 4 фитила! Много е красив! Наистина домашните козунаци са най-вкусни, независимо как ще изглеждат, защото понякога не ми се получават перфектни на форма, но пък на вкус са страхотни. Твоите са прелестни! Комплименти!

Черпак с мерак каза...

Дианче ,невероятни козунаци си направила пък за снимките ти си знаеш мила ,че са перфектни!
Поздрави и прекрасен след обяд!

Eva Toneva каза...

Невероятни козунаци си приготвила, Диана! Кой от кой по-красив и толкова апетитен, че ми се прииска да си отчупя парче. Аплодисменти за майсторските умения и красиви презентации! :)

Йоланта Делибозова каза...

Светли празници на цялото ти семейство,Диди.Бог да ви пази,бъдете здрави!Страхотен козунак.

pep-4o каза...

И са ти станали чудесни, Дианка!
Както винаги! Прекрасни козунаци, а кръглия е с много хубаво уплетка.
Поздрави сърдечни и хубави, слънчеви и с много усмивки майски дни!

Иглика каза...

Разкошни козунаци, Дианка, поздравления, кой от кой по-хубав и фотогеничен!

tillia каза...

Диана, разкошни са! Меки, пухкави, както казваме по нашия край - "душичка"! :)
Сърдечни поздрави!

Ани каза...

Дианка, майсторица си! Какви красоти само си показала, чак ме засрами :))
Честито рождество! Бъдете здрави!

Ваня Димитрова каза...

Наистина си се постарала доста ,и резултата е на лице и си напълно права в силата на магията на домашно приготвените вкусотиики.
Едно голямо браво

di_ani каза...

Ех, че сте мили, момичета!
При цялото изобилие от рецепти и майсторско изпълнени предложения за козунаци, високо оценявам вашите позитивни коментари и похвали.
Вече споменах, че четворният сплит ми е любим, правя и с шест фитила, но тази оплетка като че ми е слабост.
Радвам, се че споделяте идеята за особената сила и вкус на домашно приготвените празнични печива, макар и да не са перфектно изпълнени...Усещането е различно:)
Кате,
Зиче,
Ева,
Йоли,
Пепи,
Иглика,
Тилия,
Ани,
Ваня,
Благодаря ви от сърце,
Светли и благословени Великденски празници,
слънчеви и с много усмивки майски дни, Диана

Снежанка Драгомирова-Elti каза...

Дианче, от миналата година все още не съм ти благодарила за тази рецепта, но макар и със закъснение, днес казвам Благодаря! Много сполучлив се получи козунака, много вкусен и с така мечтаните конци. Сърдечни поздрави! Весел и цветен Великден!

di_ani каза...

Ех, че празнична изненада, Снежи,
много ти благодаря за доверието, милите думи и най-вече -
за одобрителния резултат - зная, колко важно е за празника!
Благодаря ти, от сърце -
Честото възкресение Христово,
здраве, любов и благоденствие, светли, мирни и щастливи дни, Диана

Mariana G каза...

Христос Воскресе!
Мило Дианче, благодаря ти за хубавата рецепта! :) От това тесто направих кифлички, с пълнеж от шоколад и шипков мармалад, станаха прекрасни! Ще повторя тия дни, че ги извикаха на "бис" :)
Много ти благодаря и за съветите по козунакотворене!!!

Светъл празник! Прегръщам те!

di_ani каза...


Много ти благодаря, Марианка,
за доверието, одобрителния резултат и мили думи.
На свой ред искам и тук да ти благодаря за разкошния козунак,
с който подсладихме празника по Твоята рецепта - СТРАХОТЕН!
И за него ще има повторение,
и с твое позволение, бих се радвала да имам тази твоя рецепта в блога.
Светли и благословени Великденски празници, мила ми приятелко,
с пожелания за здраве, любов и благоденствие!Прегръщам те!

Mariana G каза...

О, Дианка, много ще ми е приятно да видя рецептата за козунака в твоя красив блог и в твое изпълнение! :) Радвам се, че ви хареса!
Целувки, скъпа ми приятелко и прекрасна вечер!

di_ani каза...

Аз ти благодаря, Марианка,
разкошни се получиха - вкус, аромат и конци...,
веднага ти споделих и коментарите за тях у дома!
Сърдечни поздрави, радост и вдъхновени празнични дни!