… „при кръстосване на организми, които се различават по два
или повече признака, тези признаци се унаследяват независимо един от друг, като
се комбинират във всички възможни съчетания…”
Очевидна е логиката на връзката... Това, че обичаме грах, че е много полезен съм споменавала вече, но този път ми се иска да започна не с кулинарната страна на предложението, а да уважа и припомня една истинска история, свързана с граха и неговите заслуги за едни от най-големите научни открития направени през IX век.
Преди много години едно момче постъпва в августинския
манастир в Брюн, Австрия - сега Бърно, Чехия, за да може да се издържа в
учението, става августински монах и приема името брат Грегор.
Следва известно време във Виена,
след което завършва Теологическия колеж в Брюн. В манастирската градина в
Брюн започва серия експерименти по кръстосване на грах,
които продължават осем години. През това време той засява над 30 000 растения и
установява закономерностите на наследяване на редица признаци: оцветяване на
семената, конфигурация на обвивката им, багра на цветовете и др При това не са
забавления на любител-градинар, а колосален, много добре обмислен и планиран
експеримент на добър математик, с много ясна сметка какво се открива. Анализирайки
резултатите от упоритите си изследвания, през 1865 година прави гениални
заключения и формулира четирите основни закона на унаследяването. По този начин, с блестящите си открития за наследствеността, той
наистина поставя началото на генетиката като наука, публикува ги, но остава неразбран.
Несъмнено, иде реч за гениалния Грегор Мендел /Gregor Johann Mendel/, считан за баща на науката генетика заради
неговите изследвания на наследствеността при граховите растения. Научната
общност в средата на 19 век не е готова да осъзнае значимостта на откритието на
Мендел, до 1900 г. когато трима учени, независимо един от друг „преоткриват“ законите на Мендел, с един от които започнах в началото.
Сега ще продължа с новото предложение в пролетен стил - грахови палачинки в комбинация на свежи
подправки, пресен лук и ниско маслена извара, която обогатих с микс различни сирена.
Продукти за около 12-14 палачинки ф12
1 ч. чаша грах, пресен или замразен
1 ч. л. сол Продукти за около 12-14 палачинки ф12
1 ч. чаша грах, пресен или замразен
3 големи яйца
1 ч. чаша нискомаслена извара или микс от сирена
1/4 ч. чаша брашно
2 с. л. олио и още за пържене
1-2 стръка пресен лук, нарязан и още 1 стрък за сервиране
1/4 ч. чаша масло, разтопено
1 ч.чаша = 240 мл.
Ако ще се използва пресен грах, се вари във вряща подсолена
вода, до омекване, около 3 минути, според сорта, а ако се използва замразен грах /харесвам на Бондюел, за които се осигурява съответната свежест и вкус, чрез замразяване не по-късно от няколко часа след тяхното събиране./ – само се попарва с
гореща вода и отцежда
Поставят се в кухненски блендер яйцата, изварата /или микса
от сирена/, брашното със солта и 2с. л. олио, след което се разбиват до
гладкост. Сместа се прехвърля в купа и
към нея прибавят нарязания лук и отцеден грах.
Загрява се намаслен тиган на средна температура. Изсипва се
от сместа, /може да се фиксира и дооформи, с използването на готварски рингове/,
която се заглажда с лъжица. Палачинките
се пържат докато образуват мехурчета на
върха, на около 3 минути. Обръщат и пържат, до златисто, около 2 мин.
По препоръка се консумират топли, поръсени с разтопено
масло и гарнирани с пресен лук.
с
шайби меко козе сирене, разтопено масло и още пресен див лук.
Чудесно си паснаха с млечен-таханов сос /Tahini Raita/
Чудесно си паснаха с млечен-таханов сос /Tahini Raita/
Млечен-таханов сос с краставица:
1 ч.чаша гъсто кисело мляко
1-2 с.л. сусамов тахан
1 ч.чаша краставица, нарязана на ситни кубчета
1 с.л. зехтин
листа мента, сол и чесън на вкус
За финал оставих закачливия въпрос: „колко грахови зърна трябва да пуснат в една празна чаша, за да се потвърди, че вече не е празна” ?...
Опитайте…
18 коментара:
Чудесно предложение, Дианка!
Обичам грах и в тази комбинация съм сигурна,че много вкусно!
И сосът ми хареса много с добавка на тахан!
И толкова естетски поднесено...
Прегръдка и много усмивки!
Дианче, малки пролетни бижута си сътворила, много свежо и вкусно е при теб!
Поздрави :)
Много оригинално предложение, никога не ми е хрумвало да правя грахови палачинки, изглеждат страхотни и със сигурност са много вкусни! Лека нощ и сладки сънища!
Дианка,
и аз съм на много пролетна вълна и не спирам със зеленото. Страхотно предложение!Поздрави!
Диана, интересна ми беше информацията за Мендел.
Палачинките са невероятни! Интересно предложение и поднесени с много вкус! Прекрасни снимки!
Поздрави!
Много пъстри, а сигурна съм - че и вкусни грахови палачинки, Диди! Особено със сосчето :)
Поздрави и хубави почивни дни на теб!
Колко зелено и свежо, също като инфото за Мендел-имам пред вид начина на поднасянето.Усмихна ме.
Дианка, не знам дали е при мен проблема и как виждат публикациите другите, но ми е много дребен дребния ти шрифт, а винаги пишеш интересни неща. Аз копирам пренасям и чета леко уголемявайки...:)
И аз обичам много грах, ама наистина много. И това предложение определено е страхотно. Благодаря, че сподели, Дианка, както и че ни образоваш. =)
Поздрави!
Ха сега :) Според мен и едно зърно е достатъчно, за да се брои, че чашата не е празна. За пълна е вече друг въпросът :)) Или погледнато в палачинки - една няма да ми е достатъчна като гледам колко са апетитни. А колко палачинки ще запълнят пространството (сещаш се кое :)) ще кажа след като ги направя :)) Много ми хареса рецептата, Дианче! И снимките, и те са страхотни. Хайде сега сети се за кой важи правилото хем пълно, хем празно :)) Поздрави и хубав ден!
Много интересна идея и изпълнение, Диана! По пролетно свежи, цветни и несъмнено толкова вкусни. Сърдечни поздрави! ;)
Ех,че хубаво!Много е свежо това,Диди.
Дианка, такова пролетно пиршество си ни приготвила тук - прелестни снимки, свежи и изкусителни палачинки, страхотно сосче и толкова красиво съчетани цветове! Прелестна публикация! С пожелания за прекрасен уикенд!
Обичам и грах и палачинки и мисля да пробвам рецептата. Много вкусно изглеждат.
Чудесно изглеждат! Не се и съмнявам колко са вкусни!
Разкошни са, Ди!
Много ми се прииска да ги опитам, но ще заменя граха с друг зеленчук.
Слънчева неделя и много приятни емоции идната седмица :)
Благодаря ви момичета, вдъхновението е взаимно -
харесах вашите страхотни зелени и не само, рецепти…
Много се радвам, че ви допада тази пролетна идея за палачинки с грах:
Дани,
Мариянка,
Иглика,
Мъхче,
Тилия,
Пепи,
Бети,
Гери,
Снежи,
Ева,
Йоли,
Кате,
Веси,
Траяна,
Ина,
Приятно ми е, много сте мили и позитивни. Що се отнася до по-дребния шрифт, обикновено го използвам, когато приложената информация е по-популярна - да не звучи даскалско:)
Да, Снежи - едно е грахчето, но твоето питане ме размисли: започнах първосигнално: очи пълни - ръце празни, преминах през теорията за вакуум /шишето е празно по отношение на водата, но пълно по отношение на въздуха/, последва поетичното условие за пълнота и беззвучност на тишината и накрая се отказах - главата ми бе пълна с празни мисли...:)
Сърдечни поздрави и хубави майски празници, Диана
E' fantastica la tua ricetta, splendide le foto. Perfetto l'abbinamento di queste frittelle di piselli, con la rucola e la cremadi yogurt e cetriolo. Un abbraccio, buona giornata Daniela.
Daniela,
thank you very much!
I'm glad you like this idea.
Greetings and smiles, Diana
Публикуване на коментар